Peste 30 de cadre didactice și-au depus demisia nemulțimite că trebuie să facă testele pe cont propriu

Peste 30 de cadre didactice și-au depus demisia, 18 dintre ei, au plecat în semn de protest contra obligativităţii de a face teste pe cont propriu impuse de autorități.

Sistemul educațional rămâne fără profesori. Doar de la începutul acestui an școlar, peste 30 de cadre didactice și au depus demisia. 18 dintre ei, au plecat în semn de protest contra impunerii autorităților de a se testa la COVID 19 la fiecare două săptămâni din cont propriu. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a declarat că dacă ei nu vor fi auziți, ei se vor adresa organizațiilor internaționale pentru drepturile omului sau să iasă la proteste masive.

Ilegal și discriminatoriu, așa au catalogat sindicatele din Educație decizia autorităților de a-i impune pe profesorii nevaccinați anti-COVID să prezinte teste de două ori pe lună, pe care trebui să le achite din buzunarul lor. Mai mult, Ghenadie Donos consideră că această constrângere față de cadrele didactice este inadmisibilă.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Noi ne-a adresat în mod repetat prim-ministrului cu rugămintea de a revedea punctul 6, să fie anulat. Așa cum 80% dintre profesori sunt imunizați, în comparație cu numărul total pe țară, care e mai mic de 30%, credem că această cifră ne permite să oprim această presiune asupra lor”.

Potrivit lui Donos, de la începutul anului de studii, 18 profesori au plecat din sistemul educațional în semn de protest față de obligativitatea vaccinării. Și asta pentru că nu au bani pentru a-și face teste de două ori pe lună din salariile de 3-4 mii de lei. Mai rău este faptul că în țară există deja un deficit de aproximativ 1800 de cadre didactice, iar, potrivit statisticilor, fiecareal patrulea învățător este pensionar.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Este inadmisibil să ceri de la profesori să plătească pentru aceste teste. Ele trebuie să fie achitate din buget. Numărul celor care își dau demisia poate fi mai mare, dacă acest proces nu va fi oprit la timp”.

MIHAELA SLOVINEANU, director adjunct al Liceului Spiru Haret: „Este un drept constituțional și lucrul acesta ar trebui să rămână valabil. Cred că trebuie să se găsească o modalitate ca să fie modificat costul acestor teste pentru categoriile de populație care sunt obligate să se vaccineze și vândute sau puse la dispoziție cu un cost simbolic”.

Cele mai multe concedieri au fost înregistrate în școlile din raioanele Hîncești, Căușeni, Ștefan Vodă și Glodeni – regiuni unde, din cauza deficitului de cadre didactice, mai bine de jumătate dintre profesori lucrează în paralel la mai multe instituții de învățământ, spun sindicaliștii.

ANA CIMPOEȘU, președintele departamentului Federației Sindicale a Educației, raionul Hîncești: „În total, sunt nouă persoane care au demisionat, majoritatea sunt la vârsta de pensie. Acestea sunt persoane care din anumite motive nu se vaccinează, dar nici nu doresc să se testeze din banii proprii. La necesitatea de peste 100 de cadre didactice, în fiecare raion vin anual 5-6 cadre tinere. Nu este exclus că dacă situația rămâne la fel în continuare și cadrele didactice vor fi nevoite să se testeze din bani propriii, mergând cu transportul public din satul de baștină până la Hîncești, vor mai fi și alte demisionări”.

Astfel, Cimpoieș nu exclude că dacă situația va rămâne neschimbată, demisiile vor continua, în special în rândul profesorilor care fac navetă zilnic din satul de baștină până în orașul Hîncești. Primul demers sindicatele l-au expediat autorităților în data de 20 august, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

ANASTASIA TABURCEANU, purtător de cuvânt al Guvernului: „Noi suntem în proces de examinare a acestei scrisori. Nu putem veni încă cu o reacție oficială la acțiunile de mai departe. Acesta este un proces care un pic o să mai dureze. Nu pot să vă zic o dată sau o oră exactă la care să dăm un răspuns oficial”.

Serviciul de presă al Ministerului Educației, Cristina Gonța, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la subiect. Potrivit lui Ghenadie Donos, sindicatele și profesorii sunt pregătite pentru o discuție cu autoritățile și speră că această etapă va fi depășită în curând. În cazul în care aceștia nu vor fi auziți, ei spun că se vor adresa organizațiilor internaționale pentru protecția drepturilor omului. Dacă nici atunci nu va fi un rezultat concret, sindicatele anunță că vor ieși la proteste.

sursa: www.tv6.md.

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Președinta Maia Sandu a discutat azi cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat progresul pe marginea acordului privind recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, o prioritate pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Regatul Unit. Președinta Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică: „Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării,” a subliniat Președinta.

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate.

Discuțiile s-au concentrat și pe situația de securitate din regiune, cu accent pe sprijinul internațional pentru Ucraina. Președinta Maia Sandu a subliniat că rezistența Ucrainei apără nu doar libertatea sa, ci și stabilitatea întregii regiuni. „Stabilitatea în regiune este esențială pentru siguranța cetățenilor noștri și dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat șefa statului.

Un individ, care și-a ucis concubina din gelozie, și-a aflat sentința

Un bărbat, în vârstă de 39 de ani a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru violență în familie care a cauzat decesul victimei, anunță Procuratura raionului Rezina. Sentința a fost pronunțată ieri, 20 noiembrie 2024 de Judecătoria Orhei, sediul Rezina, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzării înaintate de procurorii de la Rezina, în noaptea lui 28 februarie 2024, inculpatul, fiind în extravilanul unui sat din raionul Rezina, în urma unei crize de gelozie față de concubina sa în vârstă de 40 de ani, a aplicat violență fizică în privința acesteia. Acesta i-a aplicat multiple lovituri cu pumnul, piciorul și o bară metalică, peste diferită părți ale corpului, atât în mijlocul de transport în care se aflau, cât și afară, pe drum.
    
Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, bărbatul i-a cauzat femeii mai multe traume, inclusiv traumă contuză a toracelui, echimoze, hemoragii în țesuturile moi, fracturi și alte leziuni, care se califică ca vătămare gravă a integrității corporale.      
        
În continuare, după aplicarea violenței fizice, inculpatul a urcat-o înapoi pe concubina sa în mijlocul de transport și s-au deplasat la domiciliul comun, unde, în câteva ore, femeia a decedat. 
    
Inculpatul și-a recunoscut vinovăția în crima comisă. Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat pentru alte fapte de violență.
    
Sentința este cu drept de apel.

Un bărbat s-a aruncat în gol peste geamul apartamentului unui bătrân la care venise în ospeție
Articolul anterior
Miliardarul Elon Musk s-a despărțit de iubita sa, după trei ani de relație, dintr-un motiv banal
Articolul următor