Peste 200 de moldoveni, înșelați și exploatați în construcții în Franța. Venituri ilegale de peste 12 milioane euro. 40 de persoane, reținute

Procuratura Generală de comun cu Poliția Republicii Moldova prin Centrul pentru combaterea traficului de persoane și colegi din cadrul Tribunalului de la Lyon Franța, DIICOT România, cu cooperarea EUROPOL și EUROJUST, au participat la o amplă operațiune de destructurare a unei grupări criminale specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bași și fals de documente oficiale, documentarea căreia a durat aproape un an.

Investigațiile au fost declanșate în luna ianuarie a anului 2020, în baza informațiilor furnizate de Republica Franceză având  ca subiect investigarea unui grup criminal organizat, care acționa pe teritoriul Franței, specializat în exploatarea prin muncă a persoanelor,  preponderent originare  din Republica Moldova. Muncitorii ar fi exploatați la șantierele din diverse orașe franceze Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele, unde erau incluși la lucrări de izolare termică.

Din informațiile prezentate de partea franceză s-a determinat că gruparea criminală ar fi  exploatat peste 200 prezumate victime din Republica Moldova, iar  pentru  realizarea infracțiunii utilizau acte de identitate false,  în special românești, pentru a conferi un aspect legal activității cetățenilor noștri pe teritoriu statului de destinație, actele false fiind fabricate tot pe teritoriul Republicii Moldova.

Ținând cont de complexitatea cazului, aspectul transnațional, numărul făptuitorilor și a  prezumatelor victime a acestor infracțiuni,  precum și de faptul că era necesar de a fi destructurate celulele care produceau acte de identitate false eliberatele autoritățile competente ale țărilor UE, s-a decis ca urmărirea penală în acest caz  să fie instrumentată de către procurorii  Procuraturii Generale în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane.  

Astfel, în cadrul reuniunii tripartite Franța, România și Republica Moldova, realizată cu suportul EUROPOL și EUROJUS de către colegii francezi a fost prezentat cazul și s-au trasat obiectivele pentru toate echipele, celei din Republica Moldova revenind sarcina de a stabili modus-operand a recrutorilor și transportatorilor victimelor traficului de ființe umane și pentru a  localiza și destructura celulele de falsificare a actelor.

Totodată,  s-a pus accent  pe faptul că este strict necesar să fie urmărite și puse sub sechestru bunurile obținute pe cale criminală.

În acest context, din luna februarie 2020 până în februarie 2022, toate trei echipe au desfășurat măsuri speciale de investigații fiind stabiliți participații la această grupare criminală organizată transnațională, începând de la organizatorul  grupării, un cetățean român stabilit în Franța și  finisând cu locul persoanelor  care produceau actele false în Republica Moldova precum și intermediarii.

Tot în această perioadă,  au fost efectuate  percheziții  la domiciliile suspecților, reținerea membrilor grupării criminale și sechestrarea bunurilor care se suspectă că au fost obținute pe cale infracțională.

În total, în faza activă și după aceasta au fost reținute mai mult de 40 de persoane, dintre care în Republica Moldova – 12 persoane, una fiind anunțată în căutare.

De asemenea, în rezultatul perchezițiilor a fost stabilit  profilul financiar a capului grupării. Acesta locuia într-o casă somptuoasă  în suburbia Parisului,  dispunând și de alte imobile, mai multe automobile, unele depășeau suma de 100 000 de euro. Ofițerii din România au depistat bunurile costisitoare ale organizatorului care se aflau pe teritoriul țării de origine (o casă la sol, mijloace de transport, conturi bancare pe numele figurantului și altor persoane interpuse pe care erau depozitate sume impunătoare de bani provenite aparent din surse criminale).

În Republica Moldova, la domiciliile figuranților, inclusiv cei care transportau persoane din republica Moldova spre Franța  și acte false, intermediarii dintre falsificatori de acte și transportatori dar și falsificatorii nemijlociți au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare din numele capului grupării criminale, pe numele transportatorilor despre care primul a indicat că au fost remise pentru a fi procurate acte false dar și mai multe bunuri costisitoare inclusiv apartamente procurate în perioada săvârșirii crimei dar și spații comerciale, automobile scumpe, bani în numerar și altele.

Numai la una dintre celulele de falsificatori au fost depistate 183 de ștampile a diferitor instituții de stat și private.

Din analiza purtătorilor de informații care au fost ridicați de la figuranți  s-a constatat preliminar că această rețea a falsificat mai mult de 10.000 acte,  printre care acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și eliberate de țările din spațiul, UE, pașapoarte a diferitor state din UE, diplome de studii a diferitor instituții, diverse certificate și adeverințe ș.a.

Potrivit Procuraturii Republicii Moldova, rețeaua criminală și-a început activitatea infracțională în anul 2015 și s-a desfășurat până în 2021, când a fost realizată operațiunea de succes, unde a fost realizată schema relațională a grupării criminale transnaționale și rolurile figuranților.

Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a 8 infracțiuni printre care cea mai gravă de trafic de ființe umane și spălare de bani, crearea și utilizarea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false, organizarea migrației ilegale.

De asemenea, soția acestuia are statut de învinuită, fiind acuzată în special de fraude fiscale și spălare de bani, totodată ținea evidența contabilă. În Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane, dintre care cetățeni români,  francezi dar și moldoveni care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora.

Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 milioane euro.

În Republica Moldova suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei .

La moment, se desfășoară acțiuni de urmărire penală privind examinare a tuturor dispozitivelor care conțin informații electronice, audierea persoanelor care au procurat acte false și ridicarea acestora din circuit, realizarea investigațiilor financiare paralele ș.a.m.d.

De menționat că în cursul investigațiilor printre clientela persoanelor care a  falsificat acte și ștampile au fost stabiliți inclusiv angajați ai IGP.

Cauza penală în privința unui figurant care a recunoscut că prin intermediul său au fost falsificate cel puțin 250 acte false deja a fost remisă cu rechizitoriu în instanța de judecată fiind solicitat încasarea de la acesta a 100.000 lei doar cu titlul de venituri obținute pe cale infracțională.

Ca urmare a cooperării internaționale, s-a reușit  destructurarea schemei infracționale, atât pe teritoriu  Franței, Republicii  Moldova și România.  

În acest context, Poliția vine cu un mesaj către cetățeni asupra riscului procurării, transportării, deținerii și folosirii actelor false  pe teritoriul statelor străine,  unde actele vor fi folosite ca instrument de șantaj din partea traficanților de persoane.

De asemenea, Poliția recomandă că cetățenii care dispun de aceste acte false să le transmită organelor de drept, astfel fiind posibilă evitarea răspunderii penale, iar  persoanele care decid să săvârșească  astfel de infracțiuni,  riscă nu doar pedepse stabilite de normele Codului Penal ci și să le fie confiscate proprietățile care au fost obținute pe cale criminală.

De astăzi zilele încep să se mărească. La noapte vom avea cea mai lungă noapte din an

Solstiţiul de iarnă din emisfera nordică, la 21 decembrie, marchează începutul iernii astronomice, iar în această zi, cea mai „scurtă” din an, sunt cele mai puţine ore de lumină, respectiv cele mai multe ore de întuneric. Vor fi 8 ore şi 50 de minute de lumină naturală, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute, scrie jurnal.md.

Solstiţiile (când ziua este cea mai scurtă – sau cea mai lungă, în cazul solstiţiului de vară), ca şi echinocţiile (când ziua este egală cu noaptea) sunt consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui şi a înclinării axei Pământului.

Echinocţiile şi solstiţiile se produc atunci când Soarele ocupă o anumită poziţie pe cer.

Solstiţiile şi echinocţiile au loc deoarece axa de rotaţie a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui.

Această înclinare determină anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordică şi cea sudică primesc cantităţi inegale de lumină solară pe parcursul unui an.

Au ajutat la marcarea schimbării anotimpurilor

În mod tradiţional, solstiţiile de vară şi de iarnă au ajutat la marcarea schimbării anotimpurilor – împreună cu echinocţiile de primăvară şi de toamnă.

Cu toate acestea, meteorologii din zilele noastre folosesc în mod oficial înregistrările de temperatură pentru a trasa linii între anotimpuri.

Din martie până în septembrie, emisfera nordică este înclinată mai mult spre Soare, ceea ce determină primăvara şi vara, notează News.ro. Din septembrie până în martie, emisfera nordică este înclinată mai departe de Soare, astfel încât se simt toamna şi iarna. În emisfera sudică, lucrurile stau invers.

Deoarece Pământul este înclinat pe axa sa, arcul pe care se deplasează Soarele în timpul zilei va creşte şi va scădea de-a lungul anului, pe măsură ce polul Pământului se îndreaptă fie spre Soare, fie se îndepărtează de acesta.

Solstiţiul de iarnă are loc în punctul minim pentru emisfera nordică, când Soarele se află cel mai jos pe cer.

În acest moment, Polul Nord al Pământului este îndreptat în direcţia opusă Soarelui (motiv pentru care este mult mai frig în emisfera nordică).

Pentru persoanele care locuiesc în emisfera sudică, Polul Sud este îndreptat spre Soare, ceea ce face să înceapă vara.

Aşadar, în două momente din fiecare an – care se numesc solstiţii – Pământul este înclinat cel mai mult faţă de Soare.

Emisfera înclinată cel mai mult spre Soare are parte de cea mai lungă zi, în timp ce emisfera aflată mai departe de Soare are parte de cea mai lungă noapte.

Durata zilei are valoarea minimă din an

În timpul solstiţiului de vară al emisferei nordice – care cade întotdeauna în jurul datei de 21 iunie – emisfera sudică trece prin solstiţiul de iarnă.

De asemenea, în timpul solstiţiului de iarnă al emisferei nordice – care cade întotdeauna în jurul datei de 21-22 decembrie – în emisfera sudică este solstiţiul de vară.

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27 la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest.

La momentul amiezii el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a României, care este de 45° – la numai 21° faţă de orizont.

În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Solstiţiile au loc în acelaşi timp în întreaga lume, dar orele locale variază în funcţie de fusurile orare.

„Soarele stă pe loc”

În 2024, solstiţiul de iarnă are loc în România, sâmbătă, 21 decembrie, la ora 11:21, potrivit astro-urseanu.ro. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Cuvântul solstiţiu provine din latinescul „sol” – soare şi „sistere” – a sta pe loc. Deci, în traducere liberă, înseamnă „soarele stă pe loc”.

Asta, pentru că timp de câteva zile înainte şi după solstiţiu, traiectoria Soarelui pe cer pare să îngheţe. Schimbarea înălţimii sale la amiază este atât de mică, încât traiectoria Soarelui pare să rămână aceeaşi sau să stea nemişcată.

Pământul nu este singura planetă cu solstiţii şi echinocţii; orice planetă cu o axă de rotaţie înclinată le-ar vedea. Totuşi, anotimpurile altor planete nu sunt egale din punct de vedere climatic cu cele de pe Pământ.

În primul rând, planetele variază în ceea ce priveşte înclinaţiile lor axiale. Axa de rotaţie a planetei Venus, de exemplu, este înclinată cu doar trei grade, astfel încât există o diferenţă sezonieră mult mai mică între solstiţiile de vară şi de iarnă venusiene decât cele de pe Pământ.

În plus, planete precum Marte au orbite mai puţin circulare decât cele ale Pământului în jurul Soarelui, ceea ce înseamnă că distanţele lor faţă de Soare variază mai mult decât ale noastre, cu efecte corespunzătoare mai mari asupra temperaturii sezoniere.

Înclinarea axială a Pământului joacă un rol mult mai important decât orbita sa aproape circulară în reglementarea anotimpurilor anuale.

Pământul se apropie cel mai mult de Soare

Astfel, Pământul se apropie cel mai mult de Soare în fiecare an la aproximativ două săptămâni după solstiţiul din decembrie, în timpul iernii din emisfera nordică.

Pământul este cel mai departe de Soare la aproximativ două săptămâni după solstiţiul din iunie, în timpul verii din emisfera nordică.

În ceea ce priveşte astrele, odată cu solstiţiu, se intră în zodia Capricornului, ceea ce înseamnă că se va pune mai mult accent pe seriozitate şi odihnă.

Intrarea în zodia Capricornului înseamnă stabilirea de planuri şi rezoluţii pentru noul an, organizare, reorganizare şi curăţenie în toate domeniile vieţii.

Atac terorist la un târg de Crăciun din Germania: Cel puțin șase morți și 205 de răniți

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent, relatează BBC, Bild și Focus, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 13.00 – Conform presei germane, bilanțul morților crește la șase, numărul răniților fiind de 205, dintre care 41 de persoane confirmate a fi în stare critică. Potrivit primelor teste, atacatorul se afla sub influența drogurilor, conform polițiștilor. În acest timp, mai mulți oficiali germani au mers în orașul german, pentru a depune flori în memoria celor uciși. Printre cei care au făcut acest gest se numără cancelarul Olaf Scholz, premierul landului Saxonia-Anhalt Reiner Haseloff, precum și mai mulți miniștri.

„Sunt consternat de atacul terorist de la Magdeburg, unde oameni nevinovaţi au fost ucişi şi răniţi. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor”, a transmis, sâmbătă, Klaus Iohannis. România este solidară cu poporul german în aceste momente de grea încercare. Anterior, şi premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj similar, alăturându-se liderilor din întreaga lume care au condamnat atacul.

O companie aeriană care opera zboruri la Chișinău își anulează toate cursele

Compania aeriană românească Bees Airlines a anunțat că va renunța la toate zborurile comerciale regulate, suspendând rutele operate din București, Suceava și Chișinău începând cu prima săptămână din ianuarie 2025, scrie safenews.md.

Decizia vine la mai puțin de șase luni de la lansarea operațiunilor regulate, în august 2024.

Printre rutele afectate se numără:

  • București – Suceava (ultimul zbor: 6 ianuarie 2025),București – Praga (ultimul zbor: 3 ianuarie 2025),București – Chișinău (ultimul zbor: 7 ianuarie 2025),Suceava – Karlsruhe (ultimul zbor: 6 ianuarie 2025),Suceava – Bergamo (suspendată deja din 20 decembrie 2024),Chișinău – Bologna (suspendată din 25 noiembrie 2024),Chișinău – Verona (ultimul zbor: 7 ianuarie 2025).
  • Zborurile dintre România și Israel, anulate recent „din motive de siguranță,” reprezintă un alt semnal de instabilitate pentru companie.Directorul general al companiei, Victor Antohe, a justificat anterior anulările printr-o „lipsă de pasageri,” însă Bees Airlines nu a oferit explicații oficiale pentru retragerea completă de pe piață. Situația financiară dificilă a companiei este evidentă: restanțe salariale, datorii către alte companii aeriene precum Dan Air și aeroporturi din România, și o amendă aplicată recent de ANPC, scrie boardingpass.ro.Mii de pasageri cu bilete rezervate sunt acum nevoiți să găsească alternative, iar mulți dintre aceștia se plâng de imposibilitatea de a contacta compania pentru rambursări. În conformitate cu legislația europeană, aceștia sunt eligibili pentru restituirea sumelor plătite, dar numeroase recenzii negative de pe rețelele sociale sugerează dificultăți majore în relația cu Bees Airlines.Cu o flotă compusă dintr-un singur Airbus A320 (YR-BUZ), Bees Airlines a încercat să pătrundă pe o piață competitivă, dar strategia sa a eșuat în mai puțin de jumătate de an. Viitorul companiei rămâne incert, mai ales în contextul cererilor de insolvență și litigiilor în instanță.Pasagerii afectați sunt sfătuiți să contacteze autoritățile competente sau să apeleze la platforme de mediere pentru a-și revendica drepturile.

    Furturi de proporții în două orașe din țară. Hoții au golit safeuri cu bani și magazine cu aur
    Articolul anterior
    Cât de contagioasă este tulpina Delta. Experți: este suficient un contact de 5-10 secunde
    Articolul următor