Parcul „Grigore Vieru” din Cahul este renovat datorită suportului acordat de Uniunea Europeană

Parcul central din municipiul Cahul este renovat cu asistența Uniunii Europene. Lucrările de reconstrucție a parcului „Grigore Vieru”, cu o suprafaţă totală de 6  hectare, au demarat în august curent şi urmează a fi încheiate până în vara anului 2021. Activitatea este realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF. Primăria municipiului Cahul co-finanţează lucrările de renovare a parcului.  

Investiția în valoare de EUR 372.525 este asigurată din fondurile Uniunii Europene, municipalitatea contribuind adițional cu EUR 105.455.

Până în prezent a fost realizată o parte considerabilă din lucrări, precum pavarea a 10.000 m2 de alei, extinderea sistemului de iluminare, pregătirea fundaţiei pentru instalarea felinarelor şi a băncilor de recreere, a fost inițiată construcția havuzului muzical pietonal.

Lucrările de modernizare a parcului continuă, urmând a fi instalat sistemul de irigare pentru întreținerea spațiilor verzi, montate coșurile de gunoi, felinarele cu iluminare decorativă led, restaurate băncile existente, precum și achiziționate bănci noi.

Parcul va deveni și mai verde datorită plantării, anul viitor, a peste 340 de arbori și arbuşti și circa 1.200 de flori şi gazon verde pe o suprafaţă de circa 40.000 m2. Havuzul muzical pietonal cu iluminarea multicoloră a jeturilor de apă va fi finisat în 2021.

„De schimbarea la faţă a parcului „Grigore Vieru”, care este inima municipiului Cahul, se vor bucura toți cahulenii, de la copii la persoane în etate, dar și oaspeții capitalei de sud a țării. Este un proiect vizibil, concret, dorit și apreciat de toți. Mulțumim Uniunii Europene pentru asistența financiară acordată”, susţine Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul. 

Renovarea parcului „Grigore Vieru” este una din activităţile de modernizare a centrului municipiului Cahul demarată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Procesul de modernizare este unul participativ, oamenii venind cu idei de transformare a centrului oraşului lor.

„Reconstrucția parcului central a fost în top 3 cele mai votate idei de modernizare a centrului municipiului Cahul în cadrul concursului „UE pentru Cahul. Ideea ta pentru un municipiu european”, desfăşurat în câteva etape în perioada ianuarie-iunie 2020, la care au participat mii de cahuleni şi iubitori ai oraşului. Venim cu investiţii ce răspund nevoilor şi aşteptărilor oamenilor”, spune Alexandru Pelivan, managerul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. 

Acesta este primul proiect de infrastructură demarat în municipiul Cahul cu asistenţa financiară a Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, în următorii ani urmând a fi lansate alte lucrări de modernizare a oraşului. 

Lucrările din parcul central ,,Grigore Vieru’’ sunt în plină desfășurare, ne bucurăm că ele avansează și suntem nerăbdători să ne plimbăm iarăși prin parcul nostru iubit, dar deja renovat datorită investițiilor europene. Suntem recunoscători și apreciem eforturile depuse în comun a Programului EU4Moldova și Primăriei municipiului Cahul îndreptate spre renovarea inimii municipiului Cahul”, afirmă Aliona Jomir, locuitoare a municipiului Cahul.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. EURO, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe detalii despre activitățile Programului în regiunile Cahul și Ungheni găsiți pe www.eu4cahul.md  și www.eu4ungheni.md

A urcat băut la volan și a vrut să mituiască polițiștii cu 1.000 de lei pe care i-a lăsat în mașina de serviciu. Ce riscă un șofer din Drochia

Politiștii au depistat noaptea trecută un bărbat de 46 de ani din Drochia în stare avansată de ebrietate la volanul unui Mercedes, cu mers neuniform și fără luminile în faruri conectate, ceea ce a și atras atenția agenților de patrulare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au stabilit că șoferului i-a fost anulat dreptul de a conduce vehicule încă din anul 2020. Testul alcoolscopic efectuat cu aparatul Drager a indicat un rezultat de 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Pentru a evita răspunderea penală, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în mașina de serviciu bancnote în valoare de 1000 de lei.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, iar mașina a fost transportată la parcarea specială. Acesta riscă o amendă de peste 125.000.

Școlile din țară vor avea acces egal și nediscriminatoriu la granturi tehnice

Școlile din Republica Moldova vor beneficia de oportunități echitabile, indiferent de capacități, pentru a accesa granturile din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”. Parlamentul a ratificat modificări la Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De menționat că subproiectele din cadrul granturilor vizează dotarea instituțiilor de învățământ cu laboratoare performante, sisteme IT sau softuri, precum și instruirea cadrelor didactice. Astfel, 120 de școli vor primi finanțare în valoare de 36 000 de dolari, scrie breakingnews.md.

Pentru a facilita procedura, autorii au propus ca procesele și procedurile de procurări în cadrul subproiectelor școlare selectate să fie transmise în responsabilitatea echipei de management a Proiectului, care le va executa conform regulilor de procurări ale Băncii Mondiale. Până acum, Proiectul prevedea că școlile trebuiau să prezinte Ministerului Educației și Cercetării subproiecte destinate acoperirii necesităților de bunuri, servicii și instruiri. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării selecta subproiectele și încheia acorduri de grant cu școlile beneficiare.

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a sesizat posibile riscuri, precum lipsa de capacități instituționale (cunoștințe, abilități și experiență) necesare pentru gestionarea eficientă a proceselor de procurări de bunuri și servicii din granturile Proiectului. Mai mult decât atât, unele școli nu sunt înregistrate ca instituții publice și nu dețin conturi trezoreriale, fiind la balanța autorităților publice. În aceste condiții, deciziile privind subproiectele selectate urmau să fie luate de APL, ceea ce implică riscuri suplimentare.

În cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, țara noastră beneficiază de un împrumut în valoare de 49,6 milioane de dolari, precum și granturi în sumă totală de 9,8 milioane de dolari. Implementarea acestuia a început în 2023.

Ministrul Mediului și Poliția le-au oferit șoferilor puieți de stejar

Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în pauza de masă, a împărțit puieți de stejar participanților la trafic în centrul capitalei, alături de Poliția Rutieră. Evenimentul a avut scopul de a promova campania de împădurire „Generația Pădurii” și de a încuraja cetățenii să se implice să facem Moldova mai verde cu fiecare copac plantat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Campania de împădurire își propune să mobilizeze oamenii din toată țara să planteze copaci. Primul eveniment de plantare va avea loc pe 16 noiembrie, iar toți cei care doresc să participe sunt invitați să se alăture.

Dacă vrei să fii parte din schimbare și să lași o amprentă verde în localitatea ta, te invităm să participi la plantări în zilele ce urmează! Alege un teren din apropierea regiunii tale și hai să creștem păduri împreună! Pentru mai multe informații și pentru a te înscrie, accesează site-ul oficial al Agenției „Moldsilva” la www.moldsilva.gov.md, butonul „Participă la plantări toamna 2024” sau linkul direct: https://shorturl.at/Y4r4j și fă un pas mic, dar semnificativ, pentru natură!

Tatiana Martin și Aurel Chirtoacă au lansat un minunat Colind de Crăciun!
Articolul anterior
Trei persoane fără suflare au fost depistate într-o casă din raionul Ocnița
Articolul următor