Operație revoluționară de reconstrucție vaginală. Povestea fetei care s-a născut fără vagin și fără uter

Eva suferea de o malformație congenitală, care afectează sistemul reproductiv al femeii și care, în termeni medicali, poartă denumirea de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Lipsa menstruației până la 14 ani i-a ridicat mamei un semn de întrebare, motiv pentru care a dus-o pe fată la medic. După o serie de analize și investigații, au aflat că diagnosticul ei necesită o intervenție rară, realizată în doar 3 țări din lume: în Statele Unite ale Americii, în Italia și în România, la Spitalul Euroclinic din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Intrasem deja la liceu și nu-mi venise menstruația. Inițial am crezut că e o problemă hormonală și am început să facem investigații.”, își amintește Eva. În urma investigațiilor fata a aflat că suferea de un sindrom rar, ceea ce însemna că se născuse fără uter și fără vagin. Vestea primită a împins-o pe mamă să caute soluția potrivită, astfel încât să aibă o viață normală, asemenea fetelor de vârsta ei. Căutările au durat 2 ani, iar în tot acest timp părintii au încercat să își protejeze cât mai mult copilul. Reconstrucția vaginală avea să fie soluția pentru rezolvarea malformației, operație despre care mama Evei nu știa că se poate face în România, iar rezultale obținute de medicii americani și italieni nu erau încurajatoare. Într-un final, l-a găsit pe profesorul Petre Brătilă, singurul care făcuse operatia revoluționară și care-i putea schimba fetei viitorul.

A venit împreună cu mama ei pentru faptul că nu avea menstruație, motiv pentru care am investigat-o clinic și imagistic și am ajuns la concluzia că este un sindrom Rokitansky, un sindrom care poate cuprinde malformații atât din sfera genitală, cât și din cea renală. În cazul ei nu exista afectare renală și avea organe genitale externe normale. Dar, în interior, nu avea vagin și uter, avea numai ovare și trompe uterine.”, povestește prof. univ. dr. Petre Brătilă, chirurg de excelență în ginecologia minim-invazivă.

Când a ajuns în cabinetul profesorului Brătilă, Eva avea 16 ani și i s-a recomandat să facă operația după ce va împlini 18 ani, ideal, atunci când va avea o relație stabilă și va fi pregătită psihic pentru o procedură chirurgicală atât de complexă.

Intervenția se poate face și mai devreme de 18 ani, singura condiție fiind începerea vieții sexuale, pentru că vaginul trebuie întreținut. El nefiind acolo din naștere, tendința corpului este de a restrânge spațiul acesta și de a se micșora”, completează profesorul.

Operația revoluționară și extrem de complexă

Doi ani mai târziu, Eva avea să fie supusă unei operații rare și moderne. Vaginul urma să fie creat cu ajutorul unei grefe speciale, realizată prin inginerie tisulară, capabilă să atragă celulele din vecinătate, astfel încât să se formeze pe ea țesutul care trebuia să existe în locul respectiv.

Când m-am văzut acolo, pe patul de spital, a fost puțin stresant, dar doctorii au fost foarte drăguți, calzi, au empatizat cu mine foarte bine, în așa fel încât nici n-am apucat să fiu speriată. Toată echipa e foarte empatică, ceea ce mi se pare foarte important, pentru că, dacă nu aveam încrederea asta, normal că aș fi fost foarte speriată”, își amintește Eva.

Intervenția de reconstrucție vaginală cu ajutorul ingineriei tisulare, realizată de echipa coordonată de prof.univ.dr. Ptre Brătilă în spitalul Euroclinic, este cea mai puțin invazivă și cu rezultatele cele mai bune pe termen lung. Astfel, la 10 zile după intervenția revolutionară, grefa s-a autodizolvat, iar după două luni, Eva putea deja să aibă primul ei contact sexual.

A doua zi după intervenție, Eva deja se plimba pe holuri, că trebuia să facă mișcare. Lucru care poate nu e de așteptat pentru o persoană care a trecut printr-o astfel de intervenție. Dar ea e un copil foarte motivat și serios. Atunci când i se spune ceva, respectă regulile, așa că lucrurile au decurs bine de la început”, spune Violeta, mama tinerei.

Perioada de recuperare a fost una extrem de solicitantă și dificilă, însă Eva a dat dovadă de multă determinare. La scurt timp după intervenția chirurgicală, a început exercițiile pentru dilatarea vaginului, respectând cu multă grijă indicatiile medicilor. Evolutia si mentinerea vaginului au depins de ambiția si disciplina ei. La ora actuală, tânăra în vârstă de 25 de ani se bucură de o viață sexuală normală și este recunoscătoare medicilor care au realizat intervenția chirurgicală atât de complexă și inovatoare de care a avut nevoie.

* Din motive de protejare a identității personale, numele fetei este unul fictiv, însă povestea ei este cât se poate de reală.

sursa: www.observatornews.ro

Momentul care i-a șocat pe fanii Eurovision: „Cum i-a fost permis reprezentantului Finlandei să cânte dezbrăcat?”

Fanii Eurovision au rămas cu gurile căscate când cântărețul finlandez Windows95man a părut că este dezbracat complet în timpul show-ului său care a avut loc sâmbătă seara.

Windows95man, al cărui nume real este Teemu Keisteri, a urcat pe scenă pentru a-și interpreta piesa No Rules! iar la un moment dat … a fost îmbrăcat cam sumar.

Starul finlandez a fost filmat cu ajutorul unor unghiuri de filmare foarte atent alese, în timp ce purta un tricou alb decupat, precum și o pereche de șosete cu sandale.

Potrivit Daily Mail, prestația sa a stârnit indignarea telespectatorilor, care au intrat pe X – fostul Twitter – pentru a spune că sunt șocați de faptul că i s-a permis să cânte în felul acesta.

Înainte de intrarea pe scenă, el a declarat pentru PA: „Toți fii mei și toți tinerii și toate bunicile îl plac, cred că le place foarte mult spectacolul meu și… copiilor și bătrânilor nu le mai pasă și nici mie nu-mi mai pasă.

‘Așa că eu cred că adulții ar trebui să învețe un pic și să lase lucrurile să meargă și să nu fie atât de serios încât să se vadă (o) bucățică (din) fundul meu’.”

El a continuat: „Ceea ce fac arată ca și cum ar fi arta mea și (să fiu curajos) să nu încerc să mă prefac în ceva… nu este ușor să fii mereu tu însuți.

Și sper ca în finală să pot fi, nu știu dacă e posibil? Pot fi chiar mai mult eu însămi acolo pe scenă, dar este vorba doar de a spune povestea fără reguli, care este motto-ul meu cu arta mea (pe care o am de) mai bine de 10 ani, ca și cum mi-am dat seama că nu am nevoie de o viață de bază și de o slujbă de zi cu zi și că pot începe să îmi fac arta.

Și să folosesc acest motto fără reguli… împreună cu picturile mele, cu arta și cu muzica și, de data aceasta, cu cântecul Eurovision, primul meu… single.”

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

”Salariul merge?” Replica halucinantă a unei mame pentru fiul ei care luptă în Ucraina și fusese capturat
Articolul anterior
Premieră mondială. Un oraș european introduce un sistem prin care locuitorii vor fi alertați cu 5 zile înainte că va urma un val periculos de caniculă
Articolul următor