În pragul sărbătorilor de iarnă, şi articolele pirotehnice sunt la mare căutare. Poliţiştii le amintesc oamenilor că, în perioada stării de urgenţă, majoritatea produselor pirotehnice sunt interzise, cu excepţia celor de scenă. Dar şi acestea, odată cumpărate, trebuie folosite corect, pentru a evita incidentele, scrie tvrmoldova.md.
DOREL NISTOR, şef, Direcţia Supraveghere Armament şi Activităţi Licenţiate: „Comisia pentru Situaţii Excepţionale deja a stabilit anumite categorii. Deci sunt acele de scenă care să-i spunem tradiţional fac aceste showuri de foc, fontan. Acestea sunt produse de scenă. Sunt produsele care pot fi utilizate în încăperi doar de către pirotehnicieni şi se interzice categoric lansarea focurilor de artificii care produc zgomot în cazul dat.”
Comerţul cu articole pirotehnice în pieţe sau locuri neautorizate este strict interzis prin lege. Astfel că magazinele specializate sunt cele mai sigure, unde cumpărătorii pot primi informaţii cum să folosească corect şi fără riscuri obiectele pirotehnice.
SERGIU BÎRSA, administrator, magazin de produse pirotehnice: „Este recomandat să procure de la o companie autorizată, licenţiată care oferă o producţie cu termen de valabilitate valid şi oricând are garanţia returnării produsului ca exemplu şi plus are o caracteristică şi o explicaţie, orice client este explicat şi informat cum este corect să instaleze produsul.”
În acest an, articolele pirotehnice vor costa mai mult cu 15-20 la sută.
SERGIU BÎRSA, administrator, magazin: „Din cauza războiului din Ucraina au afectat puţin prin toată Europa livrările cu articole pirotehnice şi desigur au fost scumpiri.”
Deşi spun că preferă să admire focurile de artificii sau spectacolele pirotehnice, mulţi basarabenii susţin că nu ar da bani pentru astfel de produse.
„Arată frumos, dar eu nu aş opta, din considerent de securitate. Mai mult îmi place să le admir peste fereastră, cum altcineva le lansează şi îmi rămâne doar să mă uit.”
„Da desigur, asta e ceva interesant. Este Anul Nou, trebuie.”
„Am împlinit 77 de ani, îmi amintesc de copilăria mea. Îmi plăcea foarte mult aceste lucruri, dar civilizat, cu măsură.”
Pentru a preveni pericolele în timpul folosirii materialelor pirotenice, specialiştii vin cu o serie de recomandări.
VASILE GAŞPAR, şef, Direcţia de prevenire a riscurilor: „Procurarea articolelor pirotehnice doar din magazinele licenţiate. Odată cu procurarea acestora se va solicita instrucţiunea de utilizare precum şi certificatul de calitate. Înainte de utilizarea articolelor pirotehnice se va examina minuţios instrucţiunea de utilizare şi se va respecta îndrumările din aceasta.”
În cazul vânzării şi lansării focurilor de artificii care produc zgomot, amenda ajunge până la două mii de lei moldoveneşti pentru persoanele fizice şi de până la 10 mii de lei pentru cele juridice.