Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, spitalizat în închisoare. Avocații nu au voie să îl vadă

Opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, cunosut jurnalist, publicist şi om politic, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire înainte de a fi arestat şi condamnat la 25 de ani de închisoare, a fost internat într-un spital de penitenciar pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat soţia şi avocaţii săi, citaţi de Agerpres și AFP.

„Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-un spital-închisoare. Avocaţii săi nu au fost autorizaţi să-l vadă”, a indicat pe Facebook soţia sa Evghenia, fără să precizeze pentru ce a soţul ei a trebuit să fie spitalizat.

Potrivit contului de Telegram al lui Kara-Murza, avocaţii săi au precizat că au fost informaţi joi după-amiază despre acest transfer, după ore de aşteptare pentru a-şi vedea clientul încarcerat într-o colonie penitenciară din Omsk, în Siberia.

Ei au aşteptat apoi în zadar toată ziua de vineri pentru a putea intra în spital, de asemenea situat în Omsk.

„Deci nu au putut verifica dacă totul merge bine pentru el înainte de weekend”, în timpul căruia vizitele nu sunt autorizate, potrivit contului din Telegram.

Rudele opozantului sunt îngrijorate de mai multe luni din cauza stării sale de sănătate.

Vladimir Kara-Murza, cetăţean ruso-britanic de 42 de ani, suferă – potrivit lor – de polineuropatie senzitivo-motorie în urma celor două otrăviri cărora le-a fost victimă în 2015 şi în 2017.

El a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare pentru „trădare” şi difuzare de „informaţii false” despre conflictul în Ucraina, o sentinţă deosebit de dură chiar şi în contextul represiunii crescute în Rusia.

Potrivit mai multor media de investigaţii, între care Bellingcat, The Insider şi Der Spiegel, serviciile secrete ruse sunt în implicate în otrăvirile pe care le-a suferit.

Vladimir Kara-Murza a obţinut în luna mai premiul Pulitzer pentru articolele sale despre viitorul democratic al Rusie, juriul apreciindu-i „articolele sale pasionante scrise cu pericolul vieţii din celula sa de închisoare”.

Marea Britanie a cerut eliberarea sa imediată cu scopul ca el să beneficieze de îngrijiri „urgente”.

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi a murit în februarie într-o închisoare din Arctica în circumstanţe care rămân până în prezent neclare.

Alertă la o clinică din Chișinău după ce o persoană misterioasă a lăsat o geantă suspectă

O geantă suspectă a dat peste cap activitatea unei clinici veterinare din Capitală. După ce directorul a sunat la 112, cei opt angajați au fost scoși din clădire, iar zona încercuită cu o panglică, scrie tv8.md

La fața locului a venit poliția, pompierii, dar și experții de la BombTech.

După aproximativ două ore de verificări, oamenii legii nu au depistat nimic periculos, iar clinica veterinară din cartierul Poșta Veche și-a reluat activitatea.

Caz tragic la Aeroport: Un bărbat de 71 de ani a decedat subit

Un bărbat a decedat la Aeroportul Internațional Chișinău. Tragedia s-a produs astăzi, 4 octombrie.

Reprezentanții Aeroportului au comunicat că bărbatul se afla la ghișeul unei companii aeriene pentru a procura un bilet de avion, moment în care i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința, transmite Știri.md.

La fața locului, au intervenit imediat medicii din cadrul Punctului Medical al Aeroportului care au încercat să-l resusciteze. La Aeroport a sosit și un echipaj al ambulanței care a intervenit în manevrele de resuscitare. 

În urma multiplelor tentative de a-l salva, bărbatul a decedat.

Circulația transportului în PMAN, închisă de astăzi și până luni dimineața, în legătură cu Ziua Vinului

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 04 octombrie 2024, ora 16:00 – 07 octombrie 2024, ora 05:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între str. Alexandr Pușkin și str. Maria Cebotari, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, în perioada: 05 octombrie 2024, ora 05:00 – 07 octombrie 2024, ora 05:00, va fi suspendat traficul pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, tronsonul cuprins între str. Columna și str. 31 August 1989.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea în Piața Marii Adunării Naționale a sărbătorii Ziua Națională a Vinului, ediția a XXIII-a.

Transportul public care traversează centrul orașului în perioada vizată va circula pe străzile adiacente, după cum urmează:

04.10.2024 – 07.10.2024 – pe perioada sistării circulației rutiere pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronson cuprins între str. Alexandr Pușkin și str. Maria Cebotari:

Troleibuze:

  • traseul rutelor nr. 1, 5 și 8  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Constantin Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseele stabilite, retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Ciuflea, bd. Constantin Negruzzi și în continuare pe traseele stabilite;
  • traseul rutei nr. 4  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Constantin Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe str. Vasile Lupu pe str. Constantin Stere, str. Mihail Kogălniceanu, str. Serghei Lazo, str. Alexei Mateevici, str. Alexandr Pușkin,  bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 22  se modifică după cum urmează: tur –  de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, bd. Dacia și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe bd. Dacia pe str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 34  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Ciuflea.

Autobuze:

  • traseul rutei nr. 5 se modifică după cum urmează: tur – pe traseul stabilit, retur – de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 8 se modifică după cum urmează: tur – de pe str. Mitropolit Dosoftei pe str. Mihai Viteazul, str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Henri Coandă și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 9 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă;
  • itinerarul rutei nr. 11 se modifică după cum urmează: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 26 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Sciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe bd. Grigore Vieru pe str. Ierusalim, str. Petru Rareș, str. Albișoara, str. Mihai Viteazul, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 46 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

05.10.2024 – 07.10.2024 – pe perioada sistării circulației rutiere pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, tronsonul cuprins între str. Columna și str. 31 August 1989

Troleibuze:

  • traseul rutelor nr. 7, nr. 12 și nr. 25  se scurtează până la str. Columna;
  • traseul rutei nr. 10 se modifică după cum urmează: tur –  de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit; retur – pe traseul stabilit;
  • traseul rutelor nr. 16 și nr. 32 se modifică după cum urmează: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexandr Pușkin  și în continuare pe traseele stabilite;
  • traseul rutei nr. 29  se modifică după cum urmează: tur – str. Mircești, str. Petricani, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir, str. Calea Ieșilor (cu întoarcere în zona Parcului „Alunelul”), retur – str. Calea Ieșilor, Piața Dimitrie Cantemir, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Mihai Viteazul și în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Poliția anunță că minorul de 15 ani, dat dispărut, a fost găsit
Articolul anterior
„Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”. Medicii ucraineni operează la lumina lanternelor
Articolul următor