OPINIE: ”Asemenea dezastru pe continentul european n-a existat de la Al Doilea Război Mondial”

În Ucraina are loc cel mai mare dezastru de pe continentul european de la cel de-al doilea război mondial. O spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, potrivit căruia războiul din Ucraina are loc întrucât Kremlinul a simțit o lipsă de unitate în relațiile dintre forțele occidentale. Potrivit lui, dacă sancțiunile comunității internaționale, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, ar fi fost mult mai dure, ar fi reușit să stopeze ambițiile expansioniste ale Moscovei. În același timp, unii primari din Republica Moldova spun că decizia Republicii Moldova de a urma gestul Ucrainei și Georgiei și de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană reprezintă un pas care va asigura, pe viitor, securitate și dezvoltare economică Republicii Moldova, scrie IPN.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu spune că sancțiunile dure ale comunității internaționale aplicate Rusiei au menirea de a stopa invazia militară din Ucraina, însă aplicarea lor trebuia să aibă loc încă din anul 2014. Dacă Occidentul ar fi sancționat dur anexarea peninsulei Crimeea, ar fi descurajat pretențiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

„Federația Rusă a simțit slăbiciuni și exploatează aceste slăbiciuni. Atunci când oficiali occidentali au spus că niciun bocanc al soldaților noștri nu va intra în Ucraina, asta a fost simțită ca o slăbiciune. Și atunci când a preluat Crimeea și n-au urmat decât sancțiuni economice care n-au fost atât de importante pentru economia și societatea Federației Ruse, rușii au simțit că mai departe de asta Occidentul nu va susține statul ucrainean. Noi plătim acum pentru niște erori. Ultima politică de sancțiuni internaționale reprezintă un pachet foarte serios, aproape demolator pentru economia rusă. Iar oamenii trebuie să înțeleagă că aceste sancțiuni nu sunt aplicate ca viața rușilor să devină mai proastă, ci pentru a opri mașinăria militară, care în aceste momente distruge viețile și orașele din Ucraina. Asemenea dezastru pe continentul european n-a mai existat de la al doilea război mondial”, a spus expertul IDIS Viitorul în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

În contextul situației tensionate din Ucraina, autoritățile de la Kiev, Chișinău și Tbilisi au expediat Uniunii Europene cererile prin care și-au exprimat dorința de a obține statutul de țări candidate la aderare. Aleșii locali din Republica Moldova spun că încă la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, cetățenii Republicii Moldova au dat un vot ferm eurointegării, iar guvernanții au ținut cont de acest deziderat al oamenilor.

„Avem aspirații europene, de aceea este un pas mult așteptat de către cetățeni. Cetățenii vor să trăiască într-o lume civilizată și important ca acest mesaj să devină clar pentru toți. Mesajele transmise de unii reprezentanți politici din părticele de opoziție, vin să destabilizeze situația în localitățile noastre. Acest pas trebuia să se facă mai devreme. Noi, primarii avem misiunea nu doar de a reabilita infrastructură, ci și de a aduce civilizație în localități. Și acest mesaj a fost adresat din partea primarilor localităților”, a mai spus primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Ieri, Ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, a prezentat ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franței pe lângă UE, cererea țării noastre de aderare la Uniunea Europeană. Franța deține, în prezent, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Frumoasa interpretă Camelia Ursu a lansat un superb cântec de Crăciun, cu un videoclip de poveste, în colaborare cu maestrul Edgar Ștefăneț

Tânăra interpretă de la noi Camelia Ursu își surprinde publicul cu o nouă producție muzicală. Frumoasa și talentata artistă a lansat, în această seară, un superb cântec de Crăciun, informează unica.md. Piesa, însoțită de un videoclip de poveste, este produsul unei colaborări frumoase alături de maestrul Edgar Ștefăneț, compozitor și prim-dirijor al Orchestrei ”FLUIERAȘ”.

”S-a născut din dorința de a aduce bucurie publicului drag, în pragul sărbătorilor. A fost realizată într-un timp scurt, dar rezultatul m-a emoționat până la lacrimi. Îi mulțumesc maestrului Edgar Ștefăneț pentru că a depus tot sufletul în această frumoasă melodie, care mă reprezintă în totalitate. Este un proiect de calitate și ca muzică, dar și ca imagine, iar pentru asta mulțumesc întregii echipe care a muncit contra cronometru, ca să-mi pot bucura publicul de sărbători.”, a comunicat artista pentru unica.md.

Muzica aparține maestrului Edgar Ștefăneț, iar videoclipul a fost realizat de talentatul videograf Andrei Gurbulea.

Versurile sunt semnate de mama interpretei, Ana Ursu, care, de altfel, îi realizează aproape toate textele pieselor Cameliei.

Cât privește videoclipul, acesta a fost filmat, cu multe sacrificii, la -7 grade, pe vârful Rarău din România, într-un peisaj de poveste.

Vă invităm să ascultați acest frumos cântec de Crăciun, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Camelia Ursu este o tânără interpretă de la noi, care s-a făcut cunoscută publicului datorită pieselor pe care și le scrie singură. Prima melodie cu care s-a lansat, ”Filmul tău”, a fost semnată, atât versurile, cât și melodia, chiar de ea.

Tânăra este foarte activă pe rețelele de socializare, având o comunitate de peste 30.000 de urmăritori, iar de muzică este pasionată încă de mică.

Edgar Ștefăneț este dirijor al Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Fluieraş”, alături de fratele său Marcel Ștefăneț, considerați adevăraţi favoriţi ai publicului meloman de pe ambele maluri ale Prutului și sunt extrem de apreciaţi. Au numeroase titluri și premii obținute pentru dedicația lor în promovarea culturii neamului nostru.

Echipa unica.md îi felicită cu această frumoasă lansare și le urează multă admirație din partea publicului, dar și inspirație pentru noi producții la fel de frumoase.

Caz șocant la Căușeni! Un nou-născut a fost găsit mort într-o gură de canalizare

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gură de canalizare. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 19:57, în localitatea Fîrlădeni, din raionul Căușeni, scrie PulsMedia.MD.

La fața locului au intervenit grupul operativ al IP Căușeni, dar și angajații Unității de Salvatori și Pompieri. Ultimii au extras la suprafață cadavrul bebelușului.

Ulterior, oamenii legii au stabilit că mama nou-născutului este o tânără în vârstă de 22 din aceeași localitatea.

Cazul este cercetat de către organele responsabile, care urmează să stabilească toate circumstanțele.

Anul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

Guvernul dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu, scrie moldova1.md.

Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate un șir de acțiuni și manifestări culturale, dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători.

De asemenea, pe parcursul anului viitor, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului. Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite aniversării a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

CNN își oprește difuzarea în Rusia
Articolul anterior
Bucăți dintr-o rachetă, în curtea reședinței lui Zelenski: ”Nu m-ai nimerit!”
Articolul următor