Peste 700 de copii din țară afectați de lipsuri și sărăcie au nevoie de ajutor pentru a putea crește în familie! Să-i susținem împreună!

#Cugrijă față de copii este o campanie socială, demarată de CCF Moldova, ce are scopul ca în următoarele 12 luni să susțină peste 700 copii să crească în medii familiale. Indiferent de contextul economic, în următoarele luni, 700 de copii trebuie să rămână alături de părinții lor, în ciuda existenței afectate de lipsuri și sărăcie.

separator

Pandemia contribuie semnificativ la creșterea alarmantă a numărului de copii aflați în risc de a fi separați de cei dragi. Conform datelor statistice, până la criza actuală, fiecare al zecelea copil era afectat de sărăcia extremă, comunică Asociația Copil, Comunitate, Familie (CCF Moldova).

Ceea ce înseamnă că fiecare al zecelea copil se culca noaptea flămând. Pare greu de crezut, dar astăzi în Moldova încă se îndură foame la greu, mai ales în aceste vremuri dificile.

Doar în primele 3 săptămâni ale lui octombrie, în programul de sprijin familial Copil, Comunitate, Familie (CCF Moldova) au ajuns 28 de copii, comparativ cu 71 de copii intrați în primele nouă luni ale anului. Este un număr îngrijorător de mare atât pentru organizație, cât și pentru autoritățile locale care nu au resurse financiare suficiente pentru a sprijini familiile vulnerabile.

Conștientizăm că sărăcia pune stăpânire tot mai mare pe familiile din țara noastră, iar pericolul crește de la o zi la alta, atrăgând după sine violență, abuz, consum de alcool și alte substanțe etc… În sărăcie extremă, părinții ajung disperați, neimaginându-și cum vor asigura supraviețuirea copiilor, hrană, acces la educație, medicamente și un acoperiș de-asupra capului.

În spiritul responsabilității sociale și a solidarității față de copii, CCF Moldova face apel către mediul de afaceri în vederea stabilirii unor parteneriate durabile, dar și către fiecare cetățean al țării, care poate dona ușor aici https://ccfmoldova.org.

Fiecare donație este direcționată 100% în sprijinul și fortificarea mediilor familiale pentru copiii Moldovei.

Câteva acțiuni care vor derula în cadrul campaniei în următoarele două luni:

Pe 5 decembrie va avea loc concertul televizat GALA GENEROZITĂȚII 2020, ediția a VII-a, alături de patronul organizației Valentina Nafornița. La apelul de solidaritate al Valentinei în sprijinul copiilor s-au alăturat: din Chișinău, talentatul pianist Marcel Lazăr; din inima Vienei, violonista Rusanda Panfili cu prietenii ei, Panfili&Friends, iar de la București – dirijoarea Elena Radu și cel mai popular cor de copii din România – Bravissimo. Sperăm ca mesajul concertului să ajungă la inima fiecărui om și fiecare să contribuie cu o donație online aici https://ccfmoldova.org

HAPPY ENVELOPES – o modalitate accesibilă și comodă de implicare socială pentru angajați. Trebuie de urmat doar câțiva pași simpli, dar ingredientul principal rămâne a fi solidaritatea umană și bunătatea. Detalii aici https://ccfmoldova.org

CHRISTMAS JUMPER DAY – o tradiție importată din Occident, care sperăm să prindă și la noi și să placă. Este o acțiune distractivă, dar cu rezultate tare frumoase. Împreună facem lumea mai bună cu un pulover și un zâmbet. Detalii aici https://ccfmoldova.org

CARDURI DE CRĂCIUN – în acest an, cu siguranță toți am resimțit puternic distanța față de oamenii dragi, mai mult ca niciodată. De aceea, de Crăciun le poți trimite gândurile calde de-acasă, prin intermediul felicitărilor noastre, pictate de copii. Detalii aici https://ccfmoldova.org

Despre CCF Moldova:

De 16 ani Asociația Copil, Comunitate, Familie (CCF Moldova) lucrează întru reformarea sistemului de protecție a copilului, având drept sarcină prioritară sistarea activității instituțiilor rezidențiale, oferind fiecărui copil alternative de tip familie. Datorită programelor implementate de organizație, 5777 de copii au fost ajutați direct să crească într-un mediu familial sigur și protejat, iar 10 instituții rezidențiale au fost închise până acum.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Orașul din Moldova care înregistrează o creștere alarmantă a cazurilor de cancer, din cauza aerului poluat
Articolul anterior
1.115 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor