Oferă-le o mână de ajutor bătrânilor afectați de foame și sărăcie în urma pandemiei!

Pandemia afectează Moldova, iar mii de oameni rămân izolați în sărăcie. Potrivit site-ului oficial al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, la data de 27 aprilie, în Republica Moldova au fost înregistrate 3.481 cazuri de infectare cu noul virus, 102  persoane decedate și 925 de persoane tratate. Primul caz de infectare cu Covid-19 în Republica Moldova a fost înregistrat la data de 7 martie.

separator
Virusul nu se oprește în fața sărăciei. Astfel, Diaconia a lansat o platformă de asistență pentru oamenii nevoiași.

În aceste condiții, mii de oameni, în special bătrâni și familii vulnerabile, trăiesc izolați, dar și afectați de foame și sărăcie. În prima lună de epidemie în Moldova, Diaconia a ajuns la 1.500 dintre ei. Acest demers este necesar în continuare.

Proiectul va oferi donatorilor posibilitatea achiziției de alimente și produse de primă necesitate, care, prin implicarea echipei și a voluntarilor vor ajunge la bătrânii singuri și familiile izolate, afectate de sărăcie și foame. Vezi pagina aici!

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia:

,,1500 de porți deschise și tot atâtea zâmbete au rămas în urma voluntarilor noștri, care înainte de Paști au adus lumina solidarității oamenilor aflați la limita existenței.

În prima etapă, acțiunea noastră a vizat în special oamenii din capitală, care probabil primii au resimțit efectul izolării. Mulți dintre ei fiind deja în întreținerea unor servicii sociale, carantina le-a luat și aceste surse de existență.

La fel, sunt multe familii și oameni în etate care se întrețineu din banii pe care îi trimit apropiații de peste hotare, dar acum și ei au pierdut locul de muncă și sunt fără o sursă de existență.

Astăzi, Diaconia lansează o nouă acțiune de solidaritate pentru ai putea ajuta pe acești oameni.

Ne propunem să ajungem la cât mai mulți conaționali din țară și de peste hotare, dar și la prietenii care au cunoscut Republica Moldova direct sau prin intermediul conaționalilor și care pot fi purtători ai mesajlor de bunătate sau contribui la această acțiune.

Toți cei care vor sa sprijine acest demers pot alege una din cele 3 posibilități de implicare:

  1. Cu 200 lei asiguri: 1 pachet alimentar suficient pentru 2 săptămâni + 1 kit cu echipament individual de protecție pentru 1 voluntar. DONEAZĂ ACUM.
  2. Cu 500 de lei asiguri: 1 pachet alimentar complet (cu produse alimentare și igienice) suficient pentru 2 săptămâni + 1 kit cu echipament individual de protecție pentru 1 voluntar. DONEAZĂ ACUM.
  3. Cu 1000 de lei asiguri: 1 pachet alimentar complet (cu produse alimentare și igienice) suficient pentru o luna + 1 kit cu echipament individual de protecție pentru 1 voluntar. DONEAZĂ ACUM.

La fel poți dona prin internemiul site-ului organizației: www.diaconia.md

Amintim că pe parcursul ultimii luni, echipa a ajuns la cca 1.500 de beneficiari din întreaga țară. Acest lucru a fost posibil grație unor proiecte de Responsabilitate Socială Corporativă și donații particulare. În total, au fost distribuite produse alimentare în valoare de cca 500 mii lei.

Diaconia este structură socială a Mitropoliei Basarabiei, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii sociale cu activitate la nivel național.

Câți moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE sau pentru unirea cu România

Moldovenii s-au expus, în cadrul unui sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în care li s-ar cer votul privind vectorul țării, informează unica.md.

Astfel, pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană 53 la sută din participanții la sondaj ar vota pentru. În favoarea Uniunii Economice Euroasiatice ar opta 38 la sută, pentru unirea R. Moldova cu România ar vota 36%, iar pentru aderarea țării noastre la NATO ar opta 26 la sută.

Datele se regăsesc în „Barometrul Socio-Politic – iulie 2024”, realizat de compania IMAS la comanda Independent News.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie pe un eșantion de 1093 de respondenți din 90 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

Un deținut de la Cricova, va mai sta încă 3 ani după gratii, după ce a mușcat un angajat al penitenciarului

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza penală de învinuire a unui deținut, în vârstă de 30 de ani, de comiterea acțiunilor care dezorganizează activitatea penitenciarelor, adică săvârșirea de către o persoană care execută pedeapsa cu închisoare a atacului violent asupra administrației (art.286 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Inculpatul a fost condamnat la închisoare pe un termen de 3 ani.

Prin cumul de sentințe, i-a fost stabilită pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 9 luni.

Acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că, deținutul, la 25 octombrie 2023, pe timp de zi, având intenția sistării activității unui angajat al secției siguranță și regim al Penitenciarului nr.15 Cricova, mun.Chișinău, unde își executa pedeapsa penală stabilită, prin surprindere, l-a atacat pe angajatul respectiv, mușcându-l de mâna stingă în regiunea brațului. 

Ulterior, continuându-și acțiunile sale infracționale, în timp ce funcționarul public încerca să-i pună cătușele, l-a mușcat de regiunea gambei dreapta posterior, cauzându-i echimoze și excoriații.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Sentința este cu drept de apel.

Se cere atragere la răspundere a mai multor șefi de direcții municipale după tragedia cu copiii electrocutați într-un parc

Consilierii din fracțiunea PAS a CMC, cere suspendarea șefilor din unele subdiviziuni ale Primăriei Chișinău după tragedia din scuarul Sarmizegetusa, când doi copii au fost electrocutați, soldat cu decesul unei fetițe de 11 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al fracțiunii.

”În contextul tragediei din parcul Sarmizegetusa, în care un copil a decedat după ce a fost electrocutat, Fracțiunea PAS din CMC a depus un demers prin care solicită suspendarea din funcție, pe perioada anchetei, a mai multor directori și șefi din subdiviziunile Primăriei: Pretora sectorului Botanica, directorul ÎM LUMTEH, șeful ÎM Spații Verzi și șeful Direcției Parcurilor, Cultură și Odihnă.

„Noi, consilierii fracțiunii PAS, am constatat la ședința CMC din data de 25.07.2024, la raportarea punctului 7 din ordinea de zi, cu privire la „audierea responsabililor în legătură cu incidentul copiilor electrocutați într-un parc din capitală”, o lipsă de responsabilitate și indiferență față de acest caz tragic. Președintele de ședință, consilierul MAN, a luat decizia unilaterală de a nu examina subiectul până la finalizarea anchetei.

Regretăm profund acest caz și atitudinea neglijentă față de atribuțiile de serviciu. Condamnăm abordarea nepăsătoare a reprezentanților Primăriei Chișinău și solicităm Primarului General următoarele:

Suspendarea din funcție a directorilor în jurul cărora există suspiciuni de neglijență în serviciu până la finalizarea anchetei: doamna Diana Guba, pretora sectorului Botanica; dl Veaceslav Buț, director al ÎM „LUMTEH”; dl Tudor Gîrbu, șef interimar la ÎM Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi; și dl Vasile Popa, șeful Direcției Parcurilor, Cultură și Odihnă.

La finalul anchetei, cei responsabili pentru acest caz tragic să răspundă conform prevederilor legislației în vigoare și să fie demiși, iar ceilalți să fie restabiliți în funcție. Nu putem sta liniștiți cu directori în funcții asupra cărora planează suspiciuni de răspundere penală.”, se arată în comunicatul emis de fracțiunea PAS.

Amintim că o fetiță de 11 ani a murit în urma tragediei, iar băiețelul de 6 ani este, în continuare, internat în spital.

CCF Moldova cu suportul financiar al Fundației Internaționale Coca Cola, a donat spitalelor din țară analizoare hematologice, un USG performant și alte utilaje
Articolul anterior
62.250 lei au fost colectați în rezultatul campaniei sociale ,,Rostul Postului”
Articolul următor