Păcăleală pe rețele: o aplicație promite oamenilor 2 euro pentru un like! Opt moldoveni au rămas fără 670.000 de lei

Ofițerii de investigație a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,   au reținut un bărbat de 37 de ani, bănuit că ar fi contribuit la înșelarea a opt persoane, care au rămas fără 670.000 lei, în calitate de angajați fără contract la promovarea pe internet a aplicației „MafaLike.”

Mai exact, în prima jumătate a lui 2022, cei opt au fost recrutați de bănuit în comunicarea pe internet. Acesta i-a convins să accepte oferta fictivă de muncă, prin care aceștia urmau să aprecieze prin „like” aplicația „MafaLike” pe diferite platforme – Tik-Tok, Instagram, YouTube, Facebook. În schimb, acesta le-a promis că vor fi remunerați a câte doi euro pentru fiecare apreciere a aplicației.

Numărul de aprecieri depindea de tipul de „pachet” în baza căruia aceștia urmau să lucreze. Spre exemplu, pentru pachetul premiu pentru care victimele se întâlneau cu bănuitul să-i dea banii în numerar costul era de 3.600 euro, ceea ce le permitea să aprecieze de maxim 60 de ori postările aplicației, pe zi. Pachetul minim propus, însă, începea de la taxa de 100 euro. Mai mult decât atât, veniturile acestora urmau să crească și mai mult, în cazul în care convingeau alte persoane să se angajeze în această activitate.

Prin urmare, cele opt victime și-au instalat această aplicație, disponibilă în lista aplicațiilor unor telefoane cu sistem de operare securizat, iar în aplicația instalată figurau sumele pe care le-au achitat bănuitului și și-au început activitatea. Unele din persoane au lucrat și o perioadă de trei luni, după care au realizat că probabilitatea ca bănuitul să-i remunereze este practic nulă, iar taxele achitate nu le vor fi returnate. Prin urmare, acestea l-au denunțat autorităților, care au pornit un dosar penal.

Au urmat percheziții la domiciliul bănuitului, după ce acesta între timp s-a demenajat din oficiul în care lucra anterior. În cadrul perchezițiilor de la bănuit au fost ridicate două calculatoare, trei telefoane și un portmoneul electronic. Urmează ca probele să fie supuse cercetării, iar procurorii PCCOCS să determine necesitatea aplicării arestului în privința bănuitului.

Victimele acestei scheme de tip „piramidal” sunt bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 43 de ani. Aceștia aveau ocupații diverse – șoferi, manageri de companii, dispeceri.

Investigațiile continuă, iar persoanele care au fost înșelate de compania care activează sub logo-ul „MafaLike” sunt invitate să anunțe autoritățile.

Mai mulți cetățeni din Bălți au primit daruri din partea Episcopiei Hușilor din România

Și în acest an, în preajma sărbătorilor pascale, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România au venit în ajutorul mai multor locuitori din orașul Bălți, care luptă cu singurătatea și lipsurile. Acțiunea caritabilă a adus mai multă lumină și bucurie în casele a 50 de persoane.

Mai mulți bălțeni au primit produse din partea Episcopiei Hușilor

Gestul de solidaritate din partea Episcopiei Hușilor din România a fost primit cu recunoștință de către locuitorii din Bălți. Produsele dăruite au reușit să le aducă bucurie și alinare în perioada sărbătorilor pascale, transmite tvrmoldova.md.

„Sunt foarte recunoscător poporului român care ne consideră și pe noi parte a României Mari.”

„Sunt o persoană cu dizabilități. Părinții mei au decedat. Acest sprijin este foarte important pentru mine. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cu sănătate. Și vă mulțumesc. Preoții ne-au oferit, voi putea să sfințesc și pasca.”

„Aceasta este o mare bucurie. Chiar înainte de sărbători, deja acum sufletul nostru începe să înflorească. Când vom lua fiecare produs din acest pachet, va fi ca și cum ar veni de la Dumnezeu Însuși.”

De câțiva ani, în ajunul marilor sărbători, Episcopia Hușilor ajută copiii, bătrânii și persoanele nevoiașe din Republica Moldova, donând alimente, haine și bani.

Vladimir Beregoi, preot la Episcopia Hușilor, România: „Cea mai grea boală pentru ei, de cele mai multe ori, este singurătatea. Iar din singurătate se identifică foarte lipsuri, spre exemplu: lipsa medicamentelor, plata facturilor. Preoții sunt cei care au identificat cazurile sociale și am mers la domiciliul lor și le-am oferit darurile sau au fost aduși la biserică”.

PS Antonie, episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei: „Trebuie remarcat că nu este prima oară când Episcopia Huși vizitează Episcopia de Bălți cu daruri. Ei au fost alături de noi încă de la începutul reluării activităților în Bălți”.

Săptămâna trecută, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România s-au aflat într-o vizită în raioanele Strășeni și Ialoveni, unde au oferit daruri pentru aproape 200 de bătrâni. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Anenii Noi: Un bărbat și-a ucis fiul cu toporul și a dat foc la casă

Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis cu sânge rece fiul de 38 de ani, iar după ce ar fi săvârșit crima, agresorul ar fi produs o deflagrație în locuința sa, fiind și el la un pas de moarte.

Potrivit ofițerului de presă al IP Anenii Noi, Mariana Didenco, cazul a avut loc în dimineața zilei de 1 mai, în localitatea Todirești, după ce mai multe persoane au auzit o deflagrație, iar când au mers la fața locului au observat în curtea casei o persoană inconștientă, transmite www.stiri.md.

Astfel, martorii au anunțat oamenii legii despre cele întâmplate, iar când aceștia au ajuns la fața locului au stabilit preliminar că bărbatul de 67 de ani și-ar fi ucis fiul.

Ulterior, suspectul ar fi produs o deflagrație în casă, fiind preluat și transportat la spitalul raional Anenii Noi cu diverse arsuri pe suprafața corpului. Oamenii legii menționează că bărbatul de 38 de ani se afla la evidența medicului psihiatru și locuia împreună cu tatăl.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragedia.

Maia Sandu a publicat un articol de opinie în ziarul internațional The Wall Street Journal: ,,Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat un articol de opinie în ziarul american The Wall Street Journal.

În editorial, șefa statului scrie că dacă Ucraina va cădea, următoarea țintă a Rusiei va fi Republica Moldova, adăugând că „istoria ne arată că războaiele imperiale rareori se limitează la țările implicate efectiv în luptă”, transmite g4media.ro.

Articolul publicat în The Wall Street Journal:

„Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi.

M-am născut și am crescut sub apăsarea imperiului totalitarist sovietic. Acel regim își izola supușii de restul lumii și ne mințea zi de zi, pretinzând că Vestul voia să pornească la război contra noastră. Ne interzicea să ne folosim limba maternă și îi reducea la tăcere pe cei ce cutezau să spună ceea ce gândeau. Alegerile erau o farsă, iar conducătorul se schimba numai atunci când murea predecesorul lui. Acel regim a ucis și a spulberat destinele a milioane de oameni.

Copilăria mea se află într-un contrast izbitor cu viitorul liber și pașnic pe care ni-l dorim pentru țara noastră, Moldova. Generația mea e liberă să-și construiască acea viață care bunicilor și părinților noștri le-a fost refuzată. Însă asupra acestui viitor luminos planează amenințarea Kremlinului, hotărât să ne zdrobească tânăra democrație și să readucă la viață imperiul defunct. Crima noastră, din perspectiva lui, e credința în libertate: libertatea de a ne lua propriile decizii și de a ne clădi viitorul european.

Pentru regimul Putin libertatea e ceva ce trebuie suprimat. E și motivul pentru care Rusia poartă concomitent trei războaie: o invazie cumplită în Ucraina, vecina noastră; un război hibrid de interferență și dezinformare împotriva lumii libere; și un război de represiune pe propriul teritoriu, simbolizat acum de uciderea lui Alexei Navalnîi.

Înșelăciunea și ipocrizia fac parte din natura acestui regim. Amintiți-vă cum a negat Putin că va invada Ucraina – până când a făcut-o. Acum, când afirmă că nu are ambiții teritoriale dincolo de Ucraina, nu poate fi crezut. Cei mai înalți comandanți militari ai lui vorbesc fățiș despre smulgerea unui coridor terestru până la Moldova. Atât timp cât Ucraina își va apăra teritoriul, acel plan nu va fi decât un vis iluzoriu. Rusia caută în schimb să-mi controleze țara folosindu-se de o varietate de unelte și interpuși. În arsenalul ei se regăsesc energia, șantajul, campaniile de dezinformare, interferențele în alegeri, ba chiar și, după cum am descoperit noi, tentativa de a orchestra o lovitură de stat. Rusia ne violează cu consecvență statutul de țară neutră, staționând ilegal trupe într-o parte a teritoriului nostru, regiunea Transnistria.

Pe fondul acestor amenințări, SUA au fost alături de noi în timp ce continuăm să ne construim apărarea și să ne consolidăm democrația. Îi suntem profund recunoscători poporului american pentru generozitatea sa. Acest sprijin ne-a permis să ne menținem stabilitatea și pacea în țară, dar și să fim un aliat și un susținător ferm al Ucrainei.

Însă Ucraina are nevoie disperată de mai mult ajutor pentru a-i ține piept Rusiei revanșarde. Occidentalii care argumentează că oprirea ajutorului va pune capăt războiului se înșală. Încetarea sprijinului n-ar face decât să-i confere noi puteri lui Putin pentru a captura Kievul și a porni apoi mai departe. El trebuie să fie oprit.

Istoria ne arată că războaiele imperiale rareori se limitează la țările implicate efectiv în luptă. Consecințele se resimt invariabil și dincolo de ele. Nu există vreo fortăreață capabilă să ne apere.

Chiar în acest moment, țara noastră nu se confruntă cu o amenințare militară imediată, grație în mare parte rezistenței neobosite a militarilor, civililor și conducătorilor ucraineni. Armele americane și europene i-au permis Ucrainei să fie la înălțime – și, în consecință, să protejeze și pacea din Moldova. Salut angajamentul recent al UE de a-i acorda Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, precum și seria de acorduri bilaterale de securitate dintre Kiev și unele capitale europene.

Dacă sprijinul pentru Ucraina e costisitor, absența lui va fi chiar mai costisitoare. Ordinea internațională bazată pe reguli va fi în pericol – iar costurile unei victorii a lui Putin, care cu siguranță nu-i va fi îndeajuns, vor exploda. Triumful lui Putin le va da curaj aliaților lui să-și pună în practică propriile planuri expansioniste. Vocea Americii va fi mai slabă, iar interesele ei periclitate. Succesul Rusiei ar pune în primejdie principiile prețuite de America și aliații ei, precum securitatea colectivă, lanțurile de aprovizionare, piețele globale și prosperitatea.

Esența măreției americane rezidă în abilitatea ei de a construi alianțe care perpetuează stabilitatea globală. Acum, mai mult ca niciodată, Moldova și alți aliați ai Americii ar vrea să vadă reiterat angajamentul SUA față de rolul de conducător global și de apărător al valorilor democratice. Menținându-și ajutorul pentru Kiev, Washingtonul ar transmite un mesaj limpede: e alături de cei care luptă pentru libertate, dreptate și democrație.”

Povestea moldoveancei care a devenit actriță de succes în India. La 26 de ani este vedetă la Bollywood
Articolul anterior
Un tren de pe linia Chişinău-Bucureşti, blocat de ore bune la graniță, din cauza nămeților
Articolul următor