Partidele de opoziție au criticat posibilitatea lansării votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un comentariu după ce liderii partidelor de opoziție au criticat posibilitatea lansării votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale.

Oficialul remarcă că actorii politici se tem de votul cetățenilor din diaspora, transmite www.stiri.md.

„Unii membri ai opoziției, printre care Chicu – discipolul lui Dodon/ Plahotniuc, cel care a vrut să pună pe spatele cetățenilor datoria fictivă de 8 miliarde de dolari față de gazprom, dar și Ceban – cel care a protestat împotriva UE, critică proiectul pilot de vot prin corespondență propus de președinta Maia Sandu și anunțat azi de mai mulți deputați PAS.

Ei arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. 

Chicu vrea ca votul prin corespondență să fie pilotat în Rusia – o dictatură în care nu există democrație sau vot secret, sau în China – unde în prezidențialele din 2020 au votat tocmai… 19 moldoveni. Iată așa ei înțeleg democrația 

Votul prin corespondență/prin poștă este un sistem folosit în peste 50 de țări din lume și în 13 țări din UE. Este o metodă de vot folosită la nivel mondial, iar noi urmăm bunele practici în acest domeniu, proiectul incluzând măsuri corespunzătoare de asigurare a securității votului.

Noi vrem să testăm mai întâi votul prin corespondență în SUA și Canada, pentru că: (1) acolo există foarte mulți cetățeni de-ai noștri; (2) în SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și asta descurajează participarea la vot; (3) în aceste țări este o mare tradiție a votului prin poștă și moldovenii de acolo cunosc această modalitate de vot.

Pilotarea/testarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor, sperăm la parlamentare, să-l aplicăm în toată lumea”, a declarat Radu Marian.

Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că organizarea referendumului într-o zi cu alegerile prezidențiale are ca scop ca să participe la el cât mai mulți cetățeni, inclusiv din diasporă, iar Parlamentul ar putea adopta în curând votul prin corespondență.

Boxerii moldoveni au cucerit 7 medalii la Campionatul Balcanic din Serbia

Lotul național de box a cucerit 7 medalii la Campionatul Balcanic, care s-a desfășurat în orașul Loznica, Serbia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Patru dintre sportivii noștri au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. E vorba de Mihai Porombac (48 kg), Roman Șpak (52 kg), Ianuș Caravan (63.5 kg), și Alexandru Paraschiv (67 kg).

Liviu Munteanu a intrat în posesia titlului de vicecampion balcanic la categoria de greutate de până la 92 kg.

Alți doi pugiliști din Republica Moldova au completat podiumul de premiere în categoriile lor de greutate. Este vorba despre Cătălin Turcu (51 kg) și Cristian Lemnaru (+80 kg) care au cucerit medalia de bronz.

La Campionatul Balcanic de box de anul acesta au participat peste 200 de pugiliști din 13 țări, iar deplasarea lotului național de box la această competiție a fost posibilă grație suportului financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Șase butelii cu gaz, scoase din flăcări. Pompierii au prevenit o explozie, la Vadul lui Vodă

Pompierii au prevenit producerea unei explozii în timpul lichidării unui incendiu, după ce şase butelii de gaz și una de oxigen au fost evacuate în timpul intervenției dintr-o casă cuprinsă de flăcări, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a avut loc în dimineața zilei de 25 noiembrie 2024, la ora 07:27. Potrivit informațiilor recepționate, o casă de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt 153 din orașul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, a fost afectată de incendiu. La fața locului au intervenit 3 echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că o casă cu suprafața de 35 m² a fost total cuprinsă de foc.

Mai mult, în timpul lichidării incendiului, salvatorii IGSU au depistat șase butelii de gaz și o butelie cu oxigen în interiorul construcției afectate. Datorită intervenției operative și eficiente, aceștia au reușit evacuarea urgentă a buteliilor din interiorul construcției afectate într-un loc sigur, astfel fiind evitată producerea unei explozii.

Arderea a fost localizată la ora 08:34, iar incendiul a fost lichidat complet la ora 10:26.

Conform datelor IGSU, în urma incendiului, focul a distrus bunuri materiale din 2 camere, iar pompierii au salvat construcția auxiliară în care se aflau 16 iepuri, precum și alte bunuri. Totodată, în timpul incendiului, proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 65 de ani, s-a ales cu o plagă la picior și a fost preluat de medici la spital pentru îngrijiri specializate.

În urma primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a stabilit că ipoteza preliminară a incendiului poate fi nerespectarea regulilor de exploatare a instalațiilor de încălzire și prin utilizarea buteliilor de gaz.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite.

În acest sens, IGSU vine repetat cu îndemnul către cetățeni să fie prudenți și să respecte regulile de utilizare a instalațiilor de încălzire și a celor antiincendiare în perioada rece a anului.

Oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.

În vederea evitării deflagrațiilor și incendiilor, persoanele care optează pentru utilizarea buteliilor de gaz sunt atenționate de IGSU că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă.

Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice în exterior, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1476 incendii în care şi-au pierdut viaţa 82 de persoane, inclusiv 3 minori.

În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Tik Tok ar putea fi interzis în Moldova. Ce spune Igor Grosu

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că autoritățile Republicii Moldova ar putea lua măsuri dure, inclusiv închiderea unor platforme sociale, referindu-se la platforma TikTok, dacă acestea vor fi considerate o amenințare la adresa securității naționale. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, scrie NM.md.

Grosu a subliniat importanța unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili reguli clare privind modul în care platformele mari operează în spațiul digital.

Totodată, liderul PAS a sugerat că, dacă dialogul și reglementările internaționale nu vor produce rezultate, Republica Moldova va recurge la acțiuni unilaterale pentru a proteja securitatea națională.

„Sunt două modalități, una cu binișorul. Și aici de fiecare dată spuneam țărilor membre UE, în cazul R. Moldova, sau țări precum țările baltice, noi suntem țări mici și nu contăm în afacerea asta globală. Unica modalitate este să avem o voce comună alături de țările UE și nu doar, Consiliul Europei și să fie niște reguli clare în raport cu toate platformele gigantice, care au depășit dimensiunea de afacere. Ele au ajuns să fie instrumente de influență pentru democrație. Sunt instrumente folosite cinic folosite de autocrație, cum este Rusia, împotriva țărilor mici. 

Cu mai puțin binișorul, atunci când vom vedea că nu suntem auziți, atunci vom fi nevoiți să rezervăm dreptul de a acționa pentru a ne proteja țara. Nu exclud nici o opțiune. Dacă vom vedea că este un pericol la adresa țării noi suntem obligați să intervenim”, a declarat Igor Grosu.

Activitatea băncilor biologice va fi reglementată printr-o lege specială
Articolul anterior
Reacția Patriarhului României la migrarea preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei
Articolul următor