Oraşul din România care se clasează pe locul 10 în topul oraşelor din Europa în privinţa calităţii vieţii

Cluj-Napoca este pe locul 10 în topul oraşelor din Europa cu cea mai bună calitate a vieţii. Topul este condus de oraşul elveţian Zurich, potrivit unui raport realizat de Uniunea Europeană, potrivit Politico.eu, citată de presa din România.

Raportul are 112 pagini şi se bazează pe rezultatele unui sondaj realizat în perioada ianuarie-aprilie 2023 în oraşe din ţări ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit, Balcanii de Vest şi Turcia. Acesta a fost realizat prin intervievarea a 71.153 de locuitori, din 83 de oraşe.

Pe locul 10 este oraşul Cluj-Napoca, al doilea cel mai populat oraş din ţară. În Cluj-Napoca, 94% dintre locuitori s-au declarat mulţumiţi de viaţa în oraş. Având un sector tehnologic în plină expansiune, oraşul se află pe locul al doilea şi în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare, 73% dintre locuitori spunând că este uşor să găseşti un loc de muncă bun în oraş.

Pe locul 9 este oraşul portughez Braga, desemnat cea mai bună destinaţie europeană în 2021. Dar nu este doar un loc grozav pentru turişti: şi rezidenţii îl iubesc. 94% dintre cei chestionaţi spun că sunt mulţumiţi că locuiesc în oraşul lor. Braga este, de asemenea, considerat un oraş sigur (84% dintre persoanele chestionate au spus că se simt în siguranţă să meargă singuri noaptea) şi un loc bun de locuit pentru imigranţi, pentru persoanele în vârstă şi familiile cu copii mici.

Locul 8 este ocupat de oraşul de coastă Rostock, din Germania. Aici, 94% dintre locuitorii chestionaţi s-au declarat mulţumiţi cu viaţa lor în oraş. Rostock este, de asemenea, un loc bun pentru persoanele în vârstă şi familiile cu copii mici (al doilea şi, respectiv, al şaselea cel mai bun loc din Europa). 85% dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulţumite de situaţia lor personală la locul de muncă; oraşul se află pe primul loc în Europa în această privinţă.

Pe locul 7 este oraşul elveţian Geneva. 95% dintre persoanele chestionate sunt mulţumite că locuiesc aici. Deşi Geneva ocupă o poziţie înaltă în alte câteva categorii (83 la sută la satisfacţia locului de muncă), oraşul ocupă ultimul loc pentru accesibilitatea locuinţelor. Doar 8 la sută dintre persoanele chestionate au spus că este uşor să găseşti locuinţe bune la un preţ rezonabil în acest oraş, ceea ce nu este chiar o surpriză.

Locul 6 este ocupat de Stockholm, din Suedia, unde temperaturile nordice neiertătoare nu par să fie atât de deranjante pentru locuitorii oraşului, 95% dintre oameni mulţumiţi cu viaţa în acest oraş. Stockholm este, în general, considerat un loc bun în care să locuiască persoanele din comunitatea LGBTQ+ (se situează pe locul şapte în Europa). Dar, ca şi Geneva, mulţi locuitori se plâng că nu este deloc uşor să găseşti locuinţe la preţuri accesibile.

Pe locul 5 în privinţa calităţii vieţii se ală oraşul polonez Gdańsk. Semnificaţiile istorice ale acestui oraş sunt recunoscute, dar el găzduieşte şi unul dintre cele mai mari porturi ale Mării Baltice. În Gdansk, 95 la sută dintre oameii din oraş sunt mulţumiţi de viaţa lor. Este, de asemenea, văzut ca un loc bun pentru imigranţii din alte ţări pentru a trăi, iar 92% dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulţumite de facilităţile culturale din oraş.

Încă un oraş german este în top 10 al oraşelor din Europa în privinţa calităţii vieţii. Este vorba despre Leipzig, situat în Germania de Est, clasat pe locul 4. Şi aici, 95% dintre locuitori sunt mulţumiţi de viaţa lor. Oamenii văd, de asemenea, Leipzig ca un oraş potrivit pentru familiile cu copii mici, iar 83% dintre ei s-au declarat mulţumiţi de calitatea aerului din oraş.

Copenhaga, din Danemarca, este pe locul 3 în top, oraş care are ca principală atracţie turistică statuia Mica Sirenă. 96% la sută dintre rezidenţi au spus că sunt fericiţi să trăiască în acest oraş. Copenhaga este, de asemenea, un oraş sigur, dar locuitorii au spus că le este greu să găsească locuinţe la preţuri accesibile. Un lucru amuzant: Copenhaga ar putea fi cel mai puţin corupt oraş din Europa, doar 20% dintre locuitori spunând că există corupţie în administraţia publică locală a oraşului.

Pe locul 2 este Groningen, din Olanda. Groningen găzduieşte cel mai mare pub din Europa (are peste 3.700 de locuri), ceea ce ar putea explica nivelul ridicat de satisfacţie: 96% dintre oameni spun că sunt fericiţi să locuiască aici. Groningen este văzută ca un loc grozav pentru imigranţi şi membrii comunităţii LGBTQ+, cu o mulţime de spaţii verzi şi publice. De asemenea, este considerat a fi curat şi sigur. 86% dintre cei chestionaţi spun că se simt în siguranţă când merg singuri noaptea şi că „se poate avea încredere în majoritatea oamenilor din oraşul lor”.

Pe locul 1 în top este, deloc surprinzător, Zurich, din Elveţia. Oraşul este considerat în 2023 ca având cea mai bună calitate a vieţii din Europa, cu o rată de satisfacţie de 97%. Locuitorii din Zurich sunt mulţumiţi de situaţia lor financiară, de locul de muncă, de transportul în comun, de serviciile de sănătate, de calitatea aerului… cu aproape orice. Este, de asemenea, cel mai bun oraş european pentru persoanele LGBTQ+ şi persoanele în vârstă. Şi aici însă sunt probleme: doar 11% dintre oameni sunt de acord că este uşor să găseşti o locuinţă bună la un preţ rezonabil.

Uniunea Europeană clasează capitala Europei abia pe locul 53 în privinţa calităţii vieţii, potrivit topului reallizat ţinând cont de răspunsurile locuitorilor. Cu toate acestea, stă bine în privinţa calităţii serviciilor medicale, fiind în top 10, cu 87% din locuitori mulţumiţi. Doar 76% dintre locuitori au apreciat şi calitatea procedurilor administraţiei locale. Potrivit raportului, Capitala Uniunii Europene nu este un oraş în care oamenii se simt izolaţii, doar 8% afirmând că s-au simţit singuri în ultima lună.

Doi adolescenți, de 17 și 8 ani, prinși cu mai multe pachete cu narcotice de tip mefedronă

Polițiștilor Secției asigurare ordine publică a INSP li s-a părut suspect un Lincoln parcat într-o fâșie forestieră din sectorul Rîșcani al capitalei. În maşină se aflau două persoane, un minor de 17 ani și un tânăr de 18 ani, originari din raioanele Ocnița și Călărași, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La apariția echipajului de poliție, tinerii au manifestat un comportament suspect, motiv pentru care au fost efectuate măsuri suplimentare. În urma verificărilor, aceștia au declarat că dețin mai multe pachete cu drog de tip mefedronă.

Pentru documentarea acestui caz, conform normelor legale, la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîşcani, care va întreprinde procedurile ulterioare de documentare.

Șase indivizi, reținuți pentru șantaj și răpirea unui tânăr de 18 ani

Șase bărbați, cu vârsta cuprinsă  între 20 și 28 de ani, sunt cercetați penal fiind suspectați de șantaj și răpire de persoană.  La începutul lunii octombrie, suspecții ar fi cerut bani și au amenințat victima, un tânăr de 18 ani din capitală, sub pretextul că acesta ar fi depășit termenul restituirii unui mijloc de transport conform contractului de chirie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii  au stabilit că suspecții ar fi aplicat forța fizică și, amenințându-l cu răfuială fizică, au răpit victima și au dus-o într-o locație din raionul Soroca, cerându-i bani. Tânărul le-a transmis 330 de dolari și 370 de euro.  Ulterior, aceștia l-au amenințat din nou, cerându-i  suma de 1170 de euro.

Datorită acțiunilor prompte ale polițiștilor, acțiunile ilegale ale bănuiților au fost prevenite, iar patru suspecți au fost reținuți în urma investigațiilor efectuate de ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate şi cei de urmărire penală ai INI, de comun cu  procurorii PCCOCS și cu suportul ofițerilor Direcției investigații analitice a INI. Ulterior aceștia  au fost recunoscuți în calitate de învinuiți și plasați în arest preventiv.

În context, cu suportul mascaților din cadrul BPDS „Fulger” au fost desfășurate nouă percheziții, pe teritoriul mun. Chișinău de unde au fost ridicate telefoane mobile, aparate artizanale destinate consumului de droguri, un BMW și un Ford folosite la comiterea infracțiunii, precum și alte bunuri ce prezintă interes  cauzei penale.

În continuare, urmare a măsurilor speciale de investigație și de urmărire penală, oamenii legii au identificat alți doi complici de 24 și 28 de ani din Hîncești și Chișinău. Aceștia au fost anterior judecați pentru diferite infracțiuni ( escrocherii, huliganism, furturi), unul dintre ei fiind anunțat în căutare.

Cei doi  au fost reținuți la 17 decembrie, în Chișinău, de către ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, cu suportul mascaților din BPDS „Fulger”.

În automobilul cu care se deplasau suspecții, oamenii legii au depistat și ridicat două pistoale cu țeavă ghintuită deținute ilegal, 47 de cartușe cu calibrul 9×2, dar și cartușe pentru revolver.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă  de asemenea infracțiune riscă de la 10 la 13 ani de închisoare.

Crimă teribilă în Capitală: Un tânăr și-ar fi omorât mama în bătaie, apoi a chemat o ambulanță pe motiv că s-ar fi simțit rău

Un tânăr a fost reținut fiind suspectat că și-ar fi omorât mama în bătaie. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:48, într-un apartament de pe strada Valea Crucii, din secotrul Botanica al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor PulsMedia.MD, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 27 de ani. Noaptea trecută acesta a solicitat intervenția unei ambulanțe la domiciliu declarândcă mama sa s-ar fi simțit rău.

Când a ajuns echipajul medical la fața locului, au dat peste cadavrul femeiei în vârstă de 48 de ani zăcând la podea și au alertat poliția. La fața locului a intervenit grupul operativ din cadrul IP Botanica, dar și un medic legist, care după ce a examinat vizual trupul victimei, a depistat pe suprafața acestuia mai multe semne de moarte violentă.

Fiul acesteia, tânărul de 27 de ani, care a solicitat intervenția echipajului medical, a fost stabilit a fi principalul suspect. Individul a fost încătușat și escortat la IP Botanica, unde a fost audiat, iar ulterior reținut pentr 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un dosar penal în baza articolului 201/1 alin 4 din Codul Penal, pentru violență în familie soldat cu decesul victimei. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată în instanța de judecată, dânsul riscă pedeapsă cu închisoare de la 12 la 15 ani.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu comunitatea de moldoveni din Timișoara
Articolul anterior
Creștere semnificativă la nivel global a cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani. Medicii bat alarma
Articolul următor