Finlanda a fost desemnată de ONU cea mai fericită țară din lume timp de cinci ani la rând datorită sistemului avansat de sănătate, ratei scăzute a criminalității și bogăției de frumuseți naturale, dar în spatele unei imagini idilice, națiunea nordică se confruntă cu o problemă tot mai mare în rândul tinerilor. Supradozele de droguri provoacă din ce în ce mai multe decese în rândul persoanelor sub 25 de ani, notează Euronews, citat de Hotnews.
Finlanda este țara europeană cu cel mai mare procent de decese legate de droguri în rândul tinerilor sub 25 de ani.
În 2022, aproape 30% dintre victime aveau sub 25 de ani, iar dependenții de droguri finlandezi mor în medie cu zece ani mai devreme decât în alte țări din UE.
Potrivit datelor Euronews, în România este un procent de 9% în ceea ce privește decesele în rândul tinerilor sub 25 din cauza drogurilor.
Tinerii amestecă substanțe
Multe supradoze se produc din cauza unui „cocktail” pe care dependenții aleg să îl consume: amestecă mai multe substanțe, în special buprenorfină, benzodiazepine și alcool.
Reporterul Euronews Hans von der Brelie a ajuns în Finlanda pentru a descoperi cine sunt tinerii din spatele cifrelor.
Niko este un tânăr de 25 de ani și este dependent de substanțe. „Am început să fumez marijuana când aveam 12 ani”, a spus el. „La 16 ani făceam ceai de opiu și am început să consum ecstasy, amfetamină și apoi tot felul de droguri”.
„Mi-am pierdut mulți prieteni când eram mai tânăr”, explică el. „La 20 de ani au început să cadă precum merele din copaci”.