Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare! Ce îi doresc locuitorii și ce evenimente vor avea loc

„Aici m-am născut, aici am născut copiii, aici îi cresc și suntem bucuroși că suntem din Bălți.”

Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare, scrie tvn.md.

„Orașului Bălți îi doresc tot ce e mai bun, dispoziție bună, toți să trăiască în pace, totul să fie bine.”

Mulți bălțeni îi urează orașului prosperitate economică, creștere, dezvoltare

„Cât mai multă dezvoltare și prosperitate. Iubesc orașul Bălți pentru că aici lucrez, aici trăiesc, aici am prieteni. Este casa mea.”

„Iubesc orașul Bălți pentru gălăgia de aici, pentru mișcare, dinamică și pentru unele oportunități”.

„Noi îi urăm orașului ca să fie atât de prosper cum a fost și până acum și să aibă cât mai multe proiecte.”

„Ce pot să îi urez, sănătate și oamenii să aibă bucurie și succes în toate”

Oamenii își doresc un oraș mai verde.

„În primul rând îi doresc ca el să fie mai verde, mai amenajat, câți mai mulți oameni buni și frumoși. Evident să se dezvolte economia.”

„Nu prea sunt locuri pentru primblare. În deosebi pentru familiile cu copii este prea greu de găsit locuri de odihnit. Ceva distracții, unde copiii să aibă ocupație.”

Un concert grandios va avea loc în data de 22 mai, la Bălți, unde se va sărbători Ziua orașului și Hramul Sfîntului Nicolae.

Tradițional, evenimentele dedeicate acestei zile vor începe la ora 07:30, cu Sfînta Liturghie, care se va desfășura în piața Independenței, ulterior, primarul orașului, Alexandr Petkov, va adresa locuitorilor municipiului un mesaj de sărbătoare. Pe parcursul zilei, pe străzile capitalei de Nord se vor desfășura diverse evenimente, precum parada instituțiilor, organizațiilor și a întreprinderilor municipale, expoziția de lucrări ale elevilor Școlii de Arte Plastice pentru Copii, care va avea loc la Galeria de artă „Antioh Cantemir”, iar în incinta Școlii Sportive Specializate de Fotbal se va desfășura Turneul municipal de fotbal pentru copii. Începînd cu ora 12:00, în toate zonele Parcului Municipal „Mihai Volontir” oaspeții evenimentului vor putea participa la diverse acțiuni culturale și sportive, spectacole și concursuri de muzică și dans. Aici, pentru prima dată va avea loc festivalul ”Fiesta Fest în Grădină Urbană”. Adulții și copiii vor avea posibilitatea să se relaxeze și să participe la distracții, jocuri și activități interactive, printre care: animația, lecturi publice și interpretări de romanțe de la teatrul „Baștina”, competiția municipală de luptă națională „Trînta”, turneu de șah și dame, atelierul jocurilor distractive pentru copii și adulți, cafenea atmosferică pe stradă. De asemenea, pentru prima dată, în parc, vor fi amenajate două zone noi: cea pentru fotografii în aer liber și zona Family Relax. Începînd cu ora 12.00, în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, oaspeții sărbătorii se vor putea bucura de folclorul autentic în cadrul unui concert festiv de muzică populară „Datină străbună și flori de primăvară”. La ora 17:30, pe scena mobilă din fața Palatului Municipal de Cultură va avea loc un concert festiv grandios „E sărbătoare și răsună muzica…”, cu participarea colectivelor artistice și a artiștilor talentați din instituțiile culturale ale municipiului. Surpriza serii – pe scenă vor urca starurile de importanță națională și internațională, precum interpreta Lovoda, Iuliana Beregoi, îndrăgita formație Magnat & Feoctist. La Bălți vor veni și oaspeți din România – artistul Marcel Pavel și formația 3 Sud Est. Concertul este organizat cu suportul lui Renato Usatîi, scrie noi.md.

Tik Tok ar putea fi interzis în Moldova. Ce spune Igor Grosu

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că autoritățile Republicii Moldova ar putea lua măsuri dure, inclusiv închiderea unor platforme sociale, referindu-se la platforma TikTok, dacă acestea vor fi considerate o amenințare la adresa securității naționale. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, scrie NM.md.

Grosu a subliniat importanța unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili reguli clare privind modul în care platformele mari operează în spațiul digital.

Totodată, liderul PAS a sugerat că, dacă dialogul și reglementările internaționale nu vor produce rezultate, Republica Moldova va recurge la acțiuni unilaterale pentru a proteja securitatea națională.

„Sunt două modalități, una cu binișorul. Și aici de fiecare dată spuneam țărilor membre UE, în cazul R. Moldova, sau țări precum țările baltice, noi suntem țări mici și nu contăm în afacerea asta globală. Unica modalitate este să avem o voce comună alături de țările UE și nu doar, Consiliul Europei și să fie niște reguli clare în raport cu toate platformele gigantice, care au depășit dimensiunea de afacere. Ele au ajuns să fie instrumente de influență pentru democrație. Sunt instrumente folosite cinic folosite de autocrație, cum este Rusia, împotriva țărilor mici. 

Cu mai puțin binișorul, atunci când vom vedea că nu suntem auziți, atunci vom fi nevoiți să rezervăm dreptul de a acționa pentru a ne proteja țara. Nu exclud nici o opțiune. Dacă vom vedea că este un pericol la adresa țării noi suntem obligați să intervenim”, a declarat Igor Grosu.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în unele zone din centrul țării

ATENȚIE, șoferi! În unele zone din Centrul țării persistă, în această dimineață, ceața densă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Amintim, că în astfel de condiții vizibilitatea în trafic scade considerabil, iar orice manevră neasigurată poate fi periculoasă.

Vă îndemnăm să sporiți atenția în timpului șofatului, circulați cu viteză redusă și nu uitați de obligativitatea conectării luminii de întâlnire și a celor anticeață.”, anunță Poliția.

Republica Moldova exportă tot mai multe fructe pe piața României. Ce preferă consumatorii de peste Prut

Republica Moldova exportă anual o cantitate tot mai mare de fructe pe piața României. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, în România au fost exportate 20 de mii de tone de mere, 16 mii tone de struguri și 12 mii tone de prune, scrie evz.ro.

Membrii Asociației Moldova Fruct, cu suportul Proiectului USAID Competitivitatea și Reziliență Rurală, au participat la Forumul „RO Fruits & Vegetables Show” ediția 2024. Evenimentul, marcă în industria legumelor și fructelor proaspete, a fost organizat de Modern Buyer pentru profesioniști din întreaga industrie. Acesta a fost dedicat noilor tendințe de consum, inovațiilor și strategiilor de colaborare în domeniu.

Piața română, aproape de producătorii din Republica Moldova

Director Fani SRL, Ștefan Bîtlan, a specificat că piața României constituie o destinație importantă. Aceasta este tratată ca piață locală, datorită proximității logistice și preferințelor similare ale consumatorilor.

„M-am bucurat să am ocazia de a interacționa direct cu reprezentanții lanțurilor de retail din România. Este vorba de Metro Cash&Carry, Carrefour, Lidl, Profi, Auchan, Diana. Totodată, am remarcat că în comerțul modern din România, merele sunt pe locul doi ca produse comercializate. La fel, se atestă o creștere a cererii pentru soiurile de club. Comparativ cu anul trecut pe piață s-a înregistrat o cerere în creștere cu 23% pentru struguri și caise”, a menționat Ștefan Bîtlan.

Astfel, Carrefour a prezentat experiența lor în cooperarea cu producătorii români reușind să își asigure necesarul de produse proaspete din surse locale. În acest sens, lucrează cu 29 cooperative de producători de fructe și legume (peste 350 de fermieri), dintre care 11 au fost create de Carrefour. Un aspect important îl constituie dezvoltarea capacității de stocare și producție în paralel.

Preferințele consumatorilor români

Consumatorul de peste Prut nu mai alege produse după criteriul – preț avantajos. Acesta s-a reorientat spre calitate, gust și avantajele care îi sunt oferite. Conform datelor prezentate de NielsenIQ – companie de cercetare de piață, fructele și legumele constituie 8,1% din coșul de consum al unui român. Totodată, în acest an, vânzările cu fructe și legume în România au cunoscut o creștere de 14%, comparativ cu anul precedent.

„În sezonul curent, s-a atestat o creștere semnificativă a exporturilor de fructe moldovenești în România. În special a merelor la începutul noului sezon. Trendurile care trebuie urmărite cu mare atenție de producători și exportatori sunt: inovația, modul sănătos de viață, sustenabilitate, marcă privată, comerțul online, protecția mediului. Doar prin aceste criterii se va putea menține fidelitatea clientului la raft. La fel, consumatorii români își doresc la raft produs fără plastic. Se pune accent tot mai mult pe ambalajul din carton, caserole, pungi de hârtie, tăvițe”, a subliniat Alexandra Bîcu, specialist marketing Moldova Fruct.

Peste două treimi din exporturile Moldovei merg în UE

Potrivit datelor statistice, peste 66% din exporturile moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene. Acestea au o valoare de peste 1,74 miliarde de dolari SUA în doar nouă luni ale acestui an.

Top 10 destinații pentru mărfurile producătorilor moldovenești sunt: România – 32,2%, Ucraina – 9,3%, Italia – 7%, Cehia – 5,6%, Turcia – 5,6%, Germania – 5,1%,  Polonia – 4,4%, Federația Rusă – 3,6%, Statele Unite ale Americii – 2,6% și Bulgaria – 2,4%.

Românii pot călători în Turcia doar cu buletinul. Și românii moldoveni pot beneficia. Erdogan a semnat decretul
Articolul anterior
Accesul neautorizat în școli ar putea fi sancționat. Ministrul Perciun: ”Hărțuirea, inacceptabilă”
Articolul următor