Peste 13 mii de solicitări a ambulanței săptămâna trecută

În perioada 17-23 iulie 2023, echipele de asistență medicală urgentă au efectuat, la nivel național, 13871 de intervenții, dintre care 2219 la copii. Majoritatea solicitărilor deservite au fost încadrate în cod roșu și galben de urgență.

Un număr de 5641 pacienți (4396 maturi și 1245 copii) au fost transportați la unitățile de primiri urgente din spitale pentru continuarea tratamentului specializat.

Serviciul AMUP a fost solicitat pentru persoanele cu următoarele urgențe: 2529 cardiovasculare, 55 erau sindrom coronarian acut; 1924 neurologice, inclusiv 176 accidente vasculare cerebrale; 1513 traumatologice, inclusiv la 380 copii și 1405 respiratorii, dintre care 810 infecții respiratorii virale acute, anunță IMSP CNAMUP.

Ambulanța a fost solicitată în cazul a 83 de accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 100 de persoane. Ulterior, 79 de pacienți, inclusiv 15 copii cu diverse traumatisme, au fost transportați la spital. Totodată, au fost înregistrate 59 solicitări pe motiv de intoxicație, printre care 18 cu medicamente, 14 cu alcool și 2 cu ciuperci.

În perioada indicată au mai fost înregistrate 95 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care 23 combustii, 11 insolații și 4 sincope. De asemenea, echipele AMU au fost solicitate pentru 7 persoane, care au manifestat reacții alergice acute la înțepăturile provocate de insecte (albini, viespi).

CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state

Casa Națională de Asigurări Sociale aplică Acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state bazate pe principiul proporționalități, iar pe parcursul anului 2023 în baza acordurilor respective au fost stabilite 340 de prestații sociale.

Acordurile aplicate sunt semnate cu: România, Portugalia, Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Italia. La 1 iunie anul curent va intra în vigoare și acordul cu Spania, semnat la 21 iulie 2022, transmite IPN.

Cele mai multe prestații sociale stabilite în baza celor 16 acorduri pe parcursul anului 2023 au fost pensii pentru limită de vârstă, peste 290 la număr. De asemenea au fost stabilite în jur de 40 de pensii de dizabilitate și 7 pensii de urmaș.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare și au realizat stagiu de cotizare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate pot beneficia de totalizarea stagiului de cotizare în ambele state. În Republica Moldova persoana se va adresa la oficiul central al CNAS, iar în străinătate – la instituțiile competente de stabilirea pensiei și altor prestații sociale de la locul de domiciliu. O dată pe an, beneficiarul de pensie va trebui să se prezinte personal la CNAS sau să transmită în original un certificat de viață. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pensia se suspendă.

Andreea Marin, alături de mama sa pe care a pierdut-o la vârsta de 9 ani: „E mereu tânără în amintirea mea”

Andreea Marin a transmis un mesaj în memoria mamei sale, care ar fi împlinit ieri, 10 mai, 75 de ani. Răvașul este însoțit de câteva fotografii din copilăria vedetei. Vedeta își amintește de mama sa, ca fiind un exemplu de “feminitate, bunătate și naturalețe”.

Mama sa, Violeta, s-a stins din viață în 1984, într-un teribil accident de mașină, pe când avea doar 36 de ani. Mașina în care se afla întreaga familie s-a izbit de un alt autoturism.

,,Azi, mama mea frumoasă și bună ar fi împlinit 75 de ani, de N-ar fi devenit înger la numai 36 … E mereu tânără în amintirea mea, motivația mea puternică în tot ce am făcut în viața mea matură, exemplul de feminitate, sensibilitate, bunătate și naturalețe, recunoștința mea se îndreaptă mereu către cer, cu mulțumiri cǎ legătură noastră atât de profundă a însemnat o prețioasă moștenire pentru inima și devenirea mea. Tata, cu câțiva ani mai mare doar, mi-a fost stâlp de sprijin și putere și dragoste de viață. Rădăcinile mele. Gând bun către cer’, este mesajul postat de prezentatoarea TV.

Grătieşti: O groapă de gunoi neautorizată a pus autorităţile la treabă. Au fost evacuate câteva tone de deșeuri

O groapă de gunoi neautorizată din comuna Grătieşti, municipiul Chişinău, a pus autorităţile locale pe treabă. După aproape trei săptămâni de la difuzarea unui material în presă, primăria a evacuat câteva tone de deşeuri din fâşia forestieră de la marginea localităţii şi a salubrizat zona, transmite TVR Moldova.

Au fost evacuate cinci maşini, cinci camioane de gunoi. Acum e totul curat. Măi oameni buni, şi voi cei mai puţini buni. Vă daţi seama că fâşiile acestea forestiere, plantaţiile acestea nu-s gunoişti publice. Nu pângăriţi vă rog natura. Imaginile cu terenul salubrizat ne-au fost expediate astăzi de primarul comunei Grătieşti, Olga Caraman, care ne-a informat că s-au cheltuit aproape 5 mii de lei din bugetul local. 

La sfârşitul lunii aprilie, o echipă TVR Moldova a descoperit, într-o fâşie forestieră de la marginea comunei, mormane de deşeuri. Pe o suprafaţă de zeci de metri pătraţi, erau împrăştiate peturi din plastic, cutii de vopsea, încălțaminte, pneuri, saci și pachete din polietilenă. 

Atunci, alesul local a declarat că aflat de la TVR Moldova despre această bombă ecologică şi a promis că va salubriza terenul.

VIDEO revoltător în troleibuz! ”Oare cât să mai tolerăm atitudinea proastă și neglijența taxatoarelor?!”
Articolul anterior
Putin a promulgat o lege privind creşterea vârstei maxime de mobilizare la 55 de ani
Articolul următor