Omenie şi solidaritate fără frontiere. Tată şi fiu din Ucraina au primit o nouă şansă la viaţă în România

Povestea lui Dima, un băiat de 9 ani, din Nikolaev, şi a tatălui său, grav răniti de o bombă, în orasul lor, e o poveste adevărată despre viaţă şi război, dar şi despre solidaritatea umană. Cei doi au primit o nouă şansă la viaţă în România.

Medici din trei spitale şi-au dat mâna şi i-au operat, iar în lunile pe care tatăl şi fiul le-au petrecut în spitale şi la recuperare, s-au ataşat de ei. În curând, familia Vladikin va trebui să se întoarcă în Ucraina, chiar dacă acolo războiul continuă. Un reportaj, în exclusivitate, de jurnalista TVR, Camelia Csiki.

Dima, un băieţel de nouă ani din oraşul ucrainean Nikolev, a aflat cât de dur poate fi un război, în 25 martie. Se ducea cu tatăl său să o ia pe mama de la slujba de la biserică. La 200 de metri de casă, au fost surprinşi de o bombă, sub ochii îngroziţi ai femeii, care nu a putut face nimic.

La trei săptămâni după intervenţia făcută în condiţii de război în Ucraina, starea lor era încă gravă. Mama lui Dima a decis să îi aducă în România. Copilul a fost primit imediat la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.

Medicul anestezist Eugen Oleineac spune că au fost nevoiţi să trateze pe lângă răni şi sindromul de durere cronică pe care copilul l-a dezvoltat.

Tatăl lui Dima a ajuns şi el într-o stare gravă în România, dar nu a avut norocul fiului său să fie preluat imediat de un spital.

Medicii de la spitalul Marie Curie au fost cei care au găsit alţi doctori pentru a-l opera şi pe tată.

Apoi atât tatăl, cât şi fiul au fost operaţi de un chirurg plastician care i-a salvat mâna bărbatului.

În curând, Dima şi tatăl său se vor întoarce în Ucraina, pentru ca bărbatul să nu fie declarat dezertor. Medicilor le-a fost greu să-şi ia rămas bun de la ei, iar pe cel mic l-au copleşit cu îmbrăţişări şi mici cadouri.

Dima i-a arătat medicului că acum poate alerga şi că deja se joacă cu mingea de fotbal pe care i-a dăruit-o. Chiar dacă nu ştie limba medicilor, a găsit o soluţie să-şi ia rămas bun.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Rusia a lansat până acum în Ucraina 3.500 de rachete. Numărul mare de explozii a produs emisii poluante care afectează deja mediul
Articolul anterior
Un reportaj despre Mariupol, recompensat cu cel mai prestigios premiu
Articolul următor