Până în toamna lui 2022, microbuzele din Capitală vor fi înlocuite cu autobuze și troleibuze moderne

Consilierii municipali din Chișinău au aprobat Standardele de Calitate în Transportul Public municipal. Măsurile sunt obligatorii pentru toți prestatorii de servicii de transport public, atât privați cât și cei municipali, iar cei care nu le vor respecta, nu vor avea dreptul să presteze servicii în municipiu.

Iată care sunt standardele menționate în document.

1. Vârsta unităților de transport care vor avea dreptul să circule în municipiu. Pentru troleibuze această vârstă este egală cu 20 de ani; pentru autobuze – 15 ani.

2. Densitatea medie a călătorilor.

Prin standardele aprobate azi, până în anul 2025 densitatea medie a călătorilor va trebui să scadă aproape de două ori, adică în troleibuze și autobuze va fi de 2 ori mai liber. Acest lucru urmează să fie făcut prin includerea pe rute de noi unități de transport.

3. Dotarea unităților de transport cu aer condiționat.

4. Al patrulea standard-cheie ține de dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în municipiu. Astfel, dimensiunea minimă a unităților de transport va fi de 7 metri și jumătate, iar înălțimea de 3 metri.

Microbuzele actuale vor dispărea definitiv de pe străzile Chișinăului nu mai târziu de 1 septembrie 2022 și vor fi înlocuite cu autobuze și troleibuze moderne, fie achiziționate de municipalitate, fie de agenți economici privați cu care vor fi încheiate contracte de prestări de servicii în condiții de piață.

Alte prevederi importante ale Standardelor de calitate aprobate azi țin de asigurarea accesului în transportul public a persoanelor cu mobilitate redusă, asigurarea unui interval scăzut între unitățile de transport indiferent de rută, diminuarea la maxim a întârzierilor și salubrizarea regulată a unităților de transport.

De asemenea, pentru prima dată în Republica Moldova va fi stabilit un standard minim de poluare. În Chișinău vor avea dreptul să circule doar unități de transport public care respectă standardul Euro 4.

Standardele de calitate în transportul public, propuse de fracțiunea PAS din CMC, au scopul de a dezvolta transportul public din Chișinău pe lungă durată și de a crește confortul călătorilor.

Astfel, chișinăuienii vor putea ajunge la timp la serviciu, fără a merge în îmbulzeală sau în microbuzele incomode și pline. Chișinăuienii vor călători în unități de transport mai curate și cu aer condiționat, în transport public mai ecologic și care activează în baza unui program comod pentru călători.

Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor, amenajată într-un sector din Capitală
Articolul anterior
“Unii ne critică că ne îmbrăcăm la fel, dar…” – destăinuirile Tatianei Maxian
Articolul următor
Alte articole interesante