Oleksandra Matviciuk, recompensată cu premiului Nobel pentru Pace, cere înființarea unui tribunal internațional care să-l judece pe Putin

Oleksandra Matviciuk, o avocata ucraineana care conduce Centrul pentru Libertati Civile – recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace in acest an – cere instituirea unui tribunal international, pe modelul Proceselor de la Nurnberg, care sa-l traga la raspundere pe Vladimir Putin pentru crimele de razboi din Ucraina, dar si din Libia sau Siria. Altfel, aceste crime de razboi vor ramane nepedepsite, avertizeaza ea, potrivit The Guardian.

Organismul pe care il conduce a documentat peste 21.000 de exemple de crime de razboi comise de fortele rusesti de ocupatie incepand din 2014, inclusiv multe dupa invazia din februarie. „Nu am niciun instrument legal pentru a opri atrocitatile rusesti – nicio modalitate imediata de a-i aduce pe faptasi in fata instantei”, spune ea.

„Dupa invazia pe scara larga, am documentat in fiecare zi diferite tipuri de crime de razboi, cum ar fi bombardarea intentionata a cladirilor rezidentiale, a bisericilor, spitalelor, scolilor, bombardarea coridoarelor de evacuare”, a continuat Matviciuk. „Am primit cereri de ajutor de la persoane din teritoriile ocupate pentru ca au fost rapite, torturate; am documentat violente sexuale, omoruri extrajudiciare.”

Personalul de la Centrul pentru libertati civile s-a numarat printre cei care au calatorit prin Irpin, Bucea si prin orasele si satele din nord-vestul Kievului dupa ce Rusia a renuntat la incercarea de a cuceri capitala, in martie. „Va voi reaminti, spune ea, ca au fost gasite cadavre care zaceau pe strazi, lasate acolo, sau aruncate in gropi comune”.

Oleksandra Matviciuk relateaza povestea unei tinere insarcinate care a fost batuta crunt in captivitatea rusa dupa razboiul din 2014. „Ea i-a implorat sa nu o mai bata pentru ca asteapta un copil. Dar i s-a spus: Ai simpatii pro-ucrainene si, prin urmare, copilul tau nu are dreptul sa se nasca”.

Avocata afirma ca detine „un material urias colectat – 21.000 de episoade de crime de razboi”, astfel incat poate afirma foarte clar ca „Rusia a folosit crimele de razboi ca metoda de razboi” si a incercat sa supuna Ucraina unui „experiment psihologic” prin „durerea imensa provocata populatiei civile”.

In opinia sa, aceste actiuni inumane au devenit un model de comportament pentru Rusia in ultimii 20 de ani. „Acest iad prin care trecem acum este rezultatul de care Rusia s-a bucurat timp de decenii, deoarece rusii au comis crime oribile in Cecenia, in Moldova, in Georgia, in Mali, in Libia si in Siria pentru care nu au fost niciodata pedepsiti”, spune ea. „Au crezut ca pot face ce vor pentru ca sunt membri ai Consiliului de Securitate al ONU”.

Organizatia lui Matviciuk a castigat premiul Nobel pentru pace in 2022 impreuna cu Memorial, un grup rus pentru drepturile omului interzis de Kremlin, si cu veteranul activist belarus Ales Bialiatski, care este tinut in inchisoare fara proces in tara sa natala.

Oleksandra Matviciuk este de parere ca, in conflictul actual, crimele de razboi risca sa ramana neexaminate si nepedepsite, chiar si tinand cont de toata atentia internationala. „Ne aflam intr-o situatie in care sistemul national este supraincarcat de un numar extrem de mare de crime, iar Curtea Penala Internationala isi va limita investigatia doar la cateva cazuri proeminente. Asadar, avem un decalaj in ceea ce priveste responsabilitatea.”

„Trebuie sa gasim curajul si sa infiintam un tribunal international pentru a-i trage la raspundere pe Putin, Alexander Lukasenko si alti criminali de razboi”, spune Matviciuk. Dar sugestia ei ar fi ca acesta sa inceapa sa lucreze acum, nu asa cum a facut Nurnbergul „doar dupa ce regimul nazist s-a prabusit”. Justitia „trebuie sa fie independenta de puterea lui Putin. Nu putem sa asteptam”, a mai declarat aceasta, potrivit The Guardian.

Pedeapsă cu închisoare pentru o badantă din R. Moldova care a maltratat o bătrână de care îngrijea

O femeie de 60 de ani din R.Moldova a fost condamnată în Italia la 3 ani și 2 luni de închisoare, după ce o perioadă îndelungată a maltratat bătrâna de care avea grijă. Sentința a fost pronunțată miercuri, 3 iulie, de magistrații din Pesaro, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, o perioadă îndelungată bătrâna era hărțuită și bătută. În unul din cazuri victima a fost amenințată cu o furculiță.

La un moment dat, bătrâna nu a rezistat și a depus o plângere.

Fiind audiată, moldoveanca nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze colpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

Trăiește cultura altfel, într-O seară în parc!

Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă, informează unica.md. 

La 6 iulie, Teatrul Verde din Chișinău va găzdui un eveniment deosebit de important pentru iubitorii de muzică și cultură – „O seară în parc”. O seară ce promite să fie o adevărată sărbătoare, reunind pe aceeași scenă artiști talentați de pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, la mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 6-a ediție, a celui mai mare concert de muzică simfonică din țară.

Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. 

Celebrul compozitor și pianist Eugen Doga, cunoscut pentru creațiile, va fi unul dintre invitații speciali.

Alături de el, pe scenă vor urca Monica Anghel și Paula Seling, două voci de aur ale României, recunoscute pentru interpretările lor și carierele de succes. 

Evenimentul va fi completat de prezența altor artiști de renume, precum Alin Stoica și Bogdan Mihai, soliști ai Operei Naționale din București.

Ai noștri, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat și Dumitru Mîțu vor face furori în rândul celor prezenți, iar Mariana Bulicanu, Lilia Istrati și Iana Novac vor încânta publicul nu doar prin voce, dar și prin atitudine, rafinament și frumusețe.


Interpreții vor fi susținuți de orchestra extinsă a Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, dirijor – Dumitru Cârciumaru.


Atmosfera serii va fi una magică, îmbinând sunetul muzicii cu frumusețea naturală a Teatrului Verde, un loc perfect pentru a celebra arta. Or, „O seară în parc” promite să fie o experiență memorabilă, un prilej de a petrece timp de calitate alături de cei dragi și de a aprecia talentul extraordinar al invitaților speciali. 

Te așteptăm pe 6 iulie, începând cu ora 19:30 la Teatrul Verde (renovat), să te bucuri de „O seară în parc” absolut magnifică.

Vezi cum a fost ”OSP 2018”, ”OSP 2019”, ”OSP 2021”, ”OSP 2022”, ”OSP 2023

Organizator: iTicket

Parteneri Generali: Mastercard|maib

Parteneri: Primăria Municipiului ChișinăuCastel Mimi

Parteneri Media: TV8, KissFM

Prețuri:

Sector A – 490 lei

Sector B – 390 lei
Sector B ”Family” (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) – 790 lei

Sector C – 290 lei

*Copiii până la 5 ani intră gratuit. Loc pe scaun nu este inclus.

**Pensionarii au 30% reducere la procurarea a 2 bilete în oficiul iTicket (str. Vlaicu Pârcălab 27) (la prezentarea carnetului de pensionar cu prezenta posesorului de carnet – obligatorie, biletele cu reducere sunt pentru Sectorul B sau C). Reducerea este valabilă până la 3 iulie.

***Accesul la concert va fi permis începând cu ora 17:30.

Cumpără bilete AICI!

”Colegii eroi sunt mereu în memorie”. Polițiștii de la Fulgerr l-au comemorat pe Iurie Leon, sergentul major de poliție, căzut la datorie

Colegii noștri eroi ne sunt mereu în memorie, iar mamele lor – o amintire vie. Polițiștii din BPDS “ Fulger” a IGP, împreună cu veteranii instituției, l-au comemorat pe Iurie Leon, sergentul major de poliție, căzut la datorie în timp ce participa la operaţiunile militare de pe Nistru din primăvara – vara anului 1992, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii au mers în satul Cociulia din raionul Cantemir unde au vizitat-o pe mama lui Iurie.

Amintim că mascații “Fulger” au o tradiție pe care o respectă cu sfințenie, cea de a vizita și ajuta mamele colegilor care și-au pierdut viața pentru pacea pe care o avem astăzi.

Kim Kardashian a dat o petrecere grandioasă. Cum și-a sărbătorit onomastica modelul internațional
Articolul anterior
Percheziții la domiciliul jurnalistei ruse Ksenia Sobciak, ultimul nume trecut pe ”lista neagră” a Kremlinului
Articolul următor