Oamenii din Kiev stau la coadă pentru apă

Locuitorii din capitala ucraineană, Kiev, au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii-cheie din întreaga ţară.

Oamenii din Kiev stau la coadă pentru apă. Instalaţiile-cheie, distruse

80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri, transmite BBC. Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică, transmite News.ro.

Într-o actualizare de seară, primarul oraşului, Vitali Kliciko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică. Treisprezece persoane au fost rănite în atacurile din întreaga ţară, a declarat Ucraina. Rusia a transmis că atacurile au vizat sistemele de control militar şi energetic ale Ucrainei şi că toate ţintele au fost lovite.

Acestea au fost vizate ca răspuns la un atac asupra unei nave de război ruseşti în weekend, a declarat luni preşedintele rus, Vladimir Putin. În actualizarea sa de seară, armata ucraineană a declarat că a doborât 45 din cele 55 de rachete care au fost lansate.

Din motive de securitate, lumii exterioare i se arată rareori distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei de către atacurile aeriene ruseşti. Oficialii ucraineni spun că acest lucru se face pentru a evita împărtăşirea de informaţii care ar putea fi folosite în viitoarele atacuri, inclusiv locaţiile lovite – sau potenţial ratate.

Însă consecinţele loviturilor de luni erau vizibile peste tot. În mai multe regiuni au fost introduse întreruperi de energie electrică în mod continuu. Ucrainenii în general au fost îndemnaţi să reducă ceea ce este deja un consum de energie electrică „extrem de frugal”, după cum a spus preşedintele Vladimir Zelenski.

În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit

În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit, iar troleibuzele au fost înlocuite cu autobuze convenţionale. Cozi lungi au fost observate în tot oraşul, locuitorii făcând cozi pentru a colecta apă de la pompe, după ce propriile rezerve au fost întrerupte. Se spune că până la 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri. Ulterior, Zelenski a declarat în discursul său de seară că se lucrează în continuare la reconectarea gospodăriilor la serviciile de alimentare. Rusia nu are rachetele necesare pentru a distruge „voinţa ucraineană de a trăi”, a adăugat el într-un mesaj sfidător.

În afară de capitală, alte zone afectate de lovituri au fost Lvov, Dnipropetrovsk, Harkov şi Zaporojie. În total, 18 instalaţii – majoritatea generatoare de energie – au fost lovite de rachete şi drone în 10 regiuni, au declarat oficialii ucraineni.

Una dintre rachetele interceptate de apărarea aeriană a Ucrainei a aterizat într-un oraş de frontieră din Republica Moldova, provocând pagube la case.

Reacția deputatului Radu Marian, după ce în mediul online au apărut filmulețe în care acesta cântă și dansează în cluburi

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție după ce în mediul online au apărut filmulețe în care acesta cântă și dansează la cluburi. Oficialul a menționat că videourile „sunt vechi de ani de zile și unele din ele cu muzica montată”.

„Dragi admini de tot felul de canale telegram, rog seriozitate. Videourile pe care le publicați unde eu sunt filmat pe ascuns cum dansez sunt vechi de ani de zile și unele din ele cu muzica montată. Eu înțeleg că arăt tânăr și nu îmbătrânesc, dar documentați-va mai bine.

PS – aștept și video filmat pe ascuns cu mine de la primul matineu la grădiniță”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare, potrivit www.stiri.md.

Șapte morți, în urma prăbușirii unui autobuz într-un râu la Sankt Petersburg

Numărul morților în accidentul de la Sankt Petersburg, unde un autobuz cu pasageri s-a prăbușit într-un râu, a crescut la șapte persoane. Cifra victimelor ar putea crește, scrie Agentstvo. Potrivit sursei, autobuzul implicat în accident a trecut inspecția tehnică pe 7 mai curent.

Autobuzul prăbușit în Rusia: Șoferul ar fi fost obligat să iasă la muncăImagine simbol

Până în mai, transportul a parcurs 159 mii km, totodată are patru amenzi neplătite. The Moscow Times scrie că șoferul autobuzului ar fi fost obligat să iasă la muncă după o tură de 20 de ore, transmite newsmaker.md.

Cifra morților urmare a accidentului de la Sankt Petersburg ar putea crește, scrie Agentstvo. Se menționează că prăbușirea autobuzului este cel mai mortal accident, cu implicarea unui transport public, la Sankt Petersburg din ultimii 20 de ani. Potrivit noilor date, în autobuz se aflau aproximativ 20 de persoane. Transportul a trecut inspecția tehnică pe 7 mai curent. Până în mai 2024, autobuzul a parcurs 159 mii km, are patru amenzi neplătite: de două ori șoferii autobuzului nu au cedat trecerea, inclusiv nu au semnalizat. 

The Moscow Times scrie, cu referire la canalul de Telegram 112, că șoferul autobuzului a fost obligat să iasă la muncă după o tură de 20 de ore. Soția șoferului a spus că în ajunul tragediei, bărbatul s-a întors acasă de la serviciu în jurul orei 2 noaptea, lucrând de la ora 5 dimineața. Iar la 7 și 30 dimineața a fost trezit și i s-a dispus să meargă din nou la muncă. 

Pe 10 mai, în orașul Sankt Petersburg din Rusia, un autobuz cu pasageri a lovit mai multe automobile și a căzut într-un râu. Șoferul ar fi pierdut controlul volanului. Acesta a fost reținut. În ajun s-a anunțat că trei persoane au murit.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoe

Moldoveanca Elena Glizan a ocupat locul 4 la Cupa Mondială de canoe de la Szeged pe distanța de 1000 de metri, anunță Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoeFoto: Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova

Canoista a înregistrat rezultatul de 4:57.82, transmite zdg.md.

În 2023 Elena a reușit să obțină medalia de bronz la campionatul mondial și campionatul european U-23, fiind premiantă la Gala Sportului, categoria ,,Revelația Anului”.

În aceeași competiție, Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă concursului. Competiția este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris.

Până în prezent, 11 sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Alisa Glinca, Victor Ciobanu, Marin Robu, Valentin Petic și, respectiv, Mariana Drăguțan.

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală
Articolul anterior
Miliardarul Tinkov renunță la cetățenia rusă. Declarație dură la adresa lui Putin
Articolul următor