Peste 110 micuți, rămași fără ocrotire părintească, așteaptă să fie încadrați în familii, în Capitală. Cum poți schimba viața unui copil și deveni asistent parental

Fiecare copil are dreptul să crească în familie. Astfel, începând cu 2001, în Republica Moldova a apărut o profesie nouă, care presupune multă grijă, dăruire și bunătate – profesia de a fi părinte (asistent parental profesionist). Asistența parentală profesionistă este un serviciu social oferit de stat și este una dintre cele mai bune soluţii pentru copiii separaţi de familiile biologice.

În acest sens, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) recrutează asistenți parentali profesioniști/asistente parentale profesioniste pentru a asigura copiilor, inclusiv adolescenților și copiilor refugiați din Ucraina, sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. Pentru realizarea acestui scop a fost lansată campania  „Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist”. Acțiunea este realizată în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Anual, sute de copii au nevoie de suportul asistenților parentali profesioniști

În prezent, peste 110 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău. În acest context, DGPDC își propune ca numărul asistenților parentali profesioniști din cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă (SAPP) din municipiul Chișinău să ajungă la 50. 

Cine este asistentul parental profesionist?

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc, dar și oferă sprijinul în reintegrarea copilului în familia lui biologică sau extinsă.

Totodată, Asistentul Parental Profesionist este angajat în câmpul muncii, primeşte un salariu lunar, poliţă de asigurare medicală, carnet de muncă și contract individual de muncă. Copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. În Asistenţa Parentală Profesionistă pot fi luaţi în plasament un copil, doi sau maximum trei copii dacă sunt fraţi şi surori. Nu este posibil să luați în plasament copii care vă sunt rude, decât în situații excepționale.

Mai multe detalii aici: Regulamentul cadru cu privire la  funcționarea APP

Cine poate deveni asistent parental profesionist?

Asistentul parental profesionist este acea persoană care poate ajuta un copil să depășească situația de risc, oferindu-i îngrijire, creștere și educație temporară. De asemenea, ajută copilul să se integreze mai ușor la școală și în societate.

Orice persoană căsătorită sau necăsătorită care are experiență în educarea copiilor poate aplica pentru a deveni asistent parental profesionist.

Poți deveni asistent parental profesionist dacă:

  •  Ai suficient timp pentru a îngriji și educa un copil;
  • Ai experiență în îngrijirea și creșterea copiilor;
  • Îi poți asigura egalitate în drepturi cu ceilalți copii din familia ta (dacă ai copii);
  • Îi poți respecta identitatea și personalitatea copilului;
  • Îi ajuți să se integreze în școală și societate;
  • Ești deschis/ă să menții contactul cu familia biologică a copilului/,
  • Ești dispus/ă să fii instruit și susținut de echipa Serviciului de Asistență Parentală Profesionistă;

Dacă consideri că poți oferi suport, grijă și o viață mai bună copiilor rămași fără ocrotire părintească, aplică pentru a deveni ASISTENT PARENTAL PROFESIONIST.

Despre DGPDC:

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului este subordonată Primăriei Municipiului Chișinău și are drept misiune monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării în toate mediile, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Acțiuni realizate de Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF în cadrul Memorandumului pentru protecția și realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din Chișinău.

Concursul Eurovision Song Contest 2024 poate fi urmărit live

Concursul Eurovision Song Contest 2024 a început în această seară, 7 mai, la Malmö, Suedia.

În prima semi-finală vor evolua:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Transmisiunea live poate fi urmărită mai jos:

Maia Sandu: Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc

Preşedinta Maia Sandu a afirmat, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi, că un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc.

„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea, transmite digi24.ro.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula „fără viză” în Europa sau „pentru orice eventualitate”?„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta.

Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Atacatorul de la Aeroport a decedat pe patul de spital
Articolul anterior
Sancțiuni mai dure pentru cei care fac zgomot pe timpul nopții. Ce prevede noul proiect de lege care vizează modificarea Codului contravențional
Articolul următor