Piața Centrală din Chișinău se închide, în legătură cu epidemia de coronavirus

Piața Centrală se închide pentru o perioadă nedeterminată. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general Ion Ceban în urma şedinţei de astăzi a Comisiei municipale privind situaţiile excepţionale.

separator
La fel, municipalitatea va închide și cantinele sociale. „În urma ședinței s-a decis următoare:

1. Intensificarea Campania informațională cu privire la măsurile de prevenire a COVID – 19.

Vor fi instalate panouri informative la scară largă. Mesaje informaționale vor fi plasate inclusiv pe ecranele mari LED, panouri mici, light boxuri şi la staţiile de aşteptare a transportului public, pe internet şi la TV.

2. O altă acţiune importantă în prevenirea răspândirii virusului de tip nou este închiderea pentru o perioadă Pieţii Centrale din Chişinău. Și vom recomanda și altor piețe să facă acelaș lucru.

3. Sistăm activitatea cantinelor sociale şi vom asigura livrarea bucatelor acasă.

4. Limităm accesul la serviciile sociale în instituții și direcționăm spre suport la domiciliu.

5. Încercăm să motivăm trecerea magazinelor în regim online, livrare la domiciliu, achitare online, pentru ca oamenii să contacteze cât mai puţin.

6. Vom întreprinde acţiuni mai stricte de control în transportul public și cel privat, terenuri de joacă, sport, spatii publice în ceea ce priveşte dezinfecția.

7. Intenţionăm ca cei mai buni profesori să înscrie cursuri pentru curricula națională pe clase și profiluri, de exemplu pe 2 săptămâni înainte.

În acest scop vom cere ajutorul Guvernului, misiunilor diplomatice şi ambasadelor acreditate la Chişinău”, se arată în postarea lui Ceban.

sursa: www.unimedia.info

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Va fi discutată situația din sectorul energetic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru marți, 14 ianuarie, la care se va discuta despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație, informează unica.md. 

Ulterior, Maia Sandu va susține o conferință de presă, precizează Președinția R. Moldova.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Autoritățile anunță că NU vor avea loc deconectări, dar îndeamnă oamenii la economisire

Republica Moldova va apela azi la achiziţii de urgenţă pentru a completa necesarul de curent în intervalul orar 16.00-19.00, marți, 14 ianuarie. Asta pentru că interconexiunea cu România nu are o capacitate suficientă pentru a acoperi întreaga cantitate de energie necesară, scrie zugo.md.

Guvernul Republicii Moldova dă asigurări că nu vor avea loc deconectări, dar îndeamnă populația să facă economie în orele de vârf.

Executivul menţionează că mai mult de jumătate din energia electrică vine din România, aproape o treime este produsă în Chișinău.

„În regiunea transnistreană, situația rămâne în continuare complicată. Consumatorii casnici sunt fără gaz pentru încălzire de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare un grafic de deconectări în evantai de la energia electrică”, menționează sursa.

Guvernul continuă să monitorizeze atent evoluțiile și va lua toate măsurile necesare pentru a evita la maxim efectele acestei situații, provocată de refuzul Gazprom de a livra gaze.

Vacanța de carantină a copiilor ar putea fi prelungită
Articolul anterior
Mulți moldoveni care se află peste hotare nu vor putea să vină acasă de Paște
Articolul următor