Oamenii din Donbas își părăsesc casele și se mută în Rusia

Administrația controlată de ruși a ordonat evacuarea tuturor orașelor din Donbas în Rusia. Acest lucru se întâmplă pe fundalul bombardamentelor puternice care se desfășoară pe teritoriul din Donbas în ultimele zile, relatează realitatea.md, cu referire la presa din regiune.

VIDEO Refugiații din Donbas au plecat spre nicăieri! Au așteptat ore în șir să fie cazați, iar copii plâng că vor acasă

S-a dovedit că liderii formațiunilor armate au scris anunțul de plecare chiar înainte de escaladarea pe front. Începând de sâmbătă dimineața, 19 februarie, administrațiile controlate de ruși raportează că circa 25 de mii de persoane au părăsit regiunile Donbasului.

În același timp, de partea cealaltă a imaginii, oamenii sunt îndemnați să plece, dar unde? Dis-de-dimineață zeci de autobuze au fost filmate în regiunea Rostov. Oamenii așteaptă afară, în frig și nu au unde merge.

Majoritatea pasagerilor sunt femei cu copii și bătrâni.

Ajunși în punctele de cazare, oamenii au stat ore în șir afară. Potrivit lor, nimeni nu le poate confirma sau infirma ceva.

„ Acolo este închis? Cum au putut să manipuleze femeile și copii?”, se întreabă oamenii care au stat de mai bine de șapte ore în așteptare să fie cazați.

Oamenii spun că nici poliția care este acolo nu le dă prea multe informații refugiaților.

„ Am întrebat când vom putea fi cazați și unde? Mi-au răspuns că nu știu și că să așteptăm”, a spus o femeie.

Locuitorii din Donețk spun că au decis să plece pentru că în zonă au început bombardamentele.

„Da, în Donețk e strașnic acum. Am luat nepoții și împreună cu fiica am decis să plecăm”, a mai spus altă doamnă.

Pe de altă parte, autoritățile din regiunea Rostov au primit 5 miliarde de ruble pentru plăți către refugiați. Alte regiuni ale Federației Ruse s-au declarat, de asemenea, gata să primească locuitorii din Donbass.

Republica Populară Lugansk a numărat 25 de mii de persoane care au părăsit regiune pentru Rusia pe cont propriu în mașini. Autoritățile formației separatiste plănuiesc să scoată încă zece mii de oameni.

O serie de alte regiuni sunt, de asemenea, pregătite să accepte refugiați din Donbass, în special regiunile Chelyabinsk, Kirov, Saratov, Arhangelsk și Kaluga. Astfel, autoritățile din Chelyabinsk au promis că vor plasa refugiații în sanatorie, case de odihnă și școli-internat, precum și că le vor asigura tot ce este necesar.

„În prezent, o listă de locuri de cazare este în curs de pregătire împreună cu departamentul principal al Ministerului pentru Situații de Urgență pentru regiunea Chelyabinsk”, se arată într-un comunicat de presă.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Maia Sandu, întâlniri cu mari lideri politici și exponenți ai businessului, la München: Moldova poate atrage investitori pentru a spori calitatea vieții cetățenilor
Articolul anterior
Două rute de troleibuze și-au schimbat traseele din cauza prăbușirii asfaltului în centrul capitalei
Articolul următor