Miliardarul Tinkov renunță la cetățenia rusă. Declarație dură la adresa lui Putin

Un bancher rus miliardar, Oleg Tinkov, a renunţat la cetăţenia rusă din cauza războiului din Ucraina şi a condamnat „fascismul lui Putin”.

Technological Entrepreneurship in Russia. Oleg Tinkov

Tinkov a fondat banca online Tinkoff Bank, unul dintre cei mai mari creditori din Rusia, cu aproximativ 20 de milioane de clienţi. Într-o postare pe Instagram, el a spus: „Nu pot şi nu voi fi asociat cu o ţară fascistă care a început un război cu vecinul lor paşnic”. Puţini magnaţi ruşi au criticat în public invazia Rusiei în Ucraina, transmite News.ro.

O sursă independentă de ştiri din Rusia, Sota Vision, a postat pe Twitter o fotografie a certificatului domnului Tinkov care arată că cetăţenia sa rusă a fost reziliată, precum şi tirada sa de pe Instagram împotriva Rusiei preşedintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, postarea pare acum să fi fost eliminată de pe contul său. Bancherul a spus: „Este o ruşine pentru mine să continui să deţin acest paşaport”. Se pare că el locuieşte la Londra, dar face obiectul sancţiunilor britanice, la fel ca mulţi alţi membri ai elitei de afaceri din Rusia.

„Sper că mai mulţi oameni de afaceri ruşi proeminenţi mă vor urma, astfel încât să slăbească regimul lui Putin şi economia sa, iar acesta să fie în cele din urmă învins”, a declarat dl Tinkov. El a continuat: „Urăsc Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt în mod clar împotriva acestui război nebunesc!” În aprilie, dl Tinkov a criticat Kremlinul în termeni şi mai puternici, condamnând ceea ce el a numit un regim bazat pe nepotism şi servilism.

„Birocraţii de la Kremlin sunt şocaţi de faptul că nu doar ei, ci şi copiii lor nu vor mai călători acum la Marea Mediterană în timpul verii. Oamenii de afaceri încearcă să salveze rămăşiţele proprietăţilor lor”, a spus el.

Sancţiunile occidentale împotriva sa şi a altor personalităţi de top din mediul de afaceri rusesc – cunoscute sub numele de „oligarhi” – includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi confiscarea de avioane şi iahturi. Puterea politică şi militară a preşedintelui Putin se bazează în mare măsură pe sprijinul miliardarilor, care s-au îmbogăţit prin intermediul conexiunilor de la Kremlin.

 Maia Sandu și Volodimir Zelenski au discutat la telefon de Ziua Europei

Ieri, 9 mai, când a fost celebrată Ziua Europei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie tvrmoldova.md.

„De Ziua Europei, o zi dedicată unității și păcii în întreaga Europă – pace pentru care Ucraina luptă curajos ca să o păstreze – am vorbit cu Președintele Zelenskyy. Am discutat despre următorii pași pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, despre cooperarea și securitatea regională”, a precizat președinta Maia Sandu.

În cadrul discuției, șefa statului și-a confirmat participarea la Summitul pentru Pace în Ucraina, găzduit de Elveția în orașul Lucerna, în perioada 15-16 iunie 2024.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Oamenii din Kiev stau la coadă pentru apă
Articolul anterior
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, nu exclude că ar putea candida la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
Articolul următor