Percheziții în nordul țării! 12 angajați și doi foști colaboratori ai Poliției de Frontieră, cercetați penal pentru organizarea migrației ilegale

Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au documentat pe parcursul anului 2022 acțiunile pretins ilegale ale acestora.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați, începând cu data de 25 februarie 2022, un grup de persoane, constituit din civili și angajați ai subdiviziunilor MAI, a facilitat traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către cetățeni ucraineni, prin zona verde, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro.

În fapt, figuranții, prin intermediul angajaților Poliției de Frontieră, introduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport actele de identitate ale cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, în lipsa acestora, pentru a demonstra intrarea legală pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, aceasta le asigura solicitanților posibilitatea tranzitării legale a Moldovei spre Uniunea Europeană.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, la data de 7 martie 2023, în raioanele Briceni, Edineț, Soroca și în punctul de trecere a frontierei de stat Grimăncăuți – Vașcovțî, au fost depistate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzei penale indicate. 

În continuare urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Cu referință la acțiunile procesuale desfășurate astăzi în zona de nord a țării, unde sunt vizați polițiști de frontieră, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a demarat investigațiile corespunzătoare, fiind acordat tot suportul necesar organului de urmărire penală și PCCOCS.

Reiterăm obiectivul instituțional și anume toleranță zero ilegalităților la frontieră și se va interveni de fiecare data când se cere curățirea sistemului de persoane care se implică în diferite activități ilicite. Nu vom permite ca astfel de angajați să compromită prestigiul funcției și al instituției.

Peste 3000 de sportivi, amatori și profesioniști, au luat parte la o competiție de amploare desfășurată în centrul capitalei

Peste 3000 de profesioniști și amatori ai sportului și-au dat întâlnire la o competiție desfășurată în centrul capitalei.

Este pentru prima dată când în Republica Moldova are loc un semimaraton de primăvară, iar atleții din țară și din străinătate au luat parte la această premieră.

Cei mai buni au fost premiați cu bani, cadouri și medalii.

Organizatorii își propun să facă o tradiție și să organizeze în fiecare an câte un semimaraton.

„Acest semimaraton se consideră internațional pentru că vin participanți din Europa, din alte țări din afara Europei și ne mândrim că aducem participanții care vor face cunoștință cu capitala noastră”, a menționat Maxim Zorchin, organizator.

Semimaratonul de primăvară este la prima ediție. Participanții au putut alege una din trei opțiuni de alergare: 10 km, 21 km și ștafeta de 21 km.

80% din mierea moldovenească ajunge pe rafturile europenilor datorită calității

După ce Uniunea Europeană a impus reguli mai stricte la importurile de miere, Guvernul de la Chișinău a modificat legislația așa încât produsele apicole să corespundă standardelor la etichetare și procesare a mărfii.

Anual, în țara noastră se produc aproximativ cinci mii de tone de miere, iar 80% dintre acestea sunt exportate, în mare parte în Uniunea Europeană.

Dacă până acum mierea în supermarketurile Uniunii Europene sau în alte magazine erau amestecuri de diferite mieri și de multe ori poate nici nu este un amestec de miere, dar siropuri, acum legislația UE a venit cu o trasabilitate directă a acestui produs și anume pe eticheta produsului să fie originea sau câte mixuri, origini de miere este în acel borcănaș”, a explicat Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor în apicultură, pentru Moldova1.

Vitalie Popa susține că noile modificări europene privind exportul de miere adoptate și de autoritățile noastre, vor reface piața exportatorilor, din care vor fi eliminate companiile apicole la care vor fi identificate nereguli.

Noi încercăm să promovăm produse cum ar fi mierea din Moldova, acest brand de țară care încercăm acum să-l mediatizam, să-l promovăm. Mergem la târgurile internaționale în cadrul asociației și a producătorilor. Anul acesta o să avem ocazia să mergem la două târguri internaționale, o să fim prezenți cu stand de țară la expoziția mondială apicolă în Copenhaga în septembrie, iar în octombrie vom fi la expoziția agroalimentară din Germania”, a relatat Vitalie Popa.

Potrivit reglementărilor aprobate de Guvern, etichetele trebuie să arate țara sau țările din care provine mierea.

Un alt aspect important este menținerea compoziției naturale a mierii. Eliminarea noțiunii de „miere filtrată” din legislație va însemna că polenul și alți constituenți naturali nu mai pot fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.

În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au dreptul de a exporta pe piața din Uniunea Europeană.

Ucraina: Bilanțul atacului aerian rus asupra orașului Sumî a urcat la 31 de morți și 84 de răniți. „Doar ticăloșii pot face așa ceva”

Crește bilanțul victimelor în urma atacului cu rachete asupra orașului Sumî. Potrivit ultimelor date prezentate de serviciile de urgență ale Ucrainei, 31 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv doi copii, și cel puțin 84 au fost rănite, inclusiv 10 copii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat dur, calificând atacul drept un act de teroare. „Doar ticăloșii pot face așa ceva – să ia viețile unor oameni simpli”, a transmis liderul ucrainean, exprimând condoleanțe față de familiile victimelor.

„O lovitură teribilă a rachetelor balistice rusești asupra orașului Sumy. Rachetele inamice lovesc o stradă obișnuită a orașului: case, instituții de învățământ, mașini pe stradă… Și asta într-o zi în care oamenii merg la biserică: Duminica Floriilor, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.

Conform datelor preliminare, există zeci de civili morți și răniți. Numai ticăloșii pot face asta. Să ia viața unor oameni obișnuiți. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor”, a scris liderul ucrainean pe pagina sa de telegram.

Guvernul îmbunătățește calitatea serviciilor de navigație aeriană
Articolul anterior
Ani grei de închisoare pentru trei femei acuzate că ar fi impus la prostituție un tânăr și o minoră
Articolul următor
Close menu