Economia Rusiei ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, pentru a reveni pe creştere în 2023/2024, a declarat marţi ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reşetnikov, informează Reuters.
Conform scenariului de bază dezvăluit marţi de Ministerul rus al Dezvoltării Economice, Produsul Intern Brut ar urma să se contracte cu 0,9% în 2023, a anunţat agenţia de presă Itar Tass, adică o evoluţie mult mai bună faţă de declinul de 2,7% prognozat luna trecută, informează Agerpres.
Maxim Reşetnikov a subliniat că, de la un trimestru la altul, economia rusă va reveni pe creştere încă de la finele acestui an, în timp ce contracţia uşoară care va fi înregistrată pe ansamblul anului 2023 se va datora efectului de bază.
De asemenea, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a anunţat marţi că prognozează o creştere de 2,6% în 2024, mai puţin decât avansul de 3,7% estimat luna trecută, iar Maxim Reşetnikov a subliniat că economia Rusiei este pe cale să înregistreze o creştere anuală de peste 3% în perioada de după 2024.
Aceste noi estimări reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de prognozele publicate luna trecută, când Ministerul rus al Economiei miza pe o contracţie de 4,2% în 2022 şi una de 2,7% în 2023.
Maxim Reşetnikov a subliniat că estimările au fost îmbunătăţite deoarece economia rusă continuă să facă faţă, mai bine decât se estima, efectelor sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale ca reacţie la invadarea Ucrainei.
Trump a avut o discuție telefonică cu Putin. Despre ce au vorbit
Donald Trump şi Vladimir Putin au avut primul dialog telefonic de 90 de minute, miercuri dimineaţă, şi preşedintele american a prezentat concluziile acesteia pe rețeaua Truth Social.
Dialogul de miercuri dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, care a durat 90 de minute, este primul de la revenirea preşedintelui american la Casa Albă şi vine la o zi după ce Rusia a eliberat un cetăţean american încarcerat, transmite adevarul.ro.
Deşi nu precizează cine a iniţiat convorbirea telefonică, potrivit mesajului postat de Donald Trump pe rețeaua Truth Social aceasta a fost productivă, fiind abordate mai multe subiecte, printre care şi despre „marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună”.
„Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele rus Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte.
Amândoi am reflectat asupra marii istorii a națiunilor noastre și asupra faptului că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți!
Fiecare dintre noi a vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre respective și despre marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună”, a scris preşedintele american.
În ceea ce priveşte încetarea războiului din Ucraina, Donald Trump a anunţat că atât partea americană, cât şi cea rusă sunt pregătite să înceapă negocierile „imediat” şi au convenit ca preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski să fie sunat şi informat cu privire la discuţie.
„Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit motto-ul meu foarte puternic de campanie, «BUNUL SIMȚ». Amândoi credem foarte mult în el. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile.
De asemenea, am convenit ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Ucrainei, Zelenski, pentru a-l informa cu privire la conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum.
I-am rugat pe secretarul de stat Marco Rubio, pe directorul CIA John Ratcliffe, pe consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și pe ambasadorul și trimisul special Steve Witkoff să conducă negocierile care, sunt convins, vor avea succes.
Milioane de oameni au murit într-un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost eu președinte, dar a avut loc, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă alte vieți! Doresc să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și eforturile sale în legătură cu acest apel și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la o concluzie de succes, sperăm în curând!”, a transmis Donald Trump
Două persoane au murit într-un incendiu izbucnit în clădirea „Romanița” din Capitală
Potrivit purtătoarei de cuvânt a IGSU , Liliana Pușcașu, două persoane au murit în seara aceasta, 12 februarie, într-un incendiu care a cuprins un apartament din clădirea cunoscută precum „Romanița”, din Capitală.
Cazul a fost recepționat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la ora 17:34. Potrivit informațiilor primite, a fost observat fum dens din scara unui bloc de locuințe de pe strada Nicolae Testemițanu 29/2.
Focul a cuprins un apartament de la etajul 17. Salvatorii au evacuat mai multe persoane de la etajul 18 pentru a evita intoxicarea acestora cu produse de ardere.
La moment, incendiul este localizat, iar 72 de angajaţi ai IGSU, cu 9 unităţi de tehnică inclusiv şi autoscara, sunt implicați pentru lichidarea completă a arderii, fiind create două sectoare de luptă.
Cauza şi circumstanţele producerii incendiului urmează a fi stabilite.
Clădirea care a luat foc este din perioada sovietică și atrage atenția cu forma cilindrică. Datorită arhitecturii deosebite, localnicii au botezat-o „romanița”. Starea în care a ajuns nu era însă deloc înfloritoare. Europa Liberă Moldova a realizat în 2016 un reportaj în care a relatat situația în care se afla atunci clădirea. Aceasta are 24 de etaje, dintre care doar 16 sunt locative, restul erau tehnice, nu erau utilizate și anume acolo se aduna multă mizerie. Erau locuri în care se adăposteau oameni ai străzii, dar și consumatori de droguri. Același tablou era și în spaţiile libere din jurul scărilor de evacuare în caz de incendiu.
Circa 2000 de deținuți politici se află în Transnistria
La momentul actual în instituțiile privative de libertate subordonate autorităților neconstituționale de la Tiraspol se află aproape 2 mii de persoane, potrivit Biroului Politici de Reintegrare.
Din punct de vedere juridic, toate aceste persoane, indiferent de faptele ce li se incriminează, sunt deținute ilegal și au dreptul constituțional la un proces echitabil din partea instanțelor constituționale.
Autoritățile, precum și organizațiile internaționale și neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, au militat constant pentru eliberarea necondiționată a tuturor deținuților sau, după caz, transferarea lor în izolatoarele de detenție provizorie pentru finalizarea anchetei de către instituțiile constituționale.
În contextul discuțiilor recente dintre Chișinău și Tiraspol despre livrarea gazului către malul stâng, s-a convenit, în coordonare cu instituțiile europene, eliberarea treptată a deținuților politici documentați de Promo-LEX.
Menționăm încă o dată, că problema persoanelor aflate în detenție ilegală în regiunea transnistreană se numără printre dosarele cele mai sensibile și complexe, aflându-se în vizorul permanent al Biroului politici de reintegrare.