Președintele portughez la Chișinău: ”UE își dorește să vadă R. Moldova ca stat membru”

Deși ne despart mii de kilometri, Republica Moldova și Portugalia sunt tot mai apropiate, a declarat președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Președinție alături de șefa statului, Maia Sandu, scrie realitatea.md.

Președinta Maia Sandu a menționat că relația noastră de prietenie a început cu mulți ani în urmă, dar o relație mai specială a început cu 30 de ani în urmă, când comunitatea RM „care este foarte puternică și inteligentă a venit în Portugalia”.

„Relația de prietenie între R. Moldova și Portugalia a început demult. Oamenii noștri au format relații de prietenie înainte de a avea noi posibilitatea de a începe prietenia noastră. Pacea și securitatea este posibilă doar având democrație, pluralism, libertatea și stat de drept. Niciodată cu dictatură. Suntem aici pentru a reafirma sprijinul pe calea integrării europene a țării dvs. UE își dorește să vadă R. Moldova ca stat membru, evident după îndeplinirea cerințelor la care lucrați deja. Noi am trecut prin această experiență, ne-a schimbat viețile, ne-a consolidat democrația”, spus președintele portughez.

La rândul său, președintele Portugaliei a menționat că relația noastră de prietenie a început cu mulți ani în urmă, dar o relație mai specială a început cu 30 de ani în urmă, când comunitatea RM „care este foarte puternică și inteligentă a venit în Portugalia”.

„Uniunea Europeană își dorește să vadă R. Moldova ca stat membru”.

Totodată a fost menționat că a fost semnată o scrisoare de intenție privind cooperarea educațională între Consiliul Rectorilor din Republica Moldova și Consiliul Rectorilor Universităților portugheze.

Primarul Ion Ceban, la doi ani de război: ,,Rămânem solidari cu poporul ucrainean”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a transmis un mesaj, astăzi, 24 februarie, când se împlinesc doi ani de când Rusia a pornit un război împotriva Ucrainei.

,,2 ani de război în Ucraina. Din prima zi, noi, moldovenii, am fost alături și am ajutat cetățenii ucraineni și rămânem solidari cu poporul ucrainean.

PACE dorim în toată lumea și în țara vecinilor noștri. Și aici, acasă, cetățenii noștri își doresc siguranță, liniște și încredere în ziua de mâine.

În semn de solidaritate astăzi Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și Arcul de Triumf vor fi iluminate în culorile drapelului Ucrainei”, a transmis Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Teren public de peste trei hectare din Capitală, dobândit ilegal. Procuratura a inițiat investigații

Un grup criminal organizat este investigat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pentru dobândirea ilegală a unui teren public de peste 3,3 hectare din municipiul Chișinău, prin folosirea unei încheieri judecătorești false.

Astfel, procurorii PCCOCS s-au autosesizat și au pornit o urmărire penală, în rezultatul căreia au acumulat suficiente probe care ar permite solicitarea arestării a doi membrii ai grupului criminal organizat.

În acest sens, cei doi au fost anunțați în căutare internațională, iar procurorii PCCOCS au depus demers la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care urmează a fi examinat în contumacie.

În cazul satisfacerii demersului procurorilor, cei doi învinuiți urmează să fie arestați pentru 30 de zile imediat după stabilirea locului aflării și reținerea acestora.

Reprezentanții PCCOCS menționează că investigațiile pe caz continuă și în privința altor terenuri și imobile pretins a fi dobândite ilicit de către membrii grupului criminal organizat.

Steagul Ucrainei, arborat pe clădirea Delegației UE la Chișinău

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a arborat steagul Ucrainei pe clădirea sediului UE la Chișinău.

Steagul Ucrainei, arborat pe clădirea Delegației UE la ChișinăuFoto: European Union in the Republic of Moldova/Facebook

Potrivit Delegației, gestul vine să sprijine rezistența și curajul Ucrainei.

„Astăzi, ca și în oricare altă zi, suntem solidari cu Ucraina, marcând doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Reflectând la această zi, ne amintim cum, în ziua în care a început războiul în 2022, poporul Moldovei a dat dovadă de un extraordinar simț de solidaritate. Moldovenii și-au deschis inimile și ușile în fața celor care fugeau de războiul din Ucraina, demonstrând un adevărat spirit de compasiune și umanitate. Astăzi, steagul ucrainean este un simbol al curajului. Ucraina va învinge, iar Europa îi va fi alături la fiecare pas din această luptă”, se arată în mesajul Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.

Amintim că astăzi, 24 februarie, se împlinesc doi ani de război în Ucraina.

Omagiu celor două inimi gemene, Ion și Doina Aldea Teodorovici
Articolul anterior
SIS solicită blocarea a 31 de portaluri
Articolul următor