O simulare arată cum ar putea acoperi și Republica Moldova norul radioactiv de la centrala Zaporojie

Oamenii de știință au publicat o nouă prognoză privind răspândirea radiațiilor în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, ținta unor atacuri neîntrerupte din partea forțelor ruse, chiar și în prezența inspectorilor ONU, scrie newsweek.ro.

În cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), contaminarea radioactivă ar afecta în primul rând sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și apoi s-ar muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România (est, sud-est, centru), potrivit cercetătorilor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean.

„Rezultatul simulării emisiei condiționate de la ZNPP începând cu ora 17:33 (Kiev) la 4/09/2022, care a durat 15 ore, arată că, la 4 septembrie, masele de aer pot transporta emisiile ZNPP spre sud pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson și pe întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar.

După ce va trece deasupra Mării Negre, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest, pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României”, se arată în comunicat.

Simularea deplasării maselor atmosferice, care sunt practic purtătorii produselor de emisie ale centralei ZNPP în cazul unui accident de radiații condiționat în decurs de 72 de ore, a fost realizată pe baza unei prognoze meteorologice globale.

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată

Oamenii de știință au simulat accidente similare la centrala nucleară din sudul Ucrainei, la centrala nucleară din Rivne și la centrala nucleară din Hmelnițki.

Se remarcă faptul că fondul de radiații în zona de observare a centralei ZNPP în perioada 4 august – 5 septembrie 2022 a rămas stabil.

La 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitatea și au părăsit teritoriul centralei ZNPP, doar doi reprezentanți ai organizației rămânând la centrală.

Imediat după plecarea inspectorilor ONU, a avut loc un incendiu din cauza unui atac al rușilor și ultima linie electrică care lega centrala ZNPP de sistemul energetic ucrainean a fost deconectată, existând riscul topirii reactorului din cauza disfuncției sistemului de răcire.

Energoatom anunță că, în ultimele trei zile, forțele de ocupație rusești au bombardat intens zona din jurul centralei ZNPP.

Ca urmare, liniile electrice ZNPP – Niprovska de 750 kW – Kahovska de 330 kW și Melitopol de 330 kW au fost avariate și deconectate. Centrala ZNPP JSC de 750/330 kW a fost avariată.

Alte linii electrice ale complexului ZNPP/ZTPP au fost avariate anterior.

Aceasta este a doua oară în istorie când centrala ZNPP este oprită. Prima dată a fost la 25 august.

„Din cauza unui alt atac provocator al Rusiei, ultima linie de transmisie a energiei electrice care leagă Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) de sistemul energetic ucrainean a fost avariată”, a comunicat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Este pentru a doua oară când Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) este la un pas de un dezastru de radiații din cauza unei provocări rusești.

Cred că faptul că Rusia face acest lucru chiar acum, înainte ca raportul AIEA să fie publicat, este foarte elocvent.

Bombardarea teritoriului centralei nucleare înseamnă că statului terorist nu-i pasă de ceea ce va spune AIEA, nu-i pasă de ceea ce va decide comunitatea internațională”, a subliniat Zelenski.

Colindul lansat de Ion Paladi și Georgiana Lobonț, cel mai ascultat și cel mai viral pe câteva platforme concomitent

După succesul cu colindul “Ziua-i mare, seara-i sfânta”, alături de Paula Seling, care are peste 9 milioane de vizualizări, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, vine cu un nou proiect muzical alături de artista din România Georgiana Lobonț – “Soră lângă frate bun”, informează unica.md.

Colindul, lansat acum câteva zile, a ajuns cel mai viral pe Tik Tok la moment, iar pe YouTube este în trendingyoutube România pe locul 19!

În prezent este cel mai ascultat colind din România! În curând atinge circa jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul cu imagini de poveste, filmate în Bucovina, Putna, dar și mesajul textului, vin să aducă lumina și căldura sărbătorilor de iarnă și să-i unească pe cei dragi de sărbători.

Muzica îi aparține lui Ion Paladi, textul lui Mihai Pascar, iar aranjamentul muzical este semnat de Corneliu Botgros, alături de Orchestra Națională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În acest colind, pe final, se aud și vocile tinerilor din ansamblul etnofolcloric DORURELE, condus de Vladimir Șchiopu, și care este patronat de revista unica.md, fapt pentru care ținem să-i felicităm pentru colaborarea frumoasă cu interpretul Ion Paladi.

Vă invităm să savurați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Marți, 17 decembrie, Ion Paladi va evolua la Sala Palatului din București în concertul Paulei Seling, iar pe 21 decembrie artistul nu va lipsi de la BT Arena Cluj, cea mai mare sală din România, de la spectacolul Georgianei Lobonț unde este Sold OUT de mai bine o lună. Colindul ”Soră lîngă Frate bun” a celor doi artiști va răsuna alături de Orchestra ”Lăutraii” condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Ion Paladi și-a început activitatea artistică de la vârsta de 11 ani. A studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii” și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Un ucrainean a vrut să mituiască polițiștii de frontieră cu 20 de euro pe care i-a pus în pașaport

Pe parcursul săptămânii curente, în cadrul activităților de control desfășurate la PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”, un cetățean ucrainean, în vârstă de 47 de ani, aflat în calitate de pasager într-un mijloc de transport înmatriculat în Republica Moldova, a încercat să mituiască un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu suma de 20 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bancnotele erau plasate în interiorul pașaportului și aveau scopul de a facilita trecerea ilegală a frontierei de stat.

 Polițistul de frontieră a respins ferm tentativa de mituire, iar incidentul a fost imediat raportat autorităților competente.

Investigațiile ulterioare au relevat că cetățeanul în cauză fusese documentat anterior pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Acum, acesta este cercetat și pentru tentativa de mituire, fiind pasibil de răspundere conform legislației în vigoare.

 Cazul este documentat în continuare de către autoritățile competente, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În acest sens, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor:

 Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii. Poliția de Frontieră promovează principiul „Toleranță zero la corupție”.

 Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

 Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.

Poliția de Frontieră rămâne ferm angajată în asigurarea integrității și securității frontierei, acționând cu profesionalism și respectând principiile statului de drept.

Polițiștii din Brigada cu Destinație Specială Fulger și-au comemorat astăzi camarazii căzuți la datorie

Astăzi, polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger a IGP și-au comemorat primii camarazi căzuți la datorie pe câmpul de luptă de pe Nistru din anii 1991-1992, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au cinstit în tăcere memoria colegilor și au depus jerbe de flori la morminte.

La 13 decembrie 1991, 4 polițiști ai Brigăzii cu destinație specială ”Fulger” Gheorghe Cașu (21 de ani), Ghenadie Iablocichin (26 de ani), Valentin Mereniuc (24 de ani) Mihail Arnaut (21 de ani) aflați în exercițiul misiunii, s-au deplasat lângă satul Lunga, raionul Dubăsari, pentru a acorda sprijin colegilor. În cadrul operațiunii polițiștii au fost uciși.

Prin Decret Prezidenţial, polițiștii au fost decorați post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Prin gestul de astăzi, angajații poliției şi-au manifestat solidaritatea faţă de familiile eroilor poliţişti şi au adus un omagiu celor care nu mai sunt alături de noi, dar care au rămas în memoria noastră.

Cinste și onoare eternă eroilor căzuți la datorie!

Putin le cere angajatorilor ruși să garanteze locurile de muncă pentru voluntarii care luptă în Ucraina
Articolul anterior
Depozit cu rachete rusești S-300, distrus de artileria ucraineană, anunță Zelenski
Articolul următor