Piața Roșie din Moscova, plină de zeci de mii de ruși veniți la marele concert pentru ,,a celebra” un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Putin nu a participat

Mii de persoane s-au adunat vineri în Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează AFP, conform ziare.com.

Concertul nu este difuzat de nicio televiziune rusă şi nici pe internet şi nu a fost anunţat niciun discurs al preşedintelui Vladimir Putin, conform publicaţiei independente Meduza.io.

„Nu, nu este în planurile preşedintelui” să participe la eveniment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

Nici televiziunea rusă de stat nu a oferit acoperire evenimentului, aşa cum obişnuia să facă în alte ocazii. Concertul este organizat de grupuri apropiate Kremlinului, notează EFE.

Numeroase drapele ruseşti au fost distribuite participanţilor.

”În Piața Roșie din Moscova are loc un concert pentru a marca aniversarea anexării teritoriilor ucrainene. Se numește „O țară, o familie, o singură Rusia”. Concertul nu este difuzat pe canale federale sau online (spre deosebire de cel de acum un an). Putin nu va aștepta. Anterior, canalele rusești Telegram au raportat că oamenii au fost recrutați pentru bani pentru a participa la concert” scrie pe Twitter Anton Gerashchenko, consilier al ministerului de interne ucrainean.

În faţa lor, scena era înconjurată de ecrane cu sloganul concertului, ‘O singură naţiune, o singură familie, o singură Rusie’, amintind – în opinia unor media independente ruse – de sloganul partidului nazist ‘Un popor, un imperiu, un conducător’. Şi chiar deasupra trona inscripţia „Donbasul este Novorusia”, referindu-se la un proiect pentru crearea unui teritoriu rusesc în sudul şi estul Ucrainei, denunţat de Kiev ca „imperialist”.

Pe scena din Piaţa Roşie erau programaţi să evolueze artişti care susţin în mod deschis campania militară din Ucraina, precum Oleg Gazmanov, Polina Gagarina, trupa Liube şi Shaman, artistul care a reprezentat cel mai bine muzica patriotică rusă timp de un an şi jumătate.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat documentele care proclamau anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (în est), precum şi Zaporojie şi Herson (în sud).

La scurt timp după aceasta, el s-a exprimat în cadrul unui concert festiv în Piaţa Roşie, adresându-se locuitorilor acestor teritorii: „Bun venit acasă!”.

Vladimir Putin a afirmat atunci că aceste teritorii „au revenit în patria lor istorică”.

Aceste anexări au declanşat condamnări ferme din partea Kievului şi a susţinătorilor săi occidentali, care le-au calificat drept „ilegale”.

Ziua de 30 septembrie a fost decretată în ajun de Vladimir Putin ca „Ziua reunificării”.

Deşi în acest an Putin nu este aşteptat în Piaţa Roşie, prezentatorul evenimentului a susţinut un discurs pe acelaşi ton.

„Exact acum un an, justiţia istorică a triumfat”, a afirmat el înaintea concertului. „Teritoriile ruseşti s-au alăturat Rusiei”, a adăugat el.

„Rusia nu-i abandonează pe ai săi. Suntem o singură şi aceeaşi ţară”, a adăugat prezentatorul, în timp ce mulţimea scanda „Rusia!”.

Cât priveşte publicul, care aştepta începerea reprezentaţiei, unii stăteau la coadă pentru a cumpăra îngheţată, profitând de sfârşitul verii moscovite, în timp ce alţii îşi făceau selfie-uri intonând cântece.

Potrivit presei independente, participanţii la concert vor fi plătiţi cu 600 de ruble (mai puţin de 6 euro), notează EFE.

La începutul lunii, Rusia a organizat alegeri în aceste teritorii pe fondul represaliilor împotriva opoziţiei, în timp ce vocile critice la adresa conflictului ucrainean sunt reprimate fără milă, provocând critici din partea ţărilor occidentale.

De peste un an şi jumătate, mii de ruşi au fost condamnaţi, uneori la pedepse grele, pentru că au protestat împotriva ofensivei în Ucraina.

Dar Rusia nu controlează aceste regiuni decât parţial şi se confruntă cu o contraofensivă a Ucrainei, care încearcă să le recucerească.

Sute de patrupezi blănoși așteaptă să fie adoptați

Azilul Municipal de Animale găzduiește sute de prieteni blănoși, care sunt nerăbdători să meargă în familii.

”Dacă vă plac animalele de companie și vă doriți un prieten, Primăria Chișinău este gata să vă ofere informații și recomandări pentru a lua cea mai bună și responsabilă decizie în acest sens.

Mergeți la Azilul Municipal de Animale, str. Uzinelor 205/6, în orice zi de luni până vineri, intervalul orar 08:00 – 17:00.”, anunță municipalitatea într-un mesaj.

Adopțiile sunt gratuite.

Accesul transportului privat pe teritoriul cimitirelor va fi limitat în preajma Paştelui Blajinilor

Primăria municipiului Chişinău informează că începând de miercuri, 8 mai 2024, va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului „Sf. Lazăr” din str. Doina, 189.

Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de salubrizare şi amenajare de către serviciile de profil a teritoriului cimitirului către sărbătoarea Paştele Blajinilor.

De asemenea, din 10 mai 2024 se limitează accesul automobilelor pe teritoriile celorlalte cimitire din oraş şi anume: Cimitirul „Central” din str. A. Mateevici, 11; Cimitirul „Catolic” din str. Trandafirilor, 11; Cimitirul „Sf. Treime” din şos. Munceşti, 46; Cimitirul „Sculeni” din stradela Călăraşi, 12 b, Cimitirul „Şt. Ciobanu” din str. Decembriştilor, 39, Cimitirul Buiucanii Vechi din str. Bisericii, 16 a, Cimitirul Băcioii Noi, Cimitirul Petricani și Cimitirul Ciocana din str. Industrială.

E de menționat că, pe data de 12 și 13 mai, a. c., Primăria Chișinău va asigura cetățenii cu transport gratuit (rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D) către Cimitirul „Sf. Lazăr” din str. Doina, 189,  Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 07:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 11, 12 și 13 mai, a. c., numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 12 și 13 mai 2024, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi, scrie adevarul.ro.

V-ați întrebat vreodată dacă este posibil să determinați locația unui contact WhatsApp fără ca acesta să vă trimită locația sa în timp real? Se pare că răspunsul este da. Iată un truc ingenios care vă poate fi destul de util în interacțiunile digitale de zi cu zi.

Cum funcționează

Procesul implică identificarea adresei IP a persoanei care vă interesează. Această metodă necesită accesul la un PC cu Windows. Urmați acești pași pentru a afla în mod discret locația cuiva pe WhatsApp:

Pregătiți-vă PC-ul: Închideți toate programele inutile de pe computer pentru a minimiza dezordinea și pentru a evita confuzia cu adresele IP multiple.

Accesați WhatsApp Web: În loc să folosiți aplicația descărcabilă pe Windows 10, accesați pagina WhatsApp Web și lăsați-o să ruleze în fundal. Acest lucru asigură menținerea conexiunii fără întreruperi.

Inițiați un chat: Începeți un chat cu contactul a cărui locație doriți să o descoperiți. Este esențial să deschideți o conversație doar cu acea persoană anume pentru a asigura acuratețea pașilor care urmează.

Deschideți Command Prompt (Prompt de comandă): Pe un PC cu Windows, apăsați simultan tasta Windows (situată în stânga barei de spațiu) și tasta „R” pentru a deschide funcția Run (Executare). Tastați „cmd” și apăsați Enter. Dacă folosiți un Mac, va trebui să deschideți aplicația „Terminal”.

Localizați adresa IP: În linia de comandă, introduceți „netstat -an” și apăsați Enter. Această comandă va afișa toate adresele IP conectate la computerul dumneavoastră. Cu alte aplicații închise, lista va fi mult mai scurtă, ceea ce va facilita identificarea adresei IP a persoanei de contact.

Verificați locația adresei IP: Vizitați https://www.ipinfo.io/ și introduceți adresa IP pe care ați găsit-o. Site-ul vă va arăta imediat locația aproximativă a contactului dumneavoastră, de obicei restrânsă la regiune și oraș.

Considerații etice

În timp ce acest truc este fără îndoială util, este esențial să se ia în considerare implicațiile etice. Utilizarea unor astfel de tehnici pentru a descoperi locația unei persoane fără consimțământul acesteia poate fi invazivă și poate încălca așteptările privind viața privată.

Întotdeauna este mai bine să vă asigurați că acțiunile dvs. respectă intimitatea celorlalți și sunt conforme cu legile și reglementările aplicabile.

Această metodă este utilă pentru a verifica dacă un contact se află acolo unde se află de obicei, dar nu uitați că acuratețea este limitată la regiune sau oraș. Prin urmare, nu este potrivită pentru o urmărire precisă, ceea ce, în multe cazuri, este o ușurare, având în vedere preocupările legate de confidențialitate.

În concluzie, tehnologia ne oferă adesea instrumentele necesare pentru a avea acces la informații pe care altădată se credea că este imposibil să le accesăm. Cu toate acestea, odată cu o mare putere vine și o mare responsabilitate. Folosiți întotdeauna aceste tehnici în mod judicios și etic.

Maia Sandu, fotografie virală alături de Codruț, cățelul de la președinție salvat după ce l-a lovit mașina
Articolul anterior
Ion Druță va fi înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința
Articolul următor