Pașapoarte de sănătate și rânduri libere între pasageri. Ce măsuri de zbor s-ar putea lua vara aceasta?

Pașapoarte de sănătate și rânduri libere între pasagerii din avioane. Sunt două dintre măsurile luate în calcul de Comisia Europeană pentru a relua călătoriile internaționale în această vară.

separator
De exemplu, compania Tarom a anunțat joi că va relua în mai zborurile interne, dar și o parte din cursele internaționale, printre care și cele spre Grecia, una dintre principalele destinații turistice pe timp de vară, anunță stirileprotv.ro.

Traficul aerian în România ar putea fi însă reluat parțial începând de luna viitoare. Comisia Europeană lucrează la un set de recomandări astfel încât să fie posibil inclusiv turismul internațional.

– Sunt șanse să putem călători din nou cu mașină sau cu avionul peste granițe în această vară?

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Da, eu cred că sunt șanse pentru că există un interes major în fața sezonului de vară, atât pentru cetățenii care își doresc să reia conceptul de vacanță, cât și pentru multe state membre ale UE care se bazează foarte mult pe turism”.

La nivel internațional se discută despre reluarea zborurilor cu păstrarea unui rând liber între pasageri.

Adina Vălean: „Aceasta e una dintre posibile soluții…trebuie asigurată o anumită distanțare socială”.

Răzvan Pascu, consultant în turism: „Vor face separarea foarte clară a oamenilor în avion. KLM a anunțat chiar de curând că va lasă un loc liber între cele 3, deci locul din mijloc va rămâne liber. AirFrance a anunțat că toți însoțitorii de zbor vor purta măști și vor avea o toaletă specială numai pentru ei, Qatar a anunțat că este posibil să introducă teste la urcarea în avion, ceea ce compania Emirates deja o face”.

Păstrarea unui rând liber între pasageri ar putea scumpi biletele de avion, iar șeful Ryanair, cel mai mare operator de curse low cost, se opune ideii, menționând că aceasta nu rezolva problema distanțării sociale și că preferă să își țină avioanele la sol în aceste condiții.

Reprezentanții Tarom au declarat că din mai vor relua, treptat, atât cursele interne cât și cele internaționale. Nici ei nu susțin ideea rândului liber. Se vând deja bilete pentru mai multe orașe. Compania de stat anunță că în timpul verii va zbura și către câteva destinații de vacanță.

Grecia vrea introducerea unor „pașapoarte de sănătate”.

Ministrul turismului din Grecia a cerut introducerea unor pașapoarte de sănătate la nivel european pentru turiștii care vor să-și facă concediile peste granițe.

Răzvan Pascu, consultant în turism: „Se discută despre asta inclusiv în SUA, o adeverință valabilă cu maxim 72 de ore înainte de plecare pe care să o iei din țara ta de plecare și cu ea să ai posibilitatea să intri în Grecia. Se mai discută pe Grecia anularea feriboturilor pe insule, ca să fie foarte controlată intrarea pasagerilor acolo și dacă se ajunge, să se ajungă numai cu curse charter. Este posibil dacă va fi așa toți pasagerii la urcarea în avion să fie testați.”

Numai că pașaportul de sănătate va funcționa doar unde există capacitate de testare.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Sigur că pentru a discuta de oferirea unui pașaport de sănătate e vorba de capacitate de testare și sistem integrat, în care cetățenii să poată fi testați și să primească adeverință. Nu are cum să aibă o valabilitate foarte lungă”.

Turcia vrea emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19.

În Turcia, altă destinație preferată de români, ministrul turismului propune emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi: „Să fiu sinceră, recomand tuturor să fie foarte precauți în această privința, nefiind stat membru UE nu putem garanta pentru o evaluare corectă a situație care există cu adevărat în Turcia”.

La nivel european restricțiile în turism vor fi ridicate cel mai probabil treptat. Mai repede în țări precum Bulgaria sau Grecia și mai târziu în Spania sau Italia.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Cei mai bogați oameni din lume au devenit și mai bogați în urma pandemiei
Articolul anterior
O femeie infectată cu noul virus s-a trezit din comă cu vestea că este însărcinată cu gemeni
Articolul următor