Parașutiștii ruși refuză să se angajeze în atacuri asupra ucrainenilor care apără un cap de pod în Herson

Infanteriștii marini și parașutiștii ruși refuză să lanseze asalturile de tip valuri umane după ce au văzut pierderile uriașe în rândul trupelor ruse, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Kyiv Post, citat de Adevarul.

Nataliya Humeniuk, secretarul de presă al Comandamentului întrunit sud, a explicat că acești soldații se consideră „trupe de elită” și nu au „dorit să se angajeze în atacuri frontale”, efectuate de obicei de foști infractori și rezerviști, a relatat portalul ucrainean.

Pe parcursul invaziei sale în Ucraina, armata rusă a devenit din ce în ce mai dependentă de asalturile frontale cu risc ridicat în încercarea de a avansa în zone extrem de disputate ale frontului. Acesta presupun atacuri în valuri în scopul de a sonda pozițiile ucrainene și cu ajutorul lor rușii reușesc să avanseze și chiar să cucerească mici porțiuni de teritoriu, însă cu prețul unor pierderi uriașe.

Liderul defunct al grupării paramilitare Wagner a descris tactica drept „tocătorul de carne”, aceasta fiind folosită pentru cucerirea orașului estic Bahmut. Mai recent, rușii au lansat astfel de atacuri frontale în una dintre cele mai fierbinți zone ale frontului, și anume la Avdiivka, în regiunea estică Donețk, unde au loc lupte intense.

Humeniuk a dat drept exemplu atacurile rusești asupra așezării Krînki, în regiunea sudică Herson, pe malul stâng al Niprului controlat de ruși, explicând că trupele rusești care asaltează pozițiile infanteriei marine ucrainene acolo au fost lovite și au suferit pierderi de peste 50%.

Numărul unităților „Storm-Z” (formațiuni rusești de rang inferior formate din rezerviști și foști condamnați) aduse pentru a efectua atacuri cu valuri umane împotriva capului de pod ucrainean de pe malul estic al Niprului este în scădere, astfel că au fost desfășurate mai multe unități de infanterie navală și parașutiști, a declarat Humeniuk.

„Dar ei se consideră «trupe de elită» și nu vor să se angajeze în astfel de atacuri frontale”, a spus Humeniuk.

Una dintre unitățile de parașutiști ruși nou formate în Rusia, Divizia aeropurtată 104 Gărzi, a părut să fie lovită în mod deosebit la debutul său în luptă în regiunea Herson la sfârșitul anului trecut, scria Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a evoluției de câmpul de luptă din decembrie, notează Business Insider.

Unitatea „foarte probabil a suferit pierderi excepțional de grele și nu a reușit să își atingă obiectivele” în timpul operațiunilor sale din zonă, care vizau dislocarea pozițiilor ucrainene din apropierea așezării Krînkî.

Localitatea a fost scena unor lupte grele în ultimele câteva luni, în timp ce forțele ucrainene au încercat să recupereze teritoriul de dincolo de râul Nipru, de unde rușii lansează atacuri asupra orașului Herson.

Condițiile de luptă au îngreunat situația pentru ambele tabere, mlaștinile, craterele pline de apă și noroiul făcând aproape imposibilă înfigerea trupelor, relatează The New York Times.

În ciuda afirmațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora infanteriștii marini au câștigat un punct strategic în partea estică a râului Nipru, militari ucraineni au declarat pentru NYT că este prea mult spus.

„Nu există poziții. Nu există niciun post de observare sau poziție”, a declarat Oleksi, un soldat care a luptat în Krînki. „Este imposibil să câștigi un punct de sprijin acolo. Este imposibil să muți echipamente acolo”.

„Nu este nici măcar o luptă pentru supraviețuire. Este o misiune sinucigașă”, a adăugat el. „

Cu toate acestea, succesul aerian deasupra Niprului a consolidat poziția dificilă a Ucrainei la sol.

Din câte se pare, Rusia nu este în măsură să contracareze atacurile cu drone ale Ucrainei din cauza lipsei de capacități de război electronic în zonă, se arată într-o evaluare recentă a Ministerului britanic al Apărării.

Forțele ucrainene au folosit drone FPV pentru a lovi blindatele și artileria rusească, au scris  duminică analiștii britanici.

Un blogger militar rus a estimat că 90% din echipamentul militar rusesc din sectorul Krînkî, un sat de pe malul estic al râului, a fost distrus, a precizat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea citată.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Un copil de 1 an și 5 luni, internat în stare gravă după ce s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță privată care funcționa fără autorizație
Articolul anterior
Pofte de gravidă: o femeie a călătorit peste 13.000 de km pentru a mânca Wagyu și caviar de 5 stele
Articolul următor