Peste 60 de ţări au interzis pungile de plastic şi recipientele din polistiren pentru alimente

Peste 78 milioane tone recipiente din plastic se produc anual la nivel mondial, într-o industrie care valorează circa 198 miliarde dolari, şi doar o parte dintre acestea se reciclează, marea majoritate aruncându-se, conform BBC Mundo.

separator

Deşeurile din plastic se găsesc în prezent în toate colţurile Planetei, de la îndepărtata Antarctica până în adâncurile oceanului. O serie de campanii şi posturi TV atrag atenţie asupra îngrijorării publice legate de această problemă. Drept răspuns, guverne, producători şi comercianţi au început să ia măsuri pentru a face faţă valului de deşeuri din plastic.

Peste 60 de ţări implementează legi destinate reducerii utilizării pungilor din plastic şi a altor produse de unică folosinţă din materiale similare. Din iulie, Vanuatu, o mică insulă din Pacificul de Sud, a devenit primul stat din lume care a interzis pungile de plastic şi recipientele din polistiren pentru alimente.

O serie de lanţuri de supermarketuri, inclusiv multinaţionalele Tesco şi Walmart, au promis să diminueze cantitatea de ambalaje din plastic în care îşi vând produsele.

Producătorii de băuturi răcoritoare Coca-Cola şi Pepsi, multinaţionala de alimente şi produse de curăţenie Unilever, producătorul de alimente Nestle şi compania de cosmetice L’Oreal s-au angajat, de asemenea, ca, până în 2025, toate ambalajele pe care le folosesc să fie reutilizabile, reciclabile sau degradabile.

 

Numai în Uniunea Europeană, mai mult de o treime din mâncarea care se vinde vine în pachete din plastic. Şi fiecare dintre cei 510 milioane rezidenţi produc aproximativ 31 de kilograme de deşeuri din plastic anual.

Un motiv pentru care plasticul este atât de prezent pe piaţă este capacitatea sa de a face mult din puţin: este nevoie de mai puţin material pentru a face o sticlă din plastic decât una din sticlă. În urmă cu 50 de ani, înainte ca revoluţia materialelor plastice să accelereze, majoritatea băuturilor se vindeau în ambalaje din sticlă. În prezent, aproape toate ambalajele sunt făcute din plastic rezistent denumit polietilen tereftalat – PET.

Însă, în momentul în care producătorul începe să transporte produsele în ambalaj din sticlă, atunci costul începe să crească. O sticlă din plastic pentru răcoritoare de 330 ml cântăreşte circa 18 grame, în timp ce o sticlă din sticlă poate cântări între 190 g şi 250 g.

Transportul băuturilor în ambalaje mai grele necesită cu 40% mai multă energie, producând mai multe emisii de dioxid de carbon şi crescând costul de transport de până la 5 ori pe sticlă.

 

„Vedem că albatroşii îşi hrănesc puii cu plastic”, afirmă Claire Waluda, ecologist British Research Antarctica, a cărei echipă monitorizează nivelurile de deşeuri din plastic în Georgia de Sud, „Orice lucru care poate reduce cantitatea de deşeuri din plastic din natură este un pas în direcţia corectă”.

sursa: www.agerpres.ro

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

E timpul să acționezi! Cele mai bune remedii pentru pielea grasă
Articolul anterior
Doi minori s-au sinucis în urma jocului periculos ,,Momo” apărut pe internet
Articolul următor