Guvernul a aprobat modelul permiselor de conducere de tip nou.
„Se propune iniţierea unor modificări a permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, cu excluderea din acest document a câmpului de date nr. 14 ’’Grupa sangvină” şi rezervarea a două spaţii: 13 şi 14 pentru unele eventuale inscripţionări ale autorităţii emitente”.
Permisele de conducere de model 1995, 2008 şi 2015, ramân a fi valabile în condiţiile în care au fost eliberate, iar deţinătorii acestora nu au obligaţia de a le preschimba doar decât la expirarea acestora, cu excepţia permiselor de conducere de model 1995 care nu sunt limitate în termen.
Implantul cerebral care devansează cipurile lui Elon Musk în cursa pentru citirea gândurilor. Este pe cale să transforme nenumărate vieți
După ce a primit finanțare de la guvernul SUA și doi miliardari, Bill Gates și Jeff Bezos, Tom Oxley crede că startup-ul său, Synchron, este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât cipurile cerebrale ale lui Elon Musk, scrie The Times citat de digi24.ro.
Când s-a înscris pentru proces, Philip O’Keefe a știut că nu mai are timp. Fusese diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o formă fatală de boală a neuronului motor care provoacă paralizie. Nu-și mai putea mișca mâinile. Cu toate acestea, chiar înainte de Crăciunul din 2021, el a „tastat” un mesaj revoluționar pe o tabletă: „Bună, lume! Tweet scurt. Progres monumental.”
A ales literele folosind doar gândurile sale, care fuseseră citite de un dispozitiv pe care un chirurg îl poate implanta în creierul unei persoane în 20 de minute. Sistemul a fost dezvoltat de Synchron, un start-up condus de Tom Oxley, care este și neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York. El crede că ar putea ajuta 100 de milioane de oameni din întreaga lume care nu pot opera dispozitive digitale pentru că nu își pot folosi mâinile. Inclusiv pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale și leziuni ale măduvei spinării și alții cu distrofie musculară, paralizie cerebrală și artropatie severă. Concurența în acest domeniu „interfață creier-computer” se încinge, compania de implanturi cerebrale Neuralink lui Elon Musk recrutând primul pacient uman în acest an. Oxley crede că Synchron este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât „cipurile creierului” ale lui Musk. „Neurotehnologia trece printr-o revoluție”, a spus el. „Va avea un impact uriaș.”
Accesarea creierului Ideea își are rădăcinile acum două decenii, când Oxley era la facultatea de medicină din Australia cu Rahul Sharma, un alt co-fondator al Synchron, care este acum profesor asociat de medicină la Universitatea Stanford din California. Ca student, Sharma a fost atras de „cardiologia intervențională”, în care chirurgii folosesc instrumente pe bază de cateter – tuburi lungi și subțiri care pot fi împinse prin vene și artere – pentru a rezolva problemele cardiovasculare. Una dintre aceste proceduri implică introducerea unui tub mic de plasă de sârmă, numit stent, într-o arteră pentru a o deschide. Dispozitivul este lăsat permanent pe loc pentru a permite sângelui să curgă mai liber.
În timp ce Oxley și Sharma discutau între ei și dezbăteau diferite probleme, au început să se întrebe dacă un dispozitiv de tip stent ar putea fi introdus, tot prin intermediul vaselor de sânge, în interiorul craniului. Oamenii de știință au demonstrat deja potențialul de a urmări activitatea electrică a creierului pacienților paralizați și apoi de a folosi aceste semnale pentru a controla dispozitivele din exterior. Dacă un stent conceput pentru vasele de sânge ale creierului conținea un set de electrozi, au argumentat ei, ar putea fi folosit pentru a capta „zumzetul” activității electrice care are loc pe măsură ce diferite grupuri de neuroni sau celule nervoase devin active.
Acest lucru ar oferi, într-un sens limitat, o cale către gândurile unei persoane. A fost, cel puțin în termeni de neuroștiință, o idee convingător de simplă și una pe care investitorii trebuiau să parieze. Synchron a strâns 130 de milioane de dolari, potrivit site-ului Crunchbase. În 2022, Gates și Bezos făceau parte dintr-un grup care a investit 75 de milioane de dolari. În momentul în care miliardarii au pariat pe start-up, Oxley și colegii săi vedeau rezultate promițătoare de la primele lor teste pe oameni.
„Un nou orizont”
Tehnologia nu ar fi fost posibil[ fără un inginer biomedical premiat numit Nicholas Opie. Australianul este una dintre figurile cheie responsabile pentru proiectarea și construirea „stentrode”, hardware-ul pe care Synchron îl folosește pentru a atinge mintea. Un stentrode este format dintr-un tub mic de plasă metalică prevăzut cu senzori cu electrozi. Este învelit într-o teacă și trecut printr-un vas de sânge care hrănește creierul. Primul studiu uman a fost pe Graham Felstead, un australian în vârstă de 75 de ani, cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Dispozitivul a fost trecut mai întâi printr-o incizie minusculă din gâtul lui, împins în sus prin vena jugulară și apoi într-un alt vas de sânge din interiorul creierului, sinusul sagital superior. Un studiu recent a arătat că procedura durează acum, în medie, aproximativ 20 de minute. Ar putea fi făcută ca o procedură în ambulatoriu, spune Oxley.
Odată ce a fost sigur că era în locația corectă, chirurgul care a efectuat operația pe Felstead a dezvelit stentrode-ul, ceea ce a permis ca plasa să se extindă pentru a se potrivi perfect pe pereții vasului de sânge. Din această poziție, a putut să asculte grupurile țintă de celule ale creierului. Un fir a trecut înapoi prin venă de la stentrode la un mic dispozitiv care era încorporat în pieptul lui Felstead. Acesta a transmis datele capturate de stentrode prin bluetooth către un computer exterior, care le-a descifrat. Regiunea creierului său care fusese vizată a fost cortexul motor, o bandă de țesut care trece de la ureche la ureche peste vârful capului. A fost mult timp un punct fierbinte pentru cercetarea implanturilor cerebrale, pentru că fiecare mișcare intenționată a unui membru este precedată de o rafală de activitate electrică undeva de-a lungul acestuia. Cel de-al doilea pacient al companiei, O’Keefe, l-a instalat în 2020. Când a început să funcționeze, el l-a descris ca atunci când„te trezești în dimineața de Crăciun pentru și vezi că toate cadourile de sub brad sunt ale tale”. Înainte să moară vara trecută, el a spus că omenirea privea spre un „nou orizont”.
Când Opie a început proiectul Synchron, s-a gândit că pacienții îi vor cere membre bionice și exoschelete controlate de gândire. De fapt, el a descoperit că posibilitatea de a folosi un smartphone este adesea în fruntea listei. A fost uimit de modul în care ceva atât de simplu precum trimiterea de mesaje pe WhatsApp poate transforma calitatea vieții cuiva. „Ei pot intra online și pot face cumpărături și activități bancare și pot comunica cu cei dragi”, a spus el. Între timp, știind că sunt acum doar la un mesaj text distanță, le-a oferit îngrijitorilor acestor pacienți o nouă libertate.
Vor intra pe piața de masă cipurile pentru creier?
Oxley nu este îngrijorat de o apocalipsă AI. Dar el are ceva în comun cu Musk: amândoi cred că interfețele creier-calculator ar putea, în curând, să fie instalate în milioane de oameni. În Marea Britanie, organul de supraveghere a informațiilor a sugerat că vor fi necesare reguli pentru a reglementa tehnologiile de interfață a creierului. Imaginați-vă, de exemplu, o tehnologie care v-ar putea monitoriza nivelurile de concentrare. Ați dori ca angajatorul dumneavoastră să aibă voie să ceară să îl porți? Oxley spune că s-ar putea gândi să-și monteze propriul stentrode într-o zi, dar numai dacă este sigur că datele culese din creierul său vor rămâne private. Când le-a prezentat investitorilor, el a făcut o analogie cu modul în care tratamentele cu laser pentru ochi au devenit o rutină. „Chirurgia ochilor Lasik a fost o tehnologie care acum 30 de ani era considerată a fi foarte înfricoșătoare”, a spus el. „Dar a crescut și a devenit foarte eficient și ajută ca o funcție de bază a creierului tău să funcționeze mai bine: vederea. Inițial a fost considerat a fi riscant. Și acum cred că există aproape un milion de proceduri pe an – care nu ar putea fi făcute niciodată dacă ar fi efectuate în sala de operație.”
Instalarea unui stentrode poate fi mai complicată, dar el crede că procesul poate fi scalat într-un mod similar. Deci la ce ar putea fi folosit? Accentul se pune deocamdată pe aplicațiile terapeutice și restabilirea comunicării la pacienții paralizați. Dar pare deschis la ideea că implanturile cerebrale le-ar putea oferi oamenilor abilități nemaivăzute până acum. „Nu poți să captezi niciodată ce se întâmplă în creierul tău când folosești cuvinte”, a spus el. O altă ieșire, „o ieșire directă din creier”, ar putea remedia acest lucru. „Este departe, sunt lucuri de tipul science-fiction. Dar cred că există o dorință ca oamenii să se conecteze. Asta va conduce.”
Incendiu violent într-un cartier de lux de la periferia Los Angeles: a fost declarată stare de urgenţă, iar zeci de mii de oameni au fost evacuați
Un incendiu impresionant pe dealurile care domină Los Angeles-ul a provocat, marţi, evacuări într-un cartier al metropolei. Incendiul a izbucnit la sfârşitul dimineţii în cartierul Pacific Palisades, care se învecinează cu munţii Santa Monica, în nordul oraşului, relatează AFP. Potrivit Reuters, incendiul a forţat evacuarea a 30.000 de persoane, scrie digi24.ro.
Cel puţin 1.182 de hectare din zona Pacific Palisades, situată între oraşele de coastă Santa Monica şi Malibu, au ars, au anunţat autorităţile, după ce acestea avertizaseră deja cu privire la pericolul extrem de incendiu din cauza vânturilor puternice care au venit în urma unei perioade prelungite de vreme uscată. Incendiul a crescut rapid, în timp ce oficialii au avertizat că cele mai puternice condiţii de vânt sunt aşteptate peste noapte. Martorii au raportat case care ardeau, cu flăcări care aproape le-au ars maşinile, atunci când oamenii au fugit de pe dealurile din Topanga Canyon, în timp ce incendiul s-a extins de acolo până la Oceanul Pacific, notează News.ro.
„Ne simţim foarte binecuvântaţi în acest moment că nu s-au raportat răniţi”, a declarat Kristin Crowley, şeful pompierilor din Los Angeles, într-o conferinţă de presă, adăugând că peste 25.000 de persoane din 10.000 de locuinţe au fost ameninţate. Pompierii din avioane au luat apă din mare pentru a o arunca asupra flăcărilor din apropiere. Flăcările au cuprins casele, iar buldozerele au îndepărtat vehiculele abandonate de pe drumuri pentru ca maşinile de urgenţă să poată trece, au arătat imaginile televizate. În timp ce soarele apunea deasupra oraşului Los Angeles, flăcări portocalii uriaşe luminau dealurile care duc spre Topanga Canyon.
Incendiul a ars câţiva copaci din incinta Getty Villa, un muzeu încărcat cu opere de artă inestimabile, însă colecţia a rămas în siguranţă, în mare parte datorită eforturilor preventive de tăiere a tufişurilor din jurul clădirilor, a transmis muzeul. Acesta va rămâne închis cel puţin pentru restul săptămânii. Cu un singur drum principal care duce din canion spre coastă şi o singură autostradă de coastă care duce spre siguranţă, traficul s-a oprit, ceea ce a determinat oamenii să fugă pe jos. Înainte de izbucnirea incendiului, Serviciul meteorologic naţional a emis cea mai mare alertă de condiţii extreme de incendiu pentru cea mai mare parte a comitatului Los Angeles de marţi până joi, prognozând rafale de vânt de 80 până la 130 km/h. Vânturile Santa Ana puternice şi uscate care provin din deşerturile interioare s-au combinat cu umiditatea scăzută şi vegetaţia uscată din cauza lipsei ploilor.
Condiţiile au fost „cât se poate de rele în ceea ce priveşte vremea incendiilor”, a declarat biroul din Los Angeles al Serviciului meteorologic naţional pe X. Guvernatorul Gavin Newsom, care a declarat stare de urgenţă, a declarat că statul a poziţionat personalul, camioanele de pompieri şi aeronavele în altă parte în California de Sud din cauza pericolului de incendiu pentru regiunea extinsă, a adăugat el.
„Să sperăm că ne înşelăm, dar anticipăm apariţia simultană a altor incendii”, a declarat Newsom la conferinţa de presă. Vântul a schimbat planurile de călătorie ale preşedintelui Joe Biden, blocând Air Force One la sol în Los Angeles. El plănuise să facă un zbor scurt spre Coachella Valley pentru o ceremonie de creare a două noi monumente naţionale în California, dar evenimentul a fost reprogramat pentru o dată ulterioară la Casa Albă.
Pacific Palisades este casa mai multor vedete de la Hollywood. Actorul James Woods a declarat pe X că a reuşit să evacueze, dar a adăugat: „Nu ştiu în acest moment dacă casa noastră mai este în picioare”.
UE îndeamnă Transnistria să accepte gazul și ajutorul umanitar din Republica Moldova
Autoritățile din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, a transmis Comisia Europeană, în timp ce tensiunile politice cresc după decizia Rusiei de a-și întrerupe fluxul de gaze naturale, scrie Politico citat de digi24.ro.
Sute de mii de oameni din Transnistria au rămas fără încălzire și apă caldă, după ce firma energetică de stat a Rusiei, Gazprom, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină. „Înțelegem că guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe. Hipper răspundea la o întrebare adresată de Politico, care în această săptămână a publicat o corespondență ce dezvăluie că conducerea pro-Kremlin a Transnistriei, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a-i furniza gaz de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.
„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus Hipper. Într-o discuție de luni cu ușile închise cu jurnalişti și oficiali de top din administraţie, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova că a orchestrat conflictul. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, prin folosirea energiei ca armă, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el, potrivit sursei citate.
„Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staționat ilegal trupe militare acolo și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a adăugat Recean. Transnistria a rămas de facto autonomă după războiul dintre regiunea separatistă și Republica Moldova, după căderea Uniunii Sovietice în anii 1990 și găzduiește peste o mie de soldați rusi. După ce acordul care permite tranzitul gazului rusesc în Europa prin Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, guvernul moldovean spune că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale în Transnistria prin rute alternative disponibile, ca parte a unei încercări de a reaprinde tensiunile înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an. Potrivit lui Recean, criza ar putea aduce în cele din urmă sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este reintegrarea țării. Și asta ar trebui să pornească de la faptul că Rusia ar trebui să-și retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică a acestui conflict.”
Anatolii Dirun, profesor asistent la Școala de Științe Politice din Tiraspol, a spus că autoritățile transnistrene aproape sigur trag de timp și speră că Moscova va găsi o soluție. „Cred că s-ar putea întâmpla peste o săptămână, poate două săptămâni, iar în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni până când Rusia intervine și rezolvă această problemă.” Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie și locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Republica Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune.
„Continuăm să avem schimburi constante cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.