Oamenii de știință bat alarma! Următoarea pandemie poate fi produsă de topirea ghețarilor

Analizele genetice făcute într-un lac arctic sugerează că, pe măsură ce clima se încălzește, iar ghețarii se topesc, virusurile și bacteriile aflate în gheață ar putea să se trezească la viață și să infecteze animalele sălbatice, spun cercetătorii citați de The Guardian.

Nu liliecii sau păsările, ci gheața care se topește pe fondul încălzirii globale poate fi de vină pentru următoarea pandemie, sugerează noi date analizate de oamenii de știință. Analiza genetică a solului și a sedimentelor din lacul Hazen, aflat în Canada, la nord de cercul polar, sugerează că riscul de răspândire virală – situația în care un virus infectează pentru prima dată o nouă gazdă – ar putea fi mai mare în apropierea ghețarilor care se topesc. Descoperirile sugerează că, pe măsură ce temperaturile globale cresc din cauza schimbărilor climatice, există o probabilitate tot mai mare ca virusurile și bacteriile acum înghețate să se trezească și să infecteze animalele sălbatice locale. Un exemplu este cel din 2016, când o epidemie de antrax apărută în nordul Siberiei, care a ucis un copil și a infectat cel puțin alte șapte persoane, a fost atribuită unui val de căldură care a topit permafrostul și a expus o carcasă de ren infectată.

Înainte de acest episod, ultima epidemie din regiune fusese depistată în 1941. Pentru a înțelege mai bine riscul reprezentat de virusurile înghețate, Stéphane Aris-Brosou și colegii săi de la Universitatea din Ottawa, Canada, au colectat probe de sol și sedimente din lacul Hazen, în apropierea locului unde se scurgeau cantități mici, medii și mari de apă rezultată din topirea ghețarilor locali.

În continuare, cercetătorii au secvențiat ARN și ADN din aceste mostre pentru a identifica posibile urme ale celor mai cunoscute virusuri, precum și potențialele gazde animale, vegetale sau fungice, și au folosit un algoritm care a evaluat șansele ca aceste virusuri să infecteze grupuri de organisme fără legătură între ele.

Cercetarea, publicată în Proceedings of the Royal Society B, a sugerat că riscul ca virusurile să se răspândească la noi gazde a fost mai mare în locurile aflate în apropierea ghețarilor care se topesc – o situație care devine mai probabilă pe măsură ce clima se încălzește. Echipa nu a cuantificat câte dintre virusurile pe care le-a identificat erau necunoscute anterior – lucru pe care intenționează să îl facă în lunile următoare – și nici nu a evaluat dacă aceste virusuri erau capabile să declanșeze o infecție.

Virusuri cu o vechime de zeci de mii de ani

Alte cercetări recente au sugerat că virusurile necunoscute pot să rămână multă vreme în ghețari. De exemplu, anul trecut, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, au anunțat că au găsit material genetic de la 33 de virusuri – dintre care 28 noi – în mostre de gheață prelevate de pe platoul tibetan din China. Pe baza locației lor s-a estimat că virusurile au o vechime de aproximativ 15.000 de ani.

În 2014, oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, din Aix-Marseille, au reușit să reînvie un virus pe care l-au izolat din permafrostul siberian, făcându-l din nou infecțios pentru prima dată în 30.000 de ani. Autorul studiului, Jean-Michel Claverie, a declarat la vremea respectivă pentru BBC că expunerea unor astfel de straturi de gheață ar putea fi „o rețetă pentru dezastru”. Chiar și așa, echipa lui Aris-Brosou a avertizat că identificarea unui risc de răspândire virală nu este același lucru cu prognozarea unei pandemii. „Atâta timp cât virusurile și vectorii lor de legătură nu sunt prezenți simultan în mediu, probabilitatea unor evenimente dramatice rămâne probabil scăzută”, au scris ei.

Riscul crește odată cu încălzirea climei

Pe de altă parte, se preconizează că schimbările climatice vor modifica aria de răspândire a speciilor animale existente, ceea ce ar putea aduce noi gazde în contact cu virusuri sau bacterii vechi. „Singura concluzie pe care o putem avansa cu încredere este că, pe măsură ce temperaturile cresc, crește riscul de răspândire în acest mediu specific”, a declarat Aris-Brosou. „Va duce acest lucru la pandemii? Nu știm absolut deloc”, a spus cercetătorul. Motive pentru a continua cercetările există. „Două lucruri sunt foarte clare acum”, a avertizat pentru The Guardian Arwyn Edwards, directorul Centrului interdisciplinar de microbiologie de mediu de la Universitatea Aberystwyth.

„În primul rând, că Arctica se încălzește rapid și că riscurile majore pentru omenire provin din influența sa asupra climei noastre. În al doilea rând, faptul că bolile din alte părți își croiesc drum în comunitățile și ecosistemele vulnerabile din Arctica”, a adăugat acesta.

sursa: www.libertatea.ro


Andra a lansat piesa „Mă întorc acasă”. Cum sună melodia de dragoste care a topit inimile fanilor: „Emoție pură!”

Andra și-a bucurat admiratorii cu o nouă piesă, pe care a lansat-o în 28 iunie. Melodia „Mă întorc acasă” a ajuns imediat la inima românilor, care i-au scris zeci de mesaje de apreciere pe pagina de socializare, dar și pe YouTube.

„Sper să vă placă. Are o tentă populară, după cum se vede costumația mea. Se potrivește cu ce am făcut în ultima perioadă”, a spus Andra înainte de lansarea piesei, potrivit protv.ro.

„Iubește românește! Chiar și fără cuvinte, există o limbă a noastră pe care o vorbim prin îmbrățișări, dor, priviri. „Mă întorc acasă” este exact despre asta. Sper că v-a ajuns la suflet! În brațele omului iubit te simți întotdeauna ca acasă. Despre acest sentiment unic și despre iubire adevărată este noua mea piesă, un cântec cu influențe tradiționale pentru că sunt sufletul aproape de tradițiile noastre, după cum deja știți. Vă place piesa? Abia aștept să citesc mesajele voastre, spune cântăreața. În doar câteva minute de la lansare, videoclipul a adunat mii de vizualizări și zeci de comentarii.

Anda Adam a jucat la propria nuntă. Interpreta a purtat o rochie de mireasă uriașă și a venit la ceremonie cu autobuzul, pentru că nu încăpea în mașină

Anda Adam a ajuns și la altar cu bancherul Yosif Eudor Mohaci, după ce, în urmă cu un an jumate, cei doi s-au căsătorit la Starea civilă, scrie presa română. Aflată la a doua căsătorie, cântăreața a fost fabuloasă într-o rochie de povești.

Artista a avut o rochie de mireasă ultra voluminoasă, cu care și-a impresionat invitații. Anda a avut și o diademă de prințesă, în ton cu rochia opulenta. Pentru că nu încăpea în nicio mașină, Anda a fost nevoită să vina la nuntă cu… autobuzul. Imagini cu atmosfera de pe drum au fost share-uite și de cântăreață pe pagina ei de Instagram.

Cununia religioasă a avut loc la Mănăstirea Cașin, iar apoi petrecerea s-a mutat în salonul unui hotel de lux din București. Înainte de eveniment, Anda Adam declara că așteaptă la nuntă 250-300 de invitați.

La eveniment au cântat Tzanca Uraganu, Mr. Juve, Oană Radu, Cocoș de la Călărași, Florin Salam.

Manifestații ample în Spania din cauza numărului imens de turiști. Localnicii acuză creșterea exagerată a prețurilor la locuințe și servicii

Ample manifestații sunt așteptate în Spania, împotriva industriei agresive a turismului. Turismul de masă a generat creșterea exagerată a prețurilor la locuințe, utilități și servicii, iar „oamenii nu își mai permit să locuiască în propriul oraș” spun spaniolii.

Mii de oameni din sudul Spaniei sunt aşteptaţi să iasă sâmbătă pe străzile din Málaga, la cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de turismul de masă, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

Manifestanţii din popularele destinaţii andaluze din Granada, Sevilla şi Cádiz se vor alătura celor din oraşul mediteranean, după protestele recente din insulele Canare şi Baleare, un alt protest fiind programat o săptămână mai târziu la Barcelona.

Având în vedere că numărul de vizitatori în Spania este estimat să depăşească 100 de milioane în acest an, mai mult decât dublul populaţiei ţării, există un sentiment din ce în ce mai putermic, chiar şi în cadrul industriei turismului, că lucrurile au atins un punct critic.

Plângerile variază de la cele referitoare la saturarea spaţiului public şi a facilităţilor precum transportul public până la distrugerea afacerilor locale, dar esenţa problemei este legată de locuinţe. Afacerile extrem de profitabile cu apartamente turistice au epuizat fondul de locuinţe şi i-a alungat pe localnici.

Málaga, până de curând un punct de plecare pentru vizitatorii staţiunilor din Costa del Sol, a devenit o destinaţie în sine, trecând printr-un proces rapid de gentrificare care îi scoate pe rezidenţi din casele lor. Catherine Powell, şefa Airbnb, a declarat că oraşul este destinaţia cea mai căutată.

„Oamenii care lucrează în industria turismului nu îşi permit chiria în propriul oraş. Atâta timp cât locuinţa este văzută ca un activ comercializabil, nu va exista o soluţie”, a spus Curro Machuca de la sindicatul chiriaşilor din Málaga. „Credem că a baza economia din Málaga pe o monocultură a turismului este nesustenabil şi acesgt lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Olalla Luque Colmenero de la grupul de presiune din Granada Albayzín Habitable, care militează pentru cartierul istoric Albayzín al oraşului, un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a declarat că locuitorii sunt cheia zonei.

„Este foarte bine să fii un sit al patrimoniului mondial, dar nu este vorba doar despre arhitectură; Moştenirea sunt oamenii şi tradiţiile lor, precum şi aspectul social, care este ceea ce pierdem”, a spus ea, adăugând că boom-ul apartamentelor turistice a făcut ca practic să nu existe locuinţe de închiriat în zonă. „Turismul este important pentru oraş, dar la ceea ce ne opunem este turismul care împinge oamenii afară din casele lor”, a explicat ea.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a ținut săptămâna trecută prima pagină a ziarelor când a anunţat că licenţele pentru cele 10.000 de apartamente turistice legale ale oraşului nu vor fi reînnoite când vor expira în 2028. Se aşteaptă ca şi alte oraşe să-i urmeze exemplul.

Și-a pus panouri solare la geamul apartamentului. Ideea inedită a unui bărbat de a-și ușura factura la curent
Articolul anterior
Încă o majorare de salariu pentru personalul din instituțiile medico-sanitare din țară
Articolul următor