Omenie şi solidaritate fără frontiere. Tată şi fiu din Ucraina au primit o nouă şansă la viaţă în România

Povestea lui Dima, un băiat de 9 ani, din Nikolaev, şi a tatălui său, grav răniti de o bombă, în orasul lor, e o poveste adevărată despre viaţă şi război, dar şi despre solidaritatea umană. Cei doi au primit o nouă şansă la viaţă în România.

Medici din trei spitale şi-au dat mâna şi i-au operat, iar în lunile pe care tatăl şi fiul le-au petrecut în spitale şi la recuperare, s-au ataşat de ei. În curând, familia Vladikin va trebui să se întoarcă în Ucraina, chiar dacă acolo războiul continuă. Un reportaj, în exclusivitate, de jurnalista TVR, Camelia Csiki.

Dima, un băieţel de nouă ani din oraşul ucrainean Nikolev, a aflat cât de dur poate fi un război, în 25 martie. Se ducea cu tatăl său să o ia pe mama de la slujba de la biserică. La 200 de metri de casă, au fost surprinşi de o bombă, sub ochii îngroziţi ai femeii, care nu a putut face nimic.

La trei săptămâni după intervenţia făcută în condiţii de război în Ucraina, starea lor era încă gravă. Mama lui Dima a decis să îi aducă în România. Copilul a fost primit imediat la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.

Medicul anestezist Eugen Oleineac spune că au fost nevoiţi să trateze pe lângă răni şi sindromul de durere cronică pe care copilul l-a dezvoltat.

Tatăl lui Dima a ajuns şi el într-o stare gravă în România, dar nu a avut norocul fiului său să fie preluat imediat de un spital.

Medicii de la spitalul Marie Curie au fost cei care au găsit alţi doctori pentru a-l opera şi pe tată.

Apoi atât tatăl, cât şi fiul au fost operaţi de un chirurg plastician care i-a salvat mâna bărbatului.

În curând, Dima şi tatăl său se vor întoarce în Ucraina, pentru ca bărbatul să nu fie declarat dezertor. Medicilor le-a fost greu să-şi ia rămas bun de la ei, iar pe cel mic l-au copleşit cu îmbrăţişări şi mici cadouri.

Dima i-a arătat medicului că acum poate alerga şi că deja se joacă cu mingea de fotbal pe care i-a dăruit-o. Chiar dacă nu ştie limba medicilor, a găsit o soluţie să-şi ia rămas bun.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Un moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia

Un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, a precizat MAE într-un comunicat.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane. Printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani, potrivit Europei Libere.

Rusia a lansat până acum în Ucraina 3.500 de rachete. Numărul mare de explozii a produs emisii poluante care afectează deja mediul
Articolul anterior
Un reportaj despre Mariupol, recompensat cu cel mai prestigios premiu
Articolul următor