Oamenii vor ajunge pe Marte în jurul anului 2040, spune șeful NASA

În 2015 președintele Obama spunea că își dorește ca primii oamenii să pună piciorul pe suprafața marțiană în 2033, dar așa ceva nu are cum să se întâmple, iar un termen mai realist ar fi spre 2040. Declarația a fost făcută de șeful NASA, în conferința de după revenirea capsulei Orion, scrie hotnews.ro.

„Obiectivul de a ajunge pe Marte în 2033 a fost anunțat de președintele Obama, dar deja au trecut ceva ani de atunci. În prezent, un obiectiv mai realist ar fi finalul acelui deceniu, dar totul va depinde de dezvoltarea noilor tehnologii și de posibilitatea de a-i ține în formă pe oameni, într-o călătorie atât de lungă. Va fi important și cât de repede am putea duce echipajul pe Marte”, spune Bill Nelson, administratorul șef al NASA.

El speră că va fi important să existe sprijin financiar din partea Congresului SUA, pentru a dezvolta noi modalități de propulsie care să scurteze timpul necesar pentru a duce un echipaj uman pe Marte.

Drumul către Marte, fiind extrem de lung, va dura 7-9 luni, conform estimărilor actuale.

Marea problemă a unei misiuni cu oameni pe Marte ține de costuri, diversele estimări vorbind de sume între 210 și 450 miliarde dolari pentru următoarele trei decenii. Companii precum SpaceX pot reduce costurile, dar nu cu foarte mult.

La începutul anilor ’60, la doar câteva luni de la înființare, în cadrul NASA se discuta despre rachetele nucleare cu care oamenii să fie trimiși pe Marte. S-au făcut teste la sol, dar nu s-a mers mai departe, fiindcă era extrem de periculoasă ideea de a trimite mult uraniu în spațiu.

În 1969 mulți spuneau că ar trebui ca oamenii să ajungă pe Marte în anii ’80, dar apetitul publicului pentru spațiu scăzuse, costurile unei misiuni cu echipaj uman pe Marte ar fi fost uriașe, iar pericolul ca oamenii să moară în timpul misiunii era foarte ridicat.

În 1989 președintele George Bush prezenta planul prin care, în cel mai bun caz, oamenii aveau să ajungă pe Marte în 2011 și în cel mai rău caz în 2019. iar revenirea pe Lună avea să fie în 2001, pentru ca în 2002 să se construiască o stație spațială pe Lună.

Dorin Recean a fost recenzat: Mi-am făcut datoria de cetățean

Prim-ministrul Dorin Recean și-a făcut aastăzi datoria de cetățean fiind recenzat în cadrul recensământului național al populației și locuințelor. Premierul a relatat despre acest act civic, pe pagina sa de socializare, îndemnând astfel cetățenii țării să fie parte a acțiunii.

„Mi-am făcut datoria de cetățean și am răspuns astăzi la întrebările adresate de Angela, recenzoare în cadrul recensământului național. Vă încurajez pe toți să participați activ și să oferiți informații corecte recenzorilor. Doar împreună, putem construi un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii”, a îndemnat premierul.

Potrivit ultimelor date oferite de BNS, până acum au fost recenzate circa 2 milioane 50 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită) și circa 1,4 milione de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate). 

Recensământul se va desfășura până pe data de 7 iulie 2024.

Mii de cărți valoroase donate de România pentru bibliotecile școlare din Republica Moldova

Proiectul „Podul de cărți: Donează o carte, schimbă un destin” a adus bucurii spirituale elevilor și profesorilor de la gimnaziile din satele Pârjolteni și Horodiște, raionul Călărași. Prețioasele volume ale scriitorilor români, clasici și contemporani au fost adunate și transmise de oamenii generoși din România, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Moldova la Iași.

Bibliotecile din două localități, mai bogate în cărți datorită românilorFoto: moldova1.md

Nemărginită a fost bucuria copiilor la vederea unor volume de carte atât de atractive. Acestea au fost oferite de Ion Coșer, consulul General al Republicii Moldova la Iași, și Oleg Chicu, reprezentantul Campaniei „100 de mii de cărți pentru Basarabia”. Ambii au revenit la baștină cu volume de literatură oferită de oamenii cu suflet mare din România, transmite moldova1.md.

„Podul de cărți România-Republica Moldova, podul de carte TVR Iași care are un motto sugestiv „Donează o carte, schimbă un destin” de fapt asta, ne propunem să schimbăm destine, să avem copii citiți, instruiți pentru că ei sunt viitorul țării. Mă bucur că astăzi de 1 iunie sunt în localitatea mea de baștină, aici unde am învățat”, a menționat consulul general al R. Moldova la Iași, Ion Coșer.

„Am venit cu o donație de carte în cadrul Campaniei 100 de mii de cărți pentru Basarabia, MUSCA Încercăm să aducem cât mai multe cărți din România pentru copii din Basarabia. Or cartea este cunoaștere și tot ce poate fi mai bun”, spune Oleg Chicu, reprezentantul Campaniei „100 de mii de cărți pentru Basarabia”.

„Este binevenită acestă donație de carte, biblioteca școlii se va îmbogăți cu noi cărți.” „O donație foarte frumoasă, cărțile pentru noi sunt înțelepciune, din ele ne inspirăm, învățăm”, spun elevii.

„Este un cadou, în primul rând pentru copii, nu avem cuvinte să exprimăm bucuria care este în sufletul nostru”, a remarcat directorul gimnaziului Pârjolteni, Andrei Vulpe.

De rând cu elevii, cu mult interes au răsfoit cărțile și adulții.

„Cărțile acestea mă duc în lumea fantasticului, îmi pare că sunt la o sărbătoare a sufletului”, susține pensionara Zinaida Balan.

„O să am și eu ce citi, că sunt împătimită de citit și văd că sunt cărți pentru copii și pentru maturi”, a spus Vera Ciobanu.

În raionul Călărași este al 3 eveniment în cadrul proiectului Podul de cărți.

„Poduri de cărți care fac o conexiune logică, frumoasă, culturală, astfel ca să se deschidă accesul spre cunoaștere națională și europeană. Bineînțeles, că bibliotecile școlare se vor îmbogăți, clar că vor ajunge la elevi, vor fi citite”, a declarat vicepreședinta raionului Călărași, Margareta Florea.

Tot astăzi, mai multe seturi de carte au ajuns și la elevii din gimnaziul Horodiște, raionul Călărași. Și aici, elevii și-au exprimat recunoștința printr-un program artistic de zile mari.

Grație proiectului „Donează o carte, schimbă destine”, în acest an au fost completate bibliotecile școlare din mai multe localități din Călărași dar și dintr-un sat din Șoldănești.

Alegerile legislative din India s-au încheiat după 44 de zile de vot

Circumscripțiile electorale din opt regiuni ale Indiei s-au închis sâmbătă după-amiază, punând astfel capăt unui maraton electoral de 44 de zile pentru alegerile legislative în care au fost chemați la urne aproape un miliard de alegători și în care premierul Narenda Modi încearcă să obțină un al treilea mandat consecutiv, informează agențiile EFE și Agerpres.

Alegerile legislative din India s-au încheiat după 44 de zile de vot

„În momentul în care se încheie cea de-a șaptea fază de vot în alegerile generale din 2024, Comisia (Electorală) mulțumește tuturor părților interesate”, a transmis organismul responsabil cu supravegherea alegerilor pe pagina sa X, transmite hotnews.ro.

Potrivit datelor Comisiei Electorale, prezența la vot la ora locală 15:00 (9:30 GMT) a fost de 49,68%.

Potrivit agenției Xinhua, numărătoarea voturilor este programată să aibă loc la 4 iunie, iar rezultatele sunt așteptate să fie anunțate oficial de Comisia Electorală în aceeași zi mai târziu sau a doua zi.

Mai multe explozii au zguduit în ultimele 24 de ore orașul Simferopol din Crimeea, dar și Sevastopolul, sediul flotei ruse din Marea Neagră
Articolul anterior
Un băiat de 12 ani, salvat de la înec din apa lacului din parcul Valea Morilor
Articolul următor