Pâinea s-a scumpit. Se cere ca Guvernul să interzică de urgență exportul de grâu din țara noastră

La semnalele din teritoriu că pâinea s-a scumpit, chiar și cu un leu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a comentat că problema este că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut.

La un briefing de presă, acesta a cerut ca Guvernul să interzică de urgență exportul, iar grâul din rezerva de stat să fie acordat morilor și brutăriilor, relatează IPN.

„Acum o lună și ceva, pe platforma Consiliului Suprem de Securitate, au fost discuții legate de acel scandal sau schemă, mai bine zis, pusă la cale de ministrul agriculturii Perju, din întâmplare și prin coincidență cumătrul lui Igor Dodon, de șeful Agenției Rezerve de Stat, un coleg mai vechi al ministrului afacerilor interne Voicu. 

Ulterior, s-a aflat că în joc mai este și un oligarh, un monopolist pe piața de cereale – și grâu, și floarea-soarelui – un oarecare Vazha. Au pus la cale o schemă prin care și-au propus să scoată, sub pretextul împrospătării grâului din rezerva de stat, au pus la cale să exporte acest grâu din țară”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit parlamentarului, în contextul secetei de anul trecut, când roada la grâu a fost de două ori mai mică, PAS a atenționat despre riscul creșterii prețului la pâine. 

Formațiunea a solicitat să fie introdus moratoriu la exportul grâului din rezerva de stat. „Însă, guvernul lui Dodon a tot insistat că astfel de pericole nu există și că în țară este suficient grâu. Iată că am ajuns să vedem că și atunci, și acum, au mințit. 

Pentru că în spatele acestor declarații nu a fost decât interesul financiar al lui Dodon și al acestui oligarh. Aceleași scumpiri care s-au produs la uleiul de floarea-soarelui iar fac parte din înțelegerea dintre Dodon și acest oligarh, fost partener al lui Plahotniuc, care în lipsa acestuia și-a găsit un alt partener – un hoț și un fricos în persoana lui Dodon”, a mai spus Igor Grosu.

PAS i-a solicitat premierului interimar să ia toate măsurile pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. „Gândiți-vă, vă rog frumos, la oameni, nu la Dodon, care este gata să dea foc la țară, care este gata să facă orice pentru a-și salva pielea de toate încălcările, schemele, kulioacele etc.”, a declarat liderul PAS. 

Acesta a mai spus că „în aceste clipe partenerul lui Dodon, cu ajutorul lui, încarcă grâul din Portul Giurgiulești și a reușit să obțină permis de la șeful Vămii pentru a-l exporta.

Zi de doliu național! Scriitorul Spiridon Vangheli este condus astăzi pe ultimul drum

Scriitorul Spiridon Vangheli, care s-a stins din viață la vârsta 92 de ani, este petrecut luni, 24 iunie, pe ultimul drum. Conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu, ziua de 24 iunie 2024 este declarată zi de doliu național. Drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere, scrie democracy.md.

Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli:

  • 09.40-09.50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național);
  • 10.00-11.30 – ceremonia funerară;
  • 11.30-12.15 – mitingul de doliu;
  • 12.30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.

A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.

A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”.

Orașul Chișinău, în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191

Orașul Chișinău este inclus în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191, la categoria ,,de bronz”, potrivit topului Happy City Index.

Topul este realizat anual, iar locul orașelor în clasament variază de fiecare dată. Autorii spun că e dificil să evidențiezi un singur oraș ca fiind cel mai bun. Aceasta în condițiile în care fiecare dintre ele se află în continuă schimbare și se evidențiază prin lucruri proprii.

Prin urmare, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii care au impact asupra sentimentului de fericire: cetățeni, guvernare, mediu, economie şi mobilitate. Menționăm că, în top au fost incluse orașele care au cel puțin 300 mii de locuitori, scrie www.agora.md, conform sursei citate.

Capitala țării noastre a ocupat locul 191. Cel mai mare punctaj, orașul Chișinău l-a obținut la capitolul „economie” – 309 puncte. Iar în total, orașul a acumulat 1310 puncte.

Iar pe primele trei locuri în clasamentul celor mai fericite orașe din lume se găsesc: locul întâi – orașul Aarhus, din Danemarca, fiind urmat, pe locul doi de Zurich – Elveția. Iar top trei cele mai fericite orașe e încheiat de Berlin – Germania.

Moldovean salvat în mod miraculos în Italia. A plonjat cu mașina într-un râu

În noaptea dintre 19 și 20 iunie, un incident dramatic a avut loc la granița dintre Polverara și Ponte San Nicolò, în regiunea italiană Padova.

Un cetățean moldovean, aflat la volanul unui Peugeot, a pierdut controlul mașinii și a plonjat în râul Bacchiglione.

În mod miraculos, șoferul a reușit să iasă din vehiculul scufundat și s-a întors acasă pe jos, nevătămat, relatează Padova Oggi.

Pe 20 iunie, câțiva trecători au observat un autoturism aproape complet scufundat în râul Bacchiglione. Alarmați, aceștia au contactat imediat autoritățile.

Carabinierii și pompierii au intervenit prompt la locul incidentului. După ce vehiculul a fost recuperat, s-a constatat că în interiorul acestuia nu se afla nicio persoană.

Pentru a se asigura că nu există victime, salvatorii au efectuat căutări suplimentare în zona respectivă, dar fără rezultat.

Prin intermediul numărului de înmatriculare al vehiculului, carabinierii au identificat proprietarul mașinii, un cetățean moldovean rezident în Polverara.

La sosirea carabinierilor la domiciliul acestuia, bărbatul a recunoscut că el se afla la volanul mașinii în momentul accidentului.

Totuși, el nu a putut explica cauza exactă a pierderii controlului vehiculului. Conform declarațiilor sale, după ce a ieșit din mașina scufundată, a plecat de la locul incidentului în stare de șoc.

Vehiculul a fost recuperat de către un camion de remorcare. În prezent, toate ipotezele rămân deschise. Autoritățile nu exclud posibilitatea ca șoferul să fi părăsit locul accidentului din cauza stării de confuzie și șoc pe care a experimentat-o.

Ancheta continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele acestui accident neobișnuit.

Prințul Harry, despre viața sa în familia regală: A fost ca a unui ,,animal în cușcă la zoo”
Articolul anterior
Ministerul Sănătății: Centrele de vaccinare vor activa și în zilele de odihnă
Articolul următor