Un reportaj despre Mariupol, recompensat cu cel mai prestigios premiu

Visa d’or News, cel mai prestigios premiu al festivalului internaţional de fotojurnalism Visa pour l’image de la Perpignan, i-a fost decernat, sâmbătă, lui Evgenii Maloletka pentru reportajele sale la Mariupol, oraş martir din sudul Ucrainei, potrivit Le Figaro.

Visa pour l'image: Un reportaj despre Mariupol, recompensat cu cel mai prestigios premiu

Fotograful ucrainean de la Associated Press, în vârstă de 35 de ani, şi compatriotul său de la AP, cameramanul Mstislav Chernov, în vârstă de 37 de ani, au fost primii jurnalişti care au intrat în Mariupol pe 23 februarie, cu o oră înainte de lansarea primei bombe, şi ultimii care au plecat pe 15 martie. Foarte emoţionat, Evgeniy Maloletka şi-a dedicat premiul „poporului ucrainean”, subliniind importanţa acestei recunoaşteri a muncii sale, transmite News.ro.

„Aceste 20 de zile la Mariupol au fost ca o zi lungă şi fără sfârşit, din ce în ce mai rău”, a declarat Evgenii Maloletka pentru AFP în faţa fotografiilor sale emoţionante cu copii ucişi, femei însărcinate în dărâmături, gropi comune săpate în grabă, din cauza bombardamentelor. Bombardarea de către armata rusă a acestui oraş-port de 400.000 de locuitori, în special a unei maternităţi, a stârnit indignare în întreaga comunitate internaţională.

Alţi nominalizaţi au fost fotograful australian de origine ucraineană Daniel Berehulak pentru reportajul său „People Lived Here” (The New York Times) despre masacrul civililor din Butcha şi reporterul american de origine malaeziană Marcus Yam pentru „Căderea Afganistanului” (Los Angeles Times). În cadrul festivalului au fost acordate şapte premii Visa d’or, cinci premii şi trei burse.

Ucraina a fost una dintre temele principale ale acestei a 34-a ediţii a festivalului care s-a deschis pe 27 august. Daily Press Golden Visa a mers la ziarul danez Politiken pentru activitatea lui Mads Nissen cu privire la război. Premiul oraşului Perpignan Rémi Ochlik a răsplătit fotografiile realizate în Ucraina de Lucas Barioulet pentru Le Monde.

Planeta şi tulburările ei cauzate de activitatea umană au fost, de asemenea, în centrul festivalului. Visa d’or l-a recompensat pe Brent Stirton (Getty Images/National Geographic) pentru „Bushmeat: at the origin of epidemics”, iar premiul de la fundaţia Yves Rocher, care vizează facilitarea raportării pe probleme de mediu, i-a revenit lui Alain Schroeder, care lucrează pe Indonezia.

Visa d’or umanitar al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) l-a recompensat pe Sameer Al-Doumy (AFP) pentru „Drumurile morţii”, privind criza migraţiei din nordul Franţei, iar premiul pentru informaţii digitale France Info a mers la Max Bearak, Dylan Moriarty şi Julia Ledur pentru „Africa Cities Rising”, difuzat de The Washington Post.

Visa d’or onorific din partea revistei Le Figaro, care onorează cariera unui fotograf încă activ, i-a fost acordată lui Alain Keler (Myop), cunoscut în special pentru fotografiile sale din Cecenia, El Salvador, Tiananmen.

Premiul „Pierre şi Alexandra Boulat” a recunoscut munca Laurei Morton în domeniul tehnologiilor automatizate.

Canon Female Photojournalist Fellowship a mers la Natalia Saprunova pentru proiectul ei despre poporul Evenk din Siberia, bursa pentru film documentar de scurtmetraj i-a revenit Irenei Baqué, care filmează Casa Xochiquetzal, un refugiu pentru lucrătoarele sexuale pensionare din Ciudad de Mexico. 

Premiul „Camille Lepage” i-a fost acordat Rebeccăi Conway, care a lucrat la un articol despre impactul războiului civil asupra sănătăţii mintale din Sri Lanka, iar premiul Carmignac pentru fotojurnalism Fabiolei Ferrero pentru proiectul său privind dezastrul economic din Venezuela.

Cele 25 de expoziţii gratuite ale Visa – care au oferit şi proiecţii, întâlniri cu fotografi şi mese rotunde – rămân deschise până la 11 septembrie.

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Oamenii își vor putea autentifica procurile pentru stabilirea pensiei, indemnizației și alocației la primării

Legislativul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede extinderea atribuției de autentificare a procurilor de către secretarii consiliilor locale. Astfel, autentificarea procurilor în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și pensia de urmaș se va putea face la primărie, nu și la notar.

Pensii 2022: Noua formulă de calcul și modificările din PNRR - ACTUALITATE  / SOCIAL

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, documentul a fost elaborat în vederea facilitării accesului persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale la serviciile oferite de CTAS, prin reprezentantul împuternicit prin procură, în condițiile în care în multe localități rurale nu activează notari, iar cetățenii întâmpină dificultăți și suportă cheltuieli suplimentare pentru a avea acces la serviciile oferite de aceștia.

Omenie şi solidaritate fără frontiere. Tată şi fiu din Ucraina au primit o nouă şansă la viaţă în România
Articolul anterior
Penelope Cruz, imaginea senzualității într-un body de latex la 48 de ani. Cum a pozat vedeta latino
Articolul următor