ONU acuză Rusia că a folosit zeci de copii ucraineni drept scuturi umane în război

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a acuzat joi Rusia pentru uciderea a 136 de copii în Ucraina în 2022, forțele ruse fiind adăugate pe lista globală a infractorilor, potrivit unui raport adresat Consiliului de Securitate al ONU.

ONU acuză Rusia: A folosit copii ucraineni drept scuturi umane în război

ONU a stabilit, de asemenea, că armata rusă și grupurile afiliate au rănit 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor de la începutul războiului. Forțele ruse au folosit inclusiv 91 de copii drept scuturi umane, potrivit raportului ONU. Cu toate acestea, Rusia neagă că a vizat civili de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut, transmite digi24.ro.

Raportul arată de asemenea că forțele armate ucrainene au ucis 80 de copii, au rănit 175 de copii și au efectuat 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor, relatează sursa citată. Forțele ucrainene nu sunt însă pe lista globală a infractorilor.

Guterres a spus în raport că a fost „în special șocat” de numărul mare de copii uciși și mutilați, dar și de atacurile asupra școlilor și spitalelor de către forțele armate ruse. El a mai spus că este „deosebit de deranjat” de numărul mare de astfel de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele armate ucrainene.

Raportul anual ONU vizează uciderea, mutilarea, abuzul sexual, răpirea sau recrutarea copiilor, refuzul accesului la ajutor și atacurile asupra școlilor și spitalelor. Raportul a fost întocmit de Virginia Gamba, reprezentantul special al lui Guterres pentru copii și conflicte armate.

Gamba a vizitat luna trecută Rusia, unde s-a întâlnit cu comisarul rus pentru drepturile copiilor Maria Lvova-Belova, care este vizată de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga (CPI) pentru deportarea copiilor ucraineni din zonele aflate sub ocupaţia trupelor ruse.

Curtea Penală Internațională a emis luna trecută un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pe care îl acuză de asemenea pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina și de transferul ilegal de persoane în Rusia.

Moscova a spus că mandatele sunt nule din punct de vedere legal, deoarece Rusia nu a fost semnatară a tratatului care a instituit CPI.

Raportul ONU privind copiii și conflictele armate a constatat răpirea a 91 de copii de către forțele armate ruse. Toți au fost ulterior eliberați. Raportul arată și transferul a 46 de copii în Rusia din Ucraina.

Moscova nu a ascuns programul prin care a adus mii de copii ucraineni în Rusia, ci îl prezintă ca pe o campanie umanitară de protejare a orfanilor și a copiilor abandonați în zona de război.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Un agricultor din Șoldănești a plantat una dintre cele mai mari livezi de cireși din țara noastră, de circa 25 de hectare
Articolul anterior
Uniunea Europeană a transferat Ucrainei un ajutor de 1,5 miliarde de euro
Articolul următor