Peste 200 de arestări în dosarul unei escrocherii bancare în China

Poliţia chineză a anunţat arestarea a peste 200 de suspecţi în dosarul unuia din cele mai mari scandaluri bancare din istoria ţării, care a provocat manifestaţii publice de o amploare rar întâlnită în China, transmite marţi AFP., citat de hotnews.ro.

Patru bănci rurale din provincia Henan din centrul Chinei au blocat în aprilie toate retragerile de fonduri, fără a da nicio explicaţie miilor de depunători afectaţi. Aceştia au protestat public de mai multe ori; cea mai mare demonstraţie a avut loc în iulie la Zhengzhou, la circa 600 de km la sud de Beijing, potrivit Agerpres.

Autorităţile au arestat imediat după aceea mai mulţi presupuşi membri ai unei organizaţii infracţionale acuzate că controla băncile respective din 2011 şi efectua plăţi ilegale prin intermediul unor credite fictive.

Luni, poliţia locală din Xuchang a comunicat că în dosarul acestei escrocherii au fost reţinuţi 234 de suspecţi şi s-au realizat „progrese semnificative” pentru recuperarea fondurilor deturnate.

Clienţii băncilor au început de luna trecută să îşi recupereze treptat economiile, iar autorităţile au promis că se vor face plăţi eşalonate, începând cu cei care au depozitele bancare cele mai mici.

Potrivit AFP, băncile rurale din China sunt puternic afectate de politica guvernamentală de limitare a bulei imobiliare şi a gradului de îndatorare. Instituţiile financiare din Henan sunt doar o parte din categoria mai largă care se confruntă cu probleme de lichiditate şi administrare.

Sute de protestatari paşnici care îşi cereau banii înapoi şi acuzau statul de pasivitate sau chiar de complicitate cu băncile au fost împrăştiaţi de persoane în ţinută civilă la un miting din iulie, neobişnuit în China.

În iunie, autorităţile din Henan au fost suspectate de utilizarea abuzivă a autorizaţiilor sanitare pentru a-i împiedica, sub pretextul infectării cu coronavirus, pe cei care intenţionau să protesteze. Autorizaţiile respective sunt necesare în China pentru accesul în marea majoritate a imobilelor, centrelor comerciale, spaţiilor publice şi mijloacelor de transport. Un permis „roşu” este echivalent de facto cu interdicţia de deplasare şi cu carantina.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Inteligența artificială a dat de gol peste 20.000 de francezi care nu au declarat că au piscină. Proprietarii sunt buni de plată
Articolul anterior
Prăpăd în Capitală în urma ploii din această seară! Zeci de echipaje şi angajaţi ai subdiviziunilor MAI, ajută oamenii blocați pe străzi
Articolul următor