Oamenii din anturajul lui Putin beau tot mai mult alcool, ceea ce-l îngrijorează pe președintele Rusiei

Îngrijorarea președintelui rus legată de consumul de alcool în rândul oamenilor din preajma lui e analizată de portalul Meduza, cenzurat la Moscova. Putin a vorbit în august mai des decât în ultimii 6 ani despre problema consumului de alcool.

„Încă trebuie să extindem promovarea unui stil de viață sănătos. Trebuie să o facem pur și simplu, să nu o cultivăm asta, să nu crezi că este un fel de lucru secundar: țăranii beau și vor continua să bea”.

O astfel de declarație a fost făcută la jumătatea lunii august de Vladimir Putin, la o întâlnire cu șeful interimar al Regiunii Vladimir, Alexander Avdeev. Putin a precizat că, în cadrul luptei împotriva dependenței de alcool, „nimic nu trebuie interzis, nu ar trebui să fie implicat într-o creștere excesivă a prețurilor, a accizelor”. Dimpotrivă, este necesară „promovarea unui stil de viață sănătos”, precum și „dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite obiectelor culturale”.

Cu câteva zile mai devreme, Putin s-a întâlnit cu un alt guvernator, șeful regiunii Kirov, Alexander Sokolov (întâlnirile au avut loc înaintea alegerilor în aceste regiuni; atât Sokolov, cât și Avdeev, conform datelor oficiale, au câștigat). Și președintele Rusiei a vorbit din nou despre alcool, sau mai bine zis, despre „nivelul ridicat de alcoolizare al populației” din orașele cu o singură industrie din regiune. „Nu este nevoie să bagi ceva sub covor undeva, trebuie să faci față celor mai stringente probleme”, l-a îndemnat Putin pe Sokolov. „Vă rog să fiți atenți la asta”.

Înainte de asta, Putin nu vorbise niciodată atât de des despre problemele legate de dependența de alcool în Rusia. Unul dintre rarele comentarii pe această temă a venit în timpul tradiționalei conferințe de presă din 2016. Jurnalistul l-a întrebat pe președinte despre lupta împotriva circulației ilegale a alcoolului tehnic, după ce 77 de locuitori din Irkutsk au fost otrăviți. Putin a răspuns că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia. Cu toate acestea, a adăugat imediat optimist că, de exemplu, în țările din nordul Europei se bea la fel de mult (ceea ce nu este adevărat, nota Meduza).

Ceea ce face și mai ciudate declarațiile lui Putin la întâlnirile cu guvernanții este că nici Vladimir, nici Kirov nu se numără printre regiunile cu cel mai mare nivel de dependență de alcool în rândul populației. Ministerul Sănătății al Federației Ruse nu oferă statistici cu privire la acest indicator pentru toți subiecții Federației, dar departamentul a raportat că situația cea mai proastă este în Orientul Îndepărtat și nordul țării, precum și în regiunea Penza. Președintele nu a vorbit însă despre „alcoolizarea populației” cu guvernanții acestora. O sursă Meduza apropiată Kremlinului a explicat că menționarea acestui subiect a fost o surpriză și pentru guvernanți, deoarece nu se află „nici măcar printre primele zece subiecte” din aceste regiuni: „Nu este ceva care îngrijorează oamenii”. Potrivit sursei Meduza, Sokolov și Avdeev au fost nedumeriți și nu au înțeles de ce președintele vorbea brusc despre asta. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Dmitri Peskov, a declarat pentru Meduza că declarațiile lui Putin se datorează faptului că regiunile Sokolov și Avdeev „ies din tendința generală” din ultimii ani de reducere a consumului de alcool în Rusia.

Cu toate acestea, alte două surse Meduza apropiate administrației prezidențiale ruse insistă că Putin nu a făcut acest lucru din cauza statisticilor. Potrivit acestora, președintele a început să acorde o atenție deosebită acestei probleme, deoarece pe fundalul războiului din Ucraina, oficialii ruși au început să bea alcool mult mai des și mult mai mult. Putin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său apropiat”, au subliniat sursele lui Meduza. „Oamenii au eliberat stresul din februarie. Miniștrii, adjuncții lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, niște șefi de corporații de stat, guvernatori”, spune unul dintre interlocutori. El a mai menționat că principalul motiv pentru acest „stres” este legat de prejudiciul real adus Rusiei de invazie și sancțiuni, în timp ce Putin ar crede că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință acestor dificultăți.

După cum a scris Meduza, până pe 24 februarie, aproape nimeni dintre oficialii ruși nu știa că președintele a decis să înceapă un război pe scară largă cu Ucraina, așa că mulți dintre ei erau complet pierduți în primele luni de război și „nu au știut ce să facă”.

În același timp, doi interlocutori Meduza apropiați de Kremlin notează că, așa cum au observat, eșecurile Rusiei pe front nu afectează atitudinea oficialilor și a managerilor de top față de alcool: „Au propriul lor război, propriile lor probleme”. Sursele Meduza cred că situația cu consumul de alcool în rândul oficialităților și birocraților ruși de vârf a început să-l îngrijoreze pe Putin, întrucât „disciplina a început să sufere”: „Cineva dispare înaintea unui eveniment important, relatează o sursă. Publicul larg îl vede deja”.

Interlocutorii cred că Putin nu îi va concedia pe vinovați: „Deocamdată vor fi doar indicații și cereri blânde”. Situația se poate schimba însă: potrivit surselor lui Meduza, în urmă cu câțiva ani, unul dintre guvernanții ruși și-a pierdut postul tocmai din cauza dependenței de alcool. Putin, potrivit presei, abia se atinge de alcool acum, în comparație cu anii studenției. El a discutat și cu producătorii de alcool, care, la o întâlnire cu președintele, au spus că „rușii au crescut literalmente cu alcool”. Președintele nu a fost de acord cu această afirmație și a spus: „Am crescut cu laptele matern. <…> Chiar și alcoolul bun, de înaltă calitate, se bazează în continuare pe alcool. Oferă putere pentru o perioadă foarte scurtă, apoi…”

sursa: www.libertatea.ro

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Cum au fost surprinși Ronaldo și coechipierii săi de la Manchester United înainte de meciul din această seară
Articolul anterior
VIDEO! Bătrânii senili dintr-un azil, reanimați de dansatoare erotice. Reacțiile neașteptate ale acestora
Articolul următor