Organizatorii au spus că au participat la eveniment peste 10 mii de persoane, majoritatea tineri, reprezentanți sau susținători ai minorităților sexuale. Aceștia au fluturat stegulețe în culorile curcubeului și au purtat pancarte prin care și-au cerut drepturile.
Pe de altă parte, tot sâmbătă, un marș al celor care susțin familia creştină s-a desfășurat între Piața Victoriei și Patriarhie.
Un bărbat care purta însemne interzise de lege a fost ridicat de jandarmi şi dus la secţie.
La parada LGBT, Calea Victoriei s-a umplut de tineri veseli cu stegulețe în mâini sau baloane. Unii au purtat ținute colorate, ieșite din comun, iar întreaga atmosferă părea un festival de stradă și nu o mișcare a unei comunități care își cere drepturile.
Reporter: De ce ai ales o rochie de mireasă?
Doamnă trans: Vreau să atrag atenția autorităților că vreau și eu mireasă, vreau să mă căsătoresc, că trăim într-o țară democratică 2022. Sunt cu un baiat de 4 ani și tot ce clădim împreună se va pierde pentru că nu ne putem căsători legal. Sunt femeie trans, nu gay, e o diferență. Femeie trans sunt de la 14 ani, mi-am asumat asta.
Reporter: Cum e să trăiești cu asta?
Doamnă trans: Oribil în România pentru că lumea te huiduie pe stradă.
Băiat: E nevoie de incluziunea persoanelor LGBTQ+ în legislație, e nevoie de egalitate în recunoașterea cuplurilor de același sex, de egalitate la servicii medicale și sociale, de drepturi egale pe piața muncii.
Foarte mulți dintre tinerii prezenți nu aveau vârsta majoratului.
Bărbat: Felicitări celor mici care au curaj să iasă. Bravo lor!
Tânără: Sunt aromantică și asexuală.
Reporter: Ce înseamnă?
Tânără: Că nu sunt atrasă sexual sau romantic de nimeni, am știut de la grădiniță când mă certam cu vecinii.
Tinerii au pornit în marș spre parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului. Pe drum au fost însoțiți de jandarmi pregătiți să intervină dacă apar incidente.
Tot sâmbătă, aproximativ 200 de persoane s-au adunat și în Piata Victoriei la evenimentul numit Marșul Normalității. Participanții au strigat că nu sunt de acord cu parteneriatele civile sau căsătoriile între persoane de același sex, și nici cu adopții de copii de către cuplurile gay.
Reporter: De ce ați venit la miting?
Bărbat: Ca să protestam împotriva reeducării marxist-sexuale.
Femeie: Se încearcă așa o ideologie contra a tot ce a lăsat Dumnezeu. Promovarea unei false identități. Dumnezeu a lăsat un bărbat și o femeie, nu doi bărbați sau două femei.
Unii trecători nu au fost de acord cu ce strigau protestatarii.
Femeie: E posibil asa ceva? Asta ne duce înapoi cu 50 de ani. Să privezi oamenilor deprtul să facă ce vor? Sunt emoționată și oripilată că se poate întampla așa ceva. Mă bucur că nu e prea multă lume.
Protestul nu a fost lipsit de incidente. Jandarmii au fost nevoiți să intervină dupa ce un barbat a afișat în public simboluri interzise de lege.
În jurul orei 15, protestatarii au plecat în marș spre Patriarhia Română. La Universitate, jandarmii au intervenit din nou după ce au observat în apropiere câțiva tineri care se duceau la marsul comunitatii LGBTQ.
Pe site-urile de socializare a apărut informația că duminică, susținătorii familiei creștine vor ieși în stradă și vor stropi cu apă sfințită traseul pe care au mărșăluit membrii și susținătorii comunității LGBT.
În ciuda mesajelor descurajatoare din partea celeilalte tabere, după un drum lung, parada LGBT s-a terminat spre seară în Parcul Izvor cu un concert pe măsură. DJ-ii au animat publicul cu toate genurile muzicale, iar cei prezenți s-au mai bucurat de câteva ore de acceptare și siguranță, alături de alți membri din comunitatea lor.