Operație revoluționară de reconstrucție vaginală. Povestea fetei care s-a născut fără vagin și fără uter

Eva suferea de o malformație congenitală, care afectează sistemul reproductiv al femeii și care, în termeni medicali, poartă denumirea de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Lipsa menstruației până la 14 ani i-a ridicat mamei un semn de întrebare, motiv pentru care a dus-o pe fată la medic. După o serie de analize și investigații, au aflat că diagnosticul ei necesită o intervenție rară, realizată în doar 3 țări din lume: în Statele Unite ale Americii, în Italia și în România, la Spitalul Euroclinic din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Intrasem deja la liceu și nu-mi venise menstruația. Inițial am crezut că e o problemă hormonală și am început să facem investigații.”, își amintește Eva. În urma investigațiilor fata a aflat că suferea de un sindrom rar, ceea ce însemna că se născuse fără uter și fără vagin. Vestea primită a împins-o pe mamă să caute soluția potrivită, astfel încât să aibă o viață normală, asemenea fetelor de vârsta ei. Căutările au durat 2 ani, iar în tot acest timp părintii au încercat să își protejeze cât mai mult copilul. Reconstrucția vaginală avea să fie soluția pentru rezolvarea malformației, operație despre care mama Evei nu știa că se poate face în România, iar rezultale obținute de medicii americani și italieni nu erau încurajatoare. Într-un final, l-a găsit pe profesorul Petre Brătilă, singurul care făcuse operatia revoluționară și care-i putea schimba fetei viitorul.

A venit împreună cu mama ei pentru faptul că nu avea menstruație, motiv pentru care am investigat-o clinic și imagistic și am ajuns la concluzia că este un sindrom Rokitansky, un sindrom care poate cuprinde malformații atât din sfera genitală, cât și din cea renală. În cazul ei nu exista afectare renală și avea organe genitale externe normale. Dar, în interior, nu avea vagin și uter, avea numai ovare și trompe uterine.”, povestește prof. univ. dr. Petre Brătilă, chirurg de excelență în ginecologia minim-invazivă.

Când a ajuns în cabinetul profesorului Brătilă, Eva avea 16 ani și i s-a recomandat să facă operația după ce va împlini 18 ani, ideal, atunci când va avea o relație stabilă și va fi pregătită psihic pentru o procedură chirurgicală atât de complexă.

Intervenția se poate face și mai devreme de 18 ani, singura condiție fiind începerea vieții sexuale, pentru că vaginul trebuie întreținut. El nefiind acolo din naștere, tendința corpului este de a restrânge spațiul acesta și de a se micșora”, completează profesorul.

Operația revoluționară și extrem de complexă

Doi ani mai târziu, Eva avea să fie supusă unei operații rare și moderne. Vaginul urma să fie creat cu ajutorul unei grefe speciale, realizată prin inginerie tisulară, capabilă să atragă celulele din vecinătate, astfel încât să se formeze pe ea țesutul care trebuia să existe în locul respectiv.

Când m-am văzut acolo, pe patul de spital, a fost puțin stresant, dar doctorii au fost foarte drăguți, calzi, au empatizat cu mine foarte bine, în așa fel încât nici n-am apucat să fiu speriată. Toată echipa e foarte empatică, ceea ce mi se pare foarte important, pentru că, dacă nu aveam încrederea asta, normal că aș fi fost foarte speriată”, își amintește Eva.

Intervenția de reconstrucție vaginală cu ajutorul ingineriei tisulare, realizată de echipa coordonată de prof.univ.dr. Ptre Brătilă în spitalul Euroclinic, este cea mai puțin invazivă și cu rezultatele cele mai bune pe termen lung. Astfel, la 10 zile după intervenția revolutionară, grefa s-a autodizolvat, iar după două luni, Eva putea deja să aibă primul ei contact sexual.

A doua zi după intervenție, Eva deja se plimba pe holuri, că trebuia să facă mișcare. Lucru care poate nu e de așteptat pentru o persoană care a trecut printr-o astfel de intervenție. Dar ea e un copil foarte motivat și serios. Atunci când i se spune ceva, respectă regulile, așa că lucrurile au decurs bine de la început”, spune Violeta, mama tinerei.

Perioada de recuperare a fost una extrem de solicitantă și dificilă, însă Eva a dat dovadă de multă determinare. La scurt timp după intervenția chirurgicală, a început exercițiile pentru dilatarea vaginului, respectând cu multă grijă indicatiile medicilor. Evolutia si mentinerea vaginului au depins de ambiția si disciplina ei. La ora actuală, tânăra în vârstă de 25 de ani se bucură de o viață sexuală normală și este recunoscătoare medicilor care au realizat intervenția chirurgicală atât de complexă și inovatoare de care a avut nevoie.

* Din motive de protejare a identității personale, numele fetei este unul fictiv, însă povestea ei este cât se poate de reală.

sursa: www.observatornews.ro

Româncele sunt la putere! Cea mai frumoasă femeie din lume a fost aleasă o bihoreancă de 28 de ani

Tânăra Iolanda Anamaria Babău, originară din Beiuș, județul Bihor, este cea mai frumoasă femeie din lume după ce a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Atrăgătoarea brunetă în vârstă de 28 de ani și-a făcut o adevărată tradiție din câștigarea concursurilor de frumusețe. În plus, Iolanda Anamaria Babău este și deșteaptă foc, tânăra fiind fiind licențiată în Relații Internaționale și având un master în diplomație, relatează presa de peste Prut.

Iolanda Anamaria Babău cea mai frumoasă femeie din lume

Frumoasa brunetă Iolanda Anamaria Babău a marcat o super reușită și a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Nu este primul premiu pe care frumoasa bihoreancă îl obține: anul trecut a fost Miss Europa 2021 first runner up și Miss Elite World – Popularitate 2021. Anul acesta, Iolanda Anamaria Babău s-a luptat cu 28 de concurente din Rusia, Ucraina, Grecia, Algeria, Egipt, Macedonia, Franța, Nigeria și Bulgaria, însă a fost favorita juriului la toate cele patru probe.

Tânăra în vârstă de 28 de ani nu este la prima reușită, având în vedere că anii trecuți strângea zeci de mii de voturi online. Iolanda este din Beiuș, județul Bihor, și a terminat Academia de Studii Economice din București, fiind licențiată în Relații Internaționale. Pe cât de frumoasă, pe atât de deșteaptă, bihoreanca a lucrat o bună perioadă de timp în domeniu, dar a apoi a decis să devină antreprenor.

În perioada studenției, Iolanda a fost implicată activ în diverse activități, ajungând chiar vicepreședintele AIESEC România. După absolvirea Academiei de Studii Economice, și-a continuat studiile cu un master în diplomație. Pentru o perioadă, mai precis timp de patru ani, a lucrat în administrația publică.

Astfel, mai întâi Iolanda a fost angajată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4. După care a fost director de Cabinet la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, dar și consilier în Ministerul Economiei şi în cel al Sănătăţii.

În paralel, a făcut modelling, având apariţii pe coperta din ianuarie 2022 în L’Officiel Arabia şi coperta revistei US Fashion, ediţia februarie 2022. În prezent, frumoasa bihoreancă are propria firmă şi se ocupă de organizarea de evenimente internaţionale.

sursa

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

”Salariul merge?” Replica halucinantă a unei mame pentru fiul ei care luptă în Ucraina și fusese capturat
Articolul anterior
Premieră mondială. Un oraș european introduce un sistem prin care locuitorii vor fi alertați cu 5 zile înainte că va urma un val periculos de caniculă
Articolul următor