Omagiu celor două inimi gemene, Ion și Doina Aldea Teodorovici

Marile valori ale neamului românesc nu mor niciodată. Acest lucru îl demonstrează elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, care i-au comemorat astăzi pe cele două inimi gemene – Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Împreună cu profesorul lor de Educație pentru societate, activistul civic, Vlad Bilețchi, elevii clasei a 8-a au depus flori și coroane la mormântul celor doi interpreți din Cimitirul Central din capitală, scrie libertv.md.

„Noi venim aici în fiecare an și vrem ca aici să vină cât mai multă lume, pentru că Ion și Doina sunt conștiința neamului nostru, sunt ceea ce am avut mai sfânt și mai frumos. Ei sunt părinții spirituali ai mișcării de eliberare națională, care ne-a adus limba română, tricolorul, independența și bineînțeles, speranța la revenirea la Țara- Mamă, România. Este o datorie morală să fim aici, să nu-i dăm uitării. Este imperios necesar să aducem la cunoștința opiniei publice și a tinerei generații importanța, activitatea și creația lui Ion și Doina. Ei au fost asasinați pentru faptul că și-au permis să cânte despre limba română și tricolor, despre independență și suveranitate în niște perioade foarte complicate și periculoase în care se afla Republica Moldova”, a declarat Vlad Bilețchi.

Sunt 31 de ani de când cele două inimi gemene ale cântecului patriotic de libertate naţională au încetat să mai bată. S-au oprit în urma unui accident rutier care a avut loc la Coşereni, în apropiere de Bucureşti, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Soţii Aldea-Teodorovici au fost printre fruntaşii mişcării de eliberare naţională a românilor din Basarabia si au militat pentru revenirea la limba română şi grafia latină.

Doi moldoveni, răniți într-un accident rutier în Ungaria

Doi moldoveni au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc vineri, 23 februarie, pe o şosea din Ungaria.

Ungaria: Doi moldoveni, răniţi într-un accident rutier. Precizările MAEImagine simbol

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Filip Cojocaru, accidentul rutier s-a produs pe drumul principal din direcția Ártánd spre Berettyóújfalu, în districtul administrativ Hajdú-Bihar, transmite Publika.press.

Ambasada Republicii Moldova la Budapesta s-a autosesizat și a solicitat informații de la autoritățile maghiare referitor la circumstanțele producerii accidentului. 

Autoritățile locale au informat misiunea noastră diplomatică că printre cetățenii Republicii Moldova nu sunt decedați.

Conform autorităților, cei doi moldoveni au suferit răni ușoare şi li s-a oferit toată asistența necesară.

Ocnița: Un bărbat a murit pe patul de spital, după ce a fost snopit în bătaie de către un tânăr

Un bărbat a murit pe patul de spital, după ce ar fi fost bătut de către fiul concubinei sale.

Potrivit Pulsmedia.md, cazul a avut loc în după-amiaza zilei 22 februarie, în jurul orei 17:15, în orașul Ocnița, iar în dimineață zilei de 23 februarie, victima a murit la spitalul raional.

Sursa citată menționează că victima s-a dovedit a fi un bărbat de 63 de ani, iar concubina acestuia a sunat la serviciul unic de urgență 112 și a alertat Poliția despre faptul că fiul ei de 33 de ani, în urma unui conflict l-a bătut crunt pe concubinul ei.

La fața locului s-a deplasat un echipaj de Poliție unde l-au găsit pe agresor în stare de ebrietate, dar și pe victima care ar fi refuzat să depună plângere pe numele acestuia. Totuși, polițiștii au emis pe numele său un ordin de restricție pe un termen de zece zile.

Agresorul a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că acesta avea 0,75 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Atac în Rusia. Cea mai mare fabrică de oțel, în explozii. Cetățenii sunt îngroziți

În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone au lovit Uzina Metalurgică Novolipețk, cea mai mare fabrică de oțel din Federația Rusă.

Exploziile au avut loc sâmbătă, 24 februaruie, în jurul ore 03:00, la exact doi ani de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Ziare.com.

Localnicii notează că au auzit sunete de drone și cel puțin trei explozii, după care a izbucnit un incendiu puternic la întreprindere. Angajații fabricii s-au refugiat imediat într-un adăpost.

Cu toate acestea, cel puțin o persoană a fost rănită. Nu există informații despre starea victimei. Canalul rus de Telegram „VChK-OGPU”, despre care se crede că este asociat cu serviciile ruse de informații, susține că ținta atacului a fost secția de sinterizare și atelierul de pregătire a minereului, adică echipamente importante în procesul de producție.

Potrivit guvernatorului regiunii Lipețk, Igor Artamonov, atacul nu a cauzat prea mult rău întreprinderii.

Uzina metalurgică Novolipețk (NLMK) este cea mai importantă și strategică întreprindere a complexului militar-industrial rus. Produce cel puțin 18% din oțelul Federației Ruse, care este folosit, printre altele, pentru producția de echipamente militare, rachete balistice și de croazieră, precum și focoase nucleare, iar acest lucru face din fabrica rusă o țintă militară legitimă pentru Ucraina.

La Kiev nu a fost comentat incidentul. Cu toate acestea, dronele ucrainene ar putea ajunge cu ușurință la uzină, care se află la doar aproximativ 400 de kilometri de granița cu Rusia. NLMK este cel mai mare activ al oligarhului Vladimir Lisin, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia numit și „portofelul” lui Vladimir Putin.

https://x.com/aborealis940/status/1761266565285122332?s=20

Peste 260 de școli din municipiul Chișinău sunt pregătite pentru a fi conectate la agentul termic
Articolul anterior
Președintele portughez la Chișinău: ”UE își dorește să vadă R. Moldova ca stat membru”
Articolul următor