Parlamentul găzduiește o expoziție de artă dedicată celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu SUA

Parlamentul găzduiește o expoziție de pictură cu genericul „Culorile prieteniei: SUA și Republica Moldova”, care conține lucrări din colecția artistului plastic Ion Moraru. Evenimentul este  organizat cu prilejul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii. 

Colecția de picturi, executate în acuarelă și tehnică mixtă, impresionează prin culorile și formele originale și prezintă simbolic realitățile din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

„În casa asta, unde uneori, din păcate, predomină nervozitatea și dezbaterile aprinse, astfel de expoziții transmit bunătate, lumină, prezintă lucruri care te pun să te gândești, să vezi prin ochii pictorului unele realități”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Expoziția a fost vizitată de deputați și oameni de cultură, care au apreciat mesajul artistic al pictorului și eforturile instituției parlamentare de a promova patrimoniul cultural. Prezent la eveniment, Directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a remarcat faptul că Ion Moraru este dintre cei mai buni acuareliști din Moldova, o valoare pe care lumea trebuie să o cunoască. „Este un gest frumos din partea instituțiilor statului să organizeze expoziții de artă contemporană, în colaborare directă cu artiștii. Faptul că aceste instituții politice în stat devin focare de cultură este un lucru excepțional. Este un fel de a merge cu arta în spațiul public, iar această practică este peste tot în lume. Așa pe șevalete cum este expusă acuarela lui Moraru se expune și la Bruxelles, și în alte instituții de stat”, a declarat artistul plastic Tudor Zbârnea.

Artistul plastic Ion Moraru este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO (Paris) și al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. De asemenea, este deținător al Medaliei de argint și a Diplomei de Onoare a Academiei Europene de Arte din Bruxelles. În anul 2011, Guvernul SUA i-a conferit maestrului titlul de Personalitate cu talent de excepție.

Lucrările sale fac parte din colecții de stat, muzeale și private din Republica Moldova, România, Turcia, Bulgaria, SUA, Belgia, China, Franța, Germania, Israel.

Expoziția va fi deschisă în perioada 20-28 octombrie.

sursa: www.oficial.md

,,Românii au talent”. O fetiță din Chișinău a emoționat-o până la lacrimi pe Andra cu vocea sa

Mia Rusu are 12 ani, este din Chișinău, Moldova, și a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea. 

Mia Rusu a cântat pe scena „Românii au talent” piesa Le Temps des cathédrales, de Riccardo Cocciante. Fata a reușit să ridice în picioare publicul și pe cei patru membri ai juriul cu prestația sa.

„Este o fată foarte, foarte drăguță și curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. (…) Ai atins toate notele astea, acutele. Bravo!”, a spus jurata Andra, după evoluția tinerei artiste.

„Mie mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Da, eu cred că ești făcută pentru muzică! Îți face mare plăcere să fii pe scenă. Ai în față un drum lung, greu, cu suișuri și coborâșuri, dar foarte frumos dacă reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a menționat, la rândul său, juratul Dragoș Bucur.

Ulterior, cei patru membri ai juriului i-au acordat câte un „Da”. Astfel, Mia Rusu a trecut în următoarea etapă a concursului de talente.

Leul moldovenesc va avea o nouă față. Guvernatorul BNM: ,,Va fi un proiect foarte frumos”

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a confirmat că există un plan de actualizare a aspectului leului moldovenesc. Urmează consultări și discuții suplimentare pe această temă, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8.

Întrebat dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatorul a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În prezent, bancnotele sunt realizate din hârtie, iar designul acestora a fost creat de regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote sunt reprezentați domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și mai multe monumente de importanță națională.

Ideea actualizării designului leului moldovenesc și îmbunătățirea calității materialului din care sunt fabricate nu este una nouă. Acest subiect a mai fost discutat și acum șase ani.

Cum ar putea arăta scuarul din faţa Centrului Comercial „UNIC” după renovare

Centrul comercial „UNIC” trece printr-un proces de renovare și modernizare. Acesta include modernizarea fațadei edificiului, scuarului și zonei înconjurătoare.

În zonă, au fost eliminate toate construcțiile ușor demontabile, cum ar fi piața de flori, terasa de vară etc.

Proiectul, dezvoltat de compania de prestigiu Chapman Taylor, are ca obiectiv transformarea scuarului într-un spațiu modern și atrăgător, și include construcția unei parcări subterane cu aproximativ 1000 de locuri.

Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen
Articolul anterior
Kristina Orbakaite a mers la mormântul lui Boris Moiseev. Rușii au decis că vedeta ar pretinde la averea artistului
Articolul următor