OMS cere amânarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății solicită un moratoriu pentru cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie.

Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu a treia doză pentru ca de aceste doze să poată beneficia ţări care şi-au imunizat doar o parte infimă a populaţiei, scrie tv6 cu referire la digi24. 

Măsura se vrea a fi un sprijin pentru ţările mai puţin dezvoltate, astfel încât să existe un minimum de 10% persoane vaccinate şi în aceste zone. „Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

„OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a mai declarat acesta.

Solicitarea șefului OMS vine în contextul în care mai multe țări au începtu deja imunizarea cu a treia doză de vaccin, în contextul creșterii infectărilor cu varianta Delta.

Israelul a început deja vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid Pfizer pentru persoanele peste 60 de ani. Săptămâna trecută, preşedintele israelian Isaac Herzog s-a vaccinat cu a treia doză.

Ungaria a anunțat luni că au început programările pentru a treia doză de vaccin, fiind prima țară din Uniunea Europeană. Cei eligibili vor putea să facă a treia doză la o distanță de peste 5 luni după a doua.

Imagini apocaliptice în Grecia unde arde o insulă
Articolul anterior
O pierdere imensă pentru Moldova. A decedat Andrei Strâmbeanu
Articolul următor