Pact energetic între Franța fără curent și Germania fără gaze. Decizie surprinzătoare luată de Berlin

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că guvernul a decis să țină în funcțiune două dintre cele trei centrale nucleare programate să fie închise în decembrie. “Doar în această iarnă, ca soluție de rezervă, în caz că va fi nevoie”, a justificat decizia Habeck. Între timp, Germania, rămasă fără gaze și Franța, rămasă fără electricitate, au decis să se ajute reciproc la iarnă.

Germania a luat măsuri pentru a menține două centrale nucleare disponibile în această iarnă, o inversare a politicii Berlinului, relatează Bloomberg. Liderii europeni continuă să se lupte să găsească soluții de urgență la criza energetică care se adâncește. Decizia Moscovei de a opri principala sa conductă de gaz către Europa a dus luni la o nouă creștere a prețurilor la gaze și energie. Politicienii europeni trebuie să ia măsuri de urgență pentru a opri o criză care riscă să se transforme și într-un dezastru economic, social și financiar, notează sursa citată de observatornews.ro. 

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au încheiat de urgență un pact energetic pentru a se ajuta reciproc în timpul iernii, formând un front unit înainte de negocierile UE de la sfârșitul acestei săptămâni cu privire la instrumentele de combatere a crizei energetice. 

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană urmează să se întâlnească vineri, iar propunerile aflate pe masă până acum includ reduceri la consumul de energie, măsuri de stimulare a lichidităților în sectorul energetic pe măsură ce cererile de garanții cresc vertiginos și plafonarea prețului la gaz. Ba chiar există un proiect de reducere a taxelor de poluare pentru a reduce costul energiei electrice, ceea ce arată cât de departe este dispus să meagă blocul comunitar, renunțând la politici ”sacre”.

Decizia Germaniei de a menține două centrale nucleare de rezervă este de asemenea o schimbare de politică care a fost dificil de luat pentru guvernul de coaliție al lui Scholz. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a insistat că renunțarea la energia nucleară adoptată în urma dezastrului de la Fukushima este încă în vigoare, dar două centrale vor fi ținute de rezervă în cazul în care va fi necesară punerea lor în funcțiune, dar doar pentru iarna aceasta.

”Voi face totul pentru a asigura securitatea energetică a Germaniei”, a spus Habeck. ”În acest fel, putem acționa dacă se întâmplă ceva mai rău”. 

Pact energetic între Franța și Germania

O Germanie fără gaze și o Franță fără electricitate, după ce flota sa puternică de centrale nucleare a fost afectată de o serie de probleme, au decis în grabă să se susțină reciproc în timpul iernii. Franța va finaliza lucrările pentru a putea exporta gaze către Germania ”de fiecare dată când este nevoie” în această iarnă, a spus Macron. În același timp, Germania va crește puterea de producție pentru a putea exporta mai multă energie electrică în Franța atunci când cererea va fi mare. 

În Franța prețurile la energie electrică pentru începutul anului viitor sunt cu aproximativ 30% mai mari decât în ​​Germania, deoarece Electricite de France SA are probleme cu centralele sale nucleare. De obicei, un exportator major de energie în orele de vârf, Franța are nevoie de importuri în acest an – unul dintre motivele pentru care prețurile europene sunt atât de mari.

În timp ce Macron le-a cerut cetățenilor francezi să reducă consumul cu 10%, Habeck a spus că vor fi necesare mai multe măsuri. Ambele țări susțin o taxă la nivelul UE pe profitul companiilor energetice. Macron a cerut, de asemenea, monitorizarea speculei pe piața de energie și susține apelurile de a deconecta prețul gazului de cel al energiei.

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

Tiraspolul prelungește ”Codul galben de alertă teroristă” din regiune
Articolul anterior
Putin a criticat armata rusă și a lăudat forțele din Donețk și Lugansk. Ce ascunde declarația liderului rus
Articolul următor