Piețele financiare globale continuă să experimenteze o scădere abruptă după ce Donald Trump a anunțat impunerea unor taxe generale pe importurile din SUA, pentru produse din mai mult de 180 de țări și teritorii, în intervalul de la 10% până la mai mult de 50%, scrie euronews.

Piețele de acțiuni din întreaga lume au continuat să scadă vineri, după ce China a reacționat la creșterea semnificativă a tarifelor impuse de președintele SUA Donald Trump, într-un context de escaladare a războiului comercial. Răspunsul Chinei la tarifele americane a dus la o accelerare imediată a pierderilor pe bursele din întreaga lume.
Ministerul Comerțului din Beijing a declarat că va răspunde la tarifele de 34% impuse de SUA asupra importurilor din China cu propriile sale tarife de 34% pentru toate produsele americane, începând cu 10 aprilie. Statele Unite și China sunt cele mai mari economii ale lumii.
Escaladarea conflictului comercial dintre SUA și China a accelerat scăderea indicelui german DAX vineri după-amiază. Scăzând cu mai mult de 1.000 de puncte, adică aproximativ 5%, până la minimul zilei de 20.590 de puncte, principalul indice german a crescut pierderile săptămânale la 8%, potrivit agenției de știri germane dpa.
Tim Ochsner, expert în piețele de capital la Steubing AG, consideră că aceasta reflectă „volatilitatea ridicată” din prezent.
Acțiunile europene au înregistrat unele dintre cele mai mari pierderi într-o singură zi: indicii au scăzut cu aproximativ 5%. Prețul petrolului brut a căzut la cel mai scăzut nivel din 2021.Principalul indice bursier spaniol, IBEX35 (IBerian-indEX), a scăzut vineri cu aproximativ 5%. La mijlocul ședinței, indicele IBEX35 a ajuns la 12.500 de puncte.Indicele selectiv spaniol a fost singurul care a reușit să reziste cel mai bine consecințelor tarifelor anunțate miercuri seara, înregistrând o scădere de 1,2%, destul de mică în comparație cu omologii europeni, care au scăzut, în medie, cu 3%.
Franța a fost, de asemenea, afectată: cel mai mare indice al pieței sale, CAC 40, a scăzut cu aproximativ 4,3%, ceea ce a reprezentat cea mai mare scădere săptămânală a acțiunilor europene din ultimii ani.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut tuturor companiilor franceze să suspende investițiile planificate în Statele Unite.
Ministrul interimar al Economiei din Germania, Robert Habeck, a susținut aceeași poziție, adăugând că Trump „va ceda sub presiune” dacă Europa se va uni pentru un răspuns.
Ministrul francez al Finanțelor, Eric Lombard, însă, a avertizat împotriva măsurilor de răspuns la tarifele Washingtonului, spunând că acestea vor afecta și consumatorii europeni.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a declarat că a purtat o discuție de două ore cu ministrul comerțului din SUA, Howard Lutnick, și cu reprezentantul comercial al SUA, Jameson Greer.
„Am subliniat clar: tarifele impuse de SUA sunt dăunătoare, sunt nejustificate”, a scris Šefčovič pe platforma X.
„Uniunea Europeană este angajată în negocieri constructive, dar este de asemenea pregătită să își apere interesele.”
Politica tarifară agresivă a lui Trump, agravată de măsurile de răspuns ale Chinei, a avut un impact semnificativ asupra piețelor americane. Indicele S&P 500 a scăzut cu 322,44 puncte, ajungând la 5.074,08 puncte – o scădere de aproximativ 6%, încheind săptămâna la cel mai scăzut nivel de la martie 2020, când pandemia de coronavirus a zguduit economia globală.
Până acum, pe piețele financiare, puțini au câștigat de pe urma războiului comercial. Vineri, au scăzut acțiunile a 486 din cele 500 de companii din indicele S&P 500.
Prețul petrolului brut a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2021. Prețurile altor componente economice fundamentale, precum cuprul, au scăzut și ele, din cauza temerilor că războiul comercial va slăbi economia globală.
Trump dă semnale contradictorii în legătură cu acest subiect. Vineri, el a spus că Vietnamul „vrea să reducă tarifele la zero, dacă reușesc să ajungă la un acord cu SUA”.
De asemenea, el a criticat măsurile de răspuns ale Chinei, afirmând pe platforma sa socială Truth că „China a greșit, au intrat în panică – acesta este singurul lucru pe care nu își permit să-l facă!”
Trump a spus că americanii ar putea simți „un anumit disconfort” din cauza tarifelor, dar a adăugat că obiectivele pe termen lung, inclusiv întoarcerea mai multor locuri de muncă în sectorul manufacturier din SUA, merită acest sacrificiu.Joia trecută, imediat după ce piețele bursiere au început să scadă după anunțul său privind tarifele globale, Trump a comparat situația cu o intervenție chirurgicală, în care pacientul este economia SUA, sugerând că situația se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți.