Petru Hadârcă: ,,A plecat în călătoria fără de întoarcere, omul cu sufletul de pâine caldă, Valeriu Turea”

Diplomatul Valeriu Turea este deplâns astăzi de toți cei care l-au cunoscut ca om, ca profesionist și personalitate de valoare. La doar 69 de ani, Șeful Biroului Relații cu Diaspora și fostul ambasador în Portugalia, a trecut la cele veșnice lăsând un gol imens în inimile tuturor. Actorul Petru Hadârcă i-a adus un ultim omagiu diplomatului Valeriu Turea, prin intermediul acestei postări virtuale:

,,Râuri de lacrimi și durere nemângâiată… și lumină, multă lumină ne-a lăsat… și a plecat în călătoria fără de întoarcere, omul cu sufletul de pâine caldă, Valeriu Turea.

Plâng astăzi actorii, plâng scriitorii, plâng pictorii, plâng oamenii de cultură, plâng oamenii buni, aici, în Moldova, la Chișinău și la Burlănești, și în lumea întreagă, acolo pe unde se află cei care măcar o dată în viață l-au întâlnit pe Valeriu Turea, omul-lumină, ambasador și diplomat prin vocație, nu doar prin funcțiile pe care le-a deținut în cadrul Ministerului de misiunilor diplomatice începând cu anul 1991 ( ambasador al Republicii Moldova în Portugalia (2010-2015) ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București (2016-2019), director general al Biroului pentru Relații cu Diaspora).

Suflet de poet și de artist, prin felul său de a fi a îmblânzit nu o dată rigiditatea unui sistem protocolar, prin cultura și erudiția sa ne-a reprezentat cu profesionalism, cu demnitate și noblețe în cadrul întrunirilor diplomatice de cel mai înalt nivel, știa să discute cu oficiali de cele mai înalt ranguri și cu oameni simpli de la firul ierbii, a promovat și a construit cu profesionalism și multă dăruire de sine platforme prin care cultura, știința, produsele noastre cele mai bune, oamenii noștri de talent să fie cunoscuți și auziți în lume.

Generozitatea sa intelectuală era necondiționată și infinită – se bucura sincer pentru fiecare dintre noi, cei care scoteam câte o premieră, lansam câte o carte sau realizam câte un vernisaj, generozitatea sa de prieten, de om de omenie era proverbială – pe câți dintre noi ne-a găzduit la propriu, ne-a invitat la masă și ne-a ospătat regește, ne-a însoțit și ne-a ajutat cu tot ce îi era în puteri. Avea un har neprețuit –iubea oamenii și avea grijă să-i pună în lumină.

Credem că această lumină aprinsă în sufletele celor care l-au iubit, stimat și prețuit curge spre cer și îi deschide porțile.Tare mult mai avem nevoie de dumneavoastră aici, printre noi… Tare le mai trebuiți copiilor, Marin, Dragoș și Valeriu, tare vă așteaptă doamna Larisa Turea, și tare mai au nevoie de bunic nepoțeii…Condoleanțe, dragii noștri… Durerea este de nemângâiat…”

Avertizările IGSU: Utilizarea pirotehnicelor reprezintă un pericol major pentru sănătate și viață

Sărbătorile de iarnă și feeria ajunului de Crăciun este o perioadă magică, plină de lumină și bucurie pentru fiecare dintre noi. De aceea, pentru a păstra acest spirit de sărbătoare este esențial să petrecem clipele inedite în maximă siguranță, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În această perioadă, pe lângă momentele magice care există, trebuie să fim conștienți că pot apărea și riscuri asociate cu utilizarea focurilor de artificii. Acestea reprezintă un pericol semnificativ pentru viața oamenilor și mediul înconjurător.

În acest sens, pentru siguranța personală și a celor din jur, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite utilizarea și lansarea sub orice formă a produselor pirotehnice, care pot cauza incendii, arsuri, traumatisme, dar și diverse incidente grave. Mai mult, focurile de artificii reprezintă o sursă de poluare a mediului, iar zgomotul produs de acestea pot crea disconfort și stres pentru persoanele internate în spitale, dar și pot speria animalele.

Totuși, oamenii care optează pentru utilizarea focurilor de artificii, sunt îndemnați să respectate cu cea mai mare responsabilitate și strictețe recomandările specialiștilor. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite lansarea materialelor pirotehnice de la balcoane, în holuri, în curțile blocurilor de locuit, cât și în apropierea caselor, vehiculelor, spațiilor forestiere, locurilor aglomerate, dar și în zonele cu acces limitat. Astfel de activități se vor desfășura doar în aer liber, la distanțe sigure față de oameni, animale, clădiri, fiindcă focurile de artificii pot cu ușurință să provoace incendii de proporții, dar și traumatisme grave.

De asemenea, specialiștii îndeamnă oamenii să evite ținerea în mâini a articolelor pirotehnice, cât și purtarea acestora în buzunare, deoarece manipularea lor poate duce la arsuri sau chiar explozii. Mai mult, părinții și pedagogii sunt îndemnați să supravegheze copiii, pentru a nu admite achiziționarea și utilizarea produselor pirotehnice de către minori, pentru a evita pericolul unor eventuale incidente.

Pentru prevenirea incidentelor legate de exploatarea produselor pirotehnice, este esențial ca acestea să fie achiziționate exclusiv din magazine specializate cu instrucțiuni clare de utilizare și certificat de calitate al produsului. În cazul depistării unor defecțiuni vizibile, este recomandabil abținerea de la lansarea produsului pirotehnic.

Pompierii avertizează repetat oamenii că materialele pirotehnice pe cât sunt de spectaculoase, sunt și destul de periculoase, fiind înregistrate multiple cazuri când pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea focurilor de artificii sau pentru acordarea ajutorului persoanelor care au avut de suferit din cauza acestora.

Siguranța personală și a celor din jur depinde de respectare regulilor simple, dar atât de esențiale pentru prevenirea situațiilor de risc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Examenele de absolvire a gimnaziului, mai transparente! Anunțul autorității în Educație

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), anunță implementarea unui set de măsuri inovatoare pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025.

Acțiunile au fost făcute publice ieri, 19 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov, transmite Știri.md

„Noi pornim în acest exercițiu de îmbunătățire a procesului de desfășurare a examenelor, cu ferma convingere că integritatea nu se negociază. Integritatea trebuie să fie trăită în toate procesele care se întâmplă într-un sistem educațional modern și performant. Procesul de desfășurare a examenelor este un proces-cheie care asigură transmiterea acestor valori în sistemul educațional. Noi, la MEC, credem că școala învață elevii atât matematică, fizică, chimie, biologie, dar, nu mai puțin important, transmite valori și nu doar prin manualele școlare, dar poate mai mult decât atât prin modul în care este organizată viața școlară și modul în care sunt organizate procesele în sistem”, a spus ministrul Dan Perciun.

Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat la 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a. 

În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii Republicane de Evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău. 

„Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).

Și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa a IX-a vor beneficia de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, MEC și ANCE organizează cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Scopul instruirilor este îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice, în beneficiul elevilor”, a mai spus Lilia Ivanov.

În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire.

Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de Bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat se vor aloca peste 8,6 milioane de lei.

În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. 

Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a. 

„Credem că acest sprijin colegial este mai accesibil și mai motivant pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii voluntari din clasele a XI-a și XII-a vor beneficia de instruiri desfășurate de experți cu o bogată experiență în pregătirea elevilor către examene, pentru a învăța cum să ofere un suport eficient, atât metodologic, cât și în înțelegerea cerințelor fiecărei probe de examen. Aceștia vor primi și un set de materiale educaționale utile, care îi vor ajuta să ofere sprijin elevilor pe care îi pregătesc”, a mai spus Lilia Ivanov.

Mai multe primării din țară vor beneficia de expertiză și suport tehnic

A fost lansat un program de suport financiar pentru bazele de date ale instituțiilor din administrația publică locală. Au depus dosare de participare peste 85% din primării și doar zece au reușit să se încadreze în program ca să poată oferi servicii publice mai calitative, transmite IPN.

Administrațiile locale incluse în program vor beneficia de expertiză și suport tehnic pentru dezvoltarea politicilor locale, consolidarea competențelor de accesare a fondurilor naționale și europene, atragerea investițiilor și dezvoltarea parteneriatului public și privat.

De asemenea, vor putea primi suport financiar pentru implementarea inițiativelor și politicilor locale drept răspuns la schimbările demografice.

„Avem provocări legate de utilizarea seturilor de date privind populația, iar acest program este o investiție strategică în viitorul țării noastre”, a precizat Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului. Andrei Strah a adăugat că programul se încadrează în prioritatea zero de integrare europeană.

Programul e realizat pe baza proiectelor finanțate de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, cu implementare și cofinanțare din partea fondului ONU pentru populație UNFPA.



În ultimele 24 de ore, au decedat 21 de persoane răpuse de Covid-19
Articolul anterior
Vera Brejneva și-a arătat casa în care locuiește cu Constantin Meladze
Articolul următor