Parisul interzice plasticul de unică folosinţă la Jocurile Olimpice din 2024

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat vineri că oraşul intenţionează să interzică plasticul de unică folosinţă atunci când va organiza Jocurile Olimpice din 2024, ca parte a eforturilor de a aborda criza globală a poluării cu plastic.

Parisul interzice plasticul de unică folosinţă la Jocurile Olimpice 2024

„Am decis să facem din Jocurile Olimpice primul mare eveniment major fără plastic de unică folosinţă”, a declarat Hidalgo într-o conferinţă de presă la o sesiune a Forumului internaţional al primarilor împotriva poluării cu plastic, transmite mediafax.ro.

Vizitatorii la locurile temporare de desfăşurare a competiţiilor olimpice din capitala franceză vor fi admişi doar fără sticle de plastic.

Coca-Cola, gigantul american al băuturilor şi sponsorul desemnat al Jocurilor Olimpice de la Paris, îşi va distribui produsele în reipiente din materiale reutilizabile şi în peste 200 de dozatoare de băuturi răcoritoare, care vor fi redistribuite după jocuri.

De asemenea, pahare reutilizabile vor fi folosite pentru băuturi răcoritoare în timpul maratonului olimpic.

„(Deşeurile) din plastic rămân o problemă majoră la nivel mondial: în fiecare an, 14.000 de mamifere şi 1,4 milioane de păsări marine sunt ucise din cauza ingestiei de deşeuri din plastic”, a declarat biroul lui Hidalgo într-o declaraţie prin care a anunţat interzicerea plasticului de unică folosinţă la Jocurile Olimpice

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au declarat că doresc să reducă la jumătate amprenta de carbon în comparaţie cu precedentele Jocuri de vară de la Rio, în 2016, şi Londra, în 2012. Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul trecut s-au desfăşurat cu uşile închise din cauza pandemiei COVID.

Programul de mediu al ONU a publicat la 16 mai un raport în care se spune că ţările ar putea reduce poluarea cu plastic cu 80% până în 2040, folosind tehnologiile existente şi făcând schimbări politice majore.

UNEP a publicat analiza sa privind opţiunile de politică pentru a aborda criza cu două săptămâni înainte ca ţările să se reunească la Paris pentru a lansa o a doua rundă de negocieri în vederea elaborării unui tratat global destinat eliminării deşeurilor de plastic.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Maia Sandu, depre problema transnistreană: Reunirea celor două maluri ale Nistrului până când Moldova va adera la Uniunea Europeană
Articolul anterior
Un copil de doi ani din Coreea de Nord a fost condamnat la închisoare pe viață din cauză că părinții lui dețineau o Biblie
Articolul următor