Ofensivă în 16 țări din UE împotriva ţigărilor electronice

Un grup de 16 state membre UE au cerut, luni, Comisiei Europene să includă noile produse precum ţigările electronice (dispozitivele de vapat), care nu sunt incluse în actuala legislaţie, în directiva privind taxarea produselor din tutun, transmite Reuters, scrie g4media.md.

Iniţiativa, condusă de Ţările de Jos, are sprijinul Croaţiei, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Letoniei, Slovaciei, Spaniei, Belgiei, Bulgariei, Irlandei, Sloveniei şi Portugaliei.

Într-o scrisoare trimisă Executivului comunitar, miniştrii de Finanţe din cele 16 ţări spun că este nevoie de o revizuire a directivei europene din 2011, privind taxarea produselor din tutun, pentru că, în absenţa unei reglementări europene privind dispozitivele de vapat, fiecare ţară aplică reguli diferite cu privire la accize, ceea ce distorsionează piaţa unică.

„Conform actualei directive, majoritatea acestor produse nu pot fi taxate la fel ca produsele tradiţionale din tutun. Prevederile actualei directive sunt insuficiente sau prea limitate pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă administraţiile fiscale din ţările membre, având în vedere ofertele în continuă evoluţie ale industriei tutunului”, se precizează în scrisoarea consultată de Reuters.

„Din cauza deficienţelor actualei legislaţii europene, statele membre au luat măsuri adecvate la nivel naţional. Asta a dus la fragmentare, creând un mediu diferit şi, în cele din urmă, la perturbarea pieţei interne”, se mai arată în scrisoare.

O revizuire a directivei privind taxarea produselor din tutun trebuia să aibă loc la finalul anului 2022, dar a trebuit să fie amânată şi guvernele vor ca noua Comisie, care tocmai a preluat atribuţiile la 1 decembrie, să rezolve urgent această problemă.

Comisia Europeană a pus la punct anumite standarde pentru ţigările electronice, inclusiv limite cu privire la conţinutul de nicotină şi etichete care să explice că acestea nu ar trebui să fie utilizate de non-fumători. Producătorii trebuie să se înregistreze înainte de a-şi putea comercializa produsele. Însă, altfel regulile diferă de la ţară la ţară. În Franţa, tinerii până la 18 ani nu pot cumpăra dispozitive de vapat iar utilizarea lor este interzisă în anumite locuri publice, inclusiv în universităţi şi mijloacele de transport în comun.

În schimb, în 2013, Italia a eliminat interdicţia utilizării ţigărilor electrice în public. Utilizarea lor în apropierea şcolilor est în continuare interzisă. Dispozitivele de vapat de unică folosinţă au intrat în mod special în atenţia parlamentarilor din unele state membre UE pe fondul îngrijorărilor privind efectele asupra mediului şi sănătăţii.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Patru persoane din Edineț, reținute pentru coruperea alegătorilor

Procuratura raionului Edineț anunță că la data de 10 decembrie 2024, de către polițiștii din Edineț sub conducerea Procuraturii raionului Edineț, s-au efectuat percheziții în 18 locații într-un dosar intentat în octombrie, curent, pe faptul coruperii electorale. Patru persoane au fost reținute. În cadrul perchezițiilor, s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul lunii octombrie a anului 2024, mai mulți suspecți, reprezentanți ai unor concurenți electorali, aflându-se în diferite localități din raionul Edineț, având scopul coruperii alegătorilor, în campania electorală a alegerilor prezidențiale din luna octombrie a anului 2024, au transmis mai multor persoane, mijloace bănești cuprinse între sumele de 1000 și 3000 lei, cu scopul de a le determina să voteze pentru un anumit candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Reamintim că, anterior, în acest dosar au fost recunoscuți și audiați 6 învinuiți, 2 bănuți, au mai fost efectuate 13 percheziții în cadrul cărora au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, carnete de membri de partid, liste și înscrisuri care conțin numele mai multor persoane. 

Urmărirea penală continuă în scopul elucidării tuturor circumstanțelor. 

Pomul de Crăciun al Andreei Bostanica, împodobit cu branduri! O singură jucărie costă peste trei mii de lei

Regina TikTok-ului, Andreea Bostanica a împodobit pomul de Crăciun. Așa cum o cunoaștem, îmbrăcată din cap până în picioare în branduri luxoase și înzorzonată cu Cartier și Rolex, fata a ales să-și decoreze și bradul cu accesorii scumpe. Bradul Andreei Bostanica e doldora de jucării marca Swarovski, scrie cancan.md.

Potrivit site-ului oficial, cele mai scumpe jucării, un set din trei stele din cristal costă aproape 4 mii de lei. Alte decorațiuni, clopoței, îngerași, globuri costă între 1700 și 3000 de lei, o singură unitate

Tânăra cântăreață a cumpărat tot asortimentul de decorațiuni de Crăciun și le-a agățat pe bradul ei de la București. Andreea, împreună cu mama și fratele său, toți îmbrăcați în pijamale au decorat ieri pomul.

O profesoară din România a obținut titlul cea mai rapidă cititoare din lume la un concurs din Turcia. Care sunt tehnicile pe care le folosește 
Articolul anterior
Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Articolul următor