Paștele Blajinilor în cimitirele din Chișinău: interzis fără mască de protecție. Transportul public nu va circula

Primăria municipiului Chișinău îndeamnă locuitorii capitalei și agenții economici care și-au reluat recent activitatea, să respecte măsurile de prevenire și răspândire a infecției COVID-19, odată cu eliminarea mai multor restricții impuse anterior de autoritățile de stat. Aceste solicitări sunt prevăzute în Hotărârea nr. 4 din 1 iunie 2020 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

separator

Potrivit documentului, la nivelul preturilor de sector vor fi instituite comisii intersectoriale (formate din reprezentanți ai preturii, ai poliției și ai autorității de sănătate publică), pentru monitorizarea și verificarea îndeplinirii hotărârilor Comsiei municipale de sănătate publică, a acțiunilor de sănătate publică și a prevederilor de control epidemiologic conform Instrucțiunilor cu privire la măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19, cu documentarea neconformităților și a materialului probatoriu pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale sau penale, după caz.

Totodată, administratorii centrelor comerciale, ai centrelor sportive, terenurilor de sport, bazinelor de înot etc., vor prezenta vinerea rapoarte săptămânale privind realizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, care vor fi expediate în format electronic, pe adresa Centrului municipal de sănătate publică.

Pe 7-9 iunie, ac., vor fi deschise cimitirele de pe teritoriul municipiului, pentru sărbătorirea Paștelui Blajinilor, iar accesul persoanelor în aceste zone va fi permis cu purtarea măștilor de protecție și cu respectarea măsurilor impuse. Consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor este interzis.

De asemenea, se interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal pe teritoriul adicent cimitirelor, iar unitățile de comerț existente vor activa strict conform prevederilor de prevenire a infecției COVID-19.

Comisia de profil a mai stabilit sistarea circulației transportului public pe teritoriul capitalei, în zilele de 6-8 iunie 2020, 14 iunie 2020, 20-21 iunie 2020 și 28 iunie 2020.

Principalele măsuri pentru prevenirea și controlul prevenirii infecției prin coronavirsul de tip nou, pentru entitățile recent redeschise se referă la: monitorizarea stării de sănătate a angajaților, purtarea măștilor de protecție, dezinfectarea perioadică a suprafețelor de lucru și a teritoriului de desfășurare a activității; amenajarea ecranelor de protecție dintre personal și cetățeni, dotarea cu dezinfectant a intrărilor în spațiile gestionate, dozarea fluxului de persoane; informarea vizitatorilor despre necesitatea respectării măsurilor de prevenire a COVOD-19 etc.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Pretura sectorului Buiucani se află în carantină
Articolul anterior
Explozie devastatoare într-o gospodărie din Pohrebeni. O femeie de 56 de ani și-a pierdut viața
Articolul următor