Parlamentul va găzdui vizita deputaților lituanieni din Grupul de prietenie cu Republica Moldova

Legislativul va găzduivizita deputaților din Grupul pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova a Seimasului Republicii Lituania. Parlamentarii se vor afla în țara noastră în perioada 30 ianuarie – 1 februarie.

La Parlament, deputații lituanieni vor avea întrevederi cu șeful legislativului Igor Grosu, cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, și președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca. Membrii delegației vor mai discuta cu președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania, Ion Babici.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean. Deputații lituanieni se vor întâlni și cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate subiecte de actualitate cum ar fi agenda de reforme a Republicii Moldova, parcursul european al țării noastre și oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-lituaniene în diverse domenii-cheie.

Membrii Grupului pentru relații interparlamentare a Seimasului Republicii Lituania vor mai merge la Cahul și la Soroca, unde vor avea discuții cu agricultorii din regiune.

Azilul de Animale din Capitală, deschis pentru vizitatori

Î. M. ,,Supravegherea și Protecția Animalelor” anunță că începând cu data de 16 mai 2024, Azilul Municipal de Animale situat pe str. Uzinelor 205/6, mun. Chișinău, primește vizitatori de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 16.00.

În perioada primăvară-toamnă, sâmbăta, în intervalul orar 09.00 – 16.00, se desfășoară târguri de adopții, în cadrul cărora vizitatorii au ocazia să interacționeze cu patrupezii noștri și să își aleagă favoritul cu care va merge acasă.

Avem câini sociabili, frumoși, de toate culorile, taliile și care sunt deparazitați, vaccinați, microcipați, sterilizați și abia așteaptă să își găsească familiile de care au atâta nevoie.

Totodată, vă informăm că persoanele care urmează să viziteze Azilul Municipal de Animale, vor completa o Declarație pe propria răspundere conform formularului atașat și au obligația de a respecta condițiile stipulate în Ordinul nr.4-a din 16 mai 2024, emis de către administratorul interimar al Î. M. ,,Supravegherea și Protecția Animalelor”.

Primăria Chișinău a fost premiată la Reuniunea Anuală 2024 a BERD

Primăria Municipiului Chișinău a fost premiată la Reuniunea Anuală 2024 a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și la Forumul de Business, evenimente care s-au desfășurat la Erevan, Armenia.

Primăria Chișinău a câștigat premiul mare pentru cea mai bună componentă digitală din cadrul Proiectului „Reabilitarea râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor”.

Tot astăzi, Primăria Capitalei a fost premiată și cu o medalie de argint, la categoria reziliență climaterică, în cadrul competiției proiectelor BERD.

„Este o onoare pentru noi, iar aceste premii sunt adjudecate pentru prima dată de către Chișinău.

Mulțumesc întregii echipe care depune eforturi în realizarea proiectelor cu implicarea și suportul partenerilor de dezvoltare”, a menționat Primarul General, Ion Ceban, care a se află într-o vizită de lucru în Erevan, Armenia.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Moscova anunţă că ruşii care trăiesc în ţările „neprietenoase” pot vota la alegerile prezidenţiale din Rusia
Articolul anterior
Două instituții din Republica Moldova, decorate de Președinția României
Articolul următor