Pirotehnicele, la mare căutare în prag de sărbători

În pragul sărbătorilor de iarnă, şi articolele pirotehnice sunt la mare căutare. Poliţiştii le amintesc oamenilor că, în perioada stării de urgenţă, majoritatea produselor pirotehnice sunt interzise, cu excepţia celor de scenă. Dar şi acestea, odată cumpărate, trebuie folosite corect, pentru a evita incidentele, scrie tvrmoldova.md.

DOREL NISTOR, şef, Direcţia Supraveghere Armament şi Activităţi Licenţiate: „Comisia pentru Situaţii Excepţionale deja a stabilit anumite categorii. Deci sunt acele de scenă care să-i spunem tradiţional fac aceste showuri de foc, fontan. Acestea sunt produse de scenă. Sunt produsele care pot fi utilizate în încăperi doar de către pirotehnicieni şi se interzice categoric lansarea focurilor de artificii care produc zgomot în cazul dat.”

Comerţul cu articole pirotehnice în pieţe sau locuri neautorizate este strict interzis prin lege. Astfel că magazinele specializate sunt cele mai sigure, unde cumpărătorii pot primi informaţii cum să folosească corect şi fără riscuri obiectele pirotehnice.

SERGIU BÎRSA, administrator, magazin de produse pirotehnice: „Este recomandat să procure de la o companie autorizată, licenţiată care oferă o producţie cu termen de valabilitate valid şi oricând are garanţia returnării produsului ca exemplu şi plus are o caracteristică şi o explicaţie, orice client este explicat şi informat cum este corect să instaleze produsul.”

În acest an, articolele pirotehnice vor costa mai mult cu 15-20 la sută.

SERGIU BÎRSA, administrator, magazin: „Din cauza războiului din Ucraina au afectat puţin prin toată Europa livrările cu articole pirotehnice şi desigur au fost scumpiri.”

Deşi spun că preferă să admire focurile de artificii sau spectacolele pirotehnice, mulţi basarabenii susţin că nu ar da bani pentru astfel de produse.

„Arată frumos, dar eu nu aş opta, din considerent de securitate. Mai mult îmi place să le admir peste fereastră, cum altcineva le lansează şi îmi rămâne doar să mă uit.”

„Da desigur, asta e ceva interesant. Este Anul Nou, trebuie.”

„Am împlinit 77 de ani, îmi amintesc de copilăria mea. Îmi plăcea foarte mult aceste lucruri, dar civilizat, cu măsură.”

Pentru a preveni pericolele în timpul folosirii materialelor pirotenice, specialiştii vin cu o serie de recomandări.

VASILE GAŞPAR, şef, Direcţia de prevenire a riscurilor: „Procurarea articolelor pirotehnice doar din magazinele licenţiate. Odată cu procurarea acestora se va solicita instrucţiunea de utilizare precum şi certificatul de calitate. Înainte de utilizarea articolelor pirotehnice se va examina minuţios instrucţiunea de utilizare şi se va respecta îndrumările din aceasta.”

În cazul vânzării şi lansării focurilor de artificii care produc zgomot, amenda ajunge până la două mii de lei moldoveneşti pentru persoanele fizice şi de până la 10 mii de lei pentru cele juridice.

Ultim omagiu pentru Andreea Cuciuc. Biserica și curtea cimitirului, de neîncăput: Sute de oameni își iau rămas bun de la tânără

Lacrimi și durere fără margini! Familia, apropiați, prietenii și sute de oameni își iau rămas bun, în aceste clipe de la Andreea Cuciuc. Ceremonia funerară are loc chiar în aceste momente, informează unica.md.

Tânăra va înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău. Sute de oameni s-au adunat afară pentru ai aduce un ultim omagiu Andreei Cuciuc.

sursa: captură de ecran TezaurMedia

Tragedie la Anenii Noi: Două persoane au murit în urma intoxicațiilor cu gaze. Alte două au ajuns la spital în weekend

Două persoane din raionul Anenii Noi au decedat în urma intoxicației cu gaz natural, iar alte două persoane din UTA Găgăuzia, au avut de suferit în urma emanării monoxidului de carbon de la o sobă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul tragic a fost înregistrat în după-amiaza zilei de 17 noiembrie 2024, într-o casă de locuit din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi. Aici, au fost depistate cadavrele a două persoane: un bărbat în vârstă de 42 de ani și un copil de 3 ani. În urma cercetărilor efectuate de specialiștii serviciilor de urgență, s-a stabilit că persoanele s-au intoxicat din cauza scurgerii de gaz natural, în timpul utilizării unui cazan de încălzit conectat la rețeaua de gaze.

Al doilea caz a avut loc în dimineața zilei de ieri. Salvatorii din sudul țării au fost informați despre două persoane care s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la o sobă într-o casă din localitatea Copceac, UTA Găgăuzia. Pentru cercetarea cazului, la fața locului au ajuns angajații serviciilor de urgență, inclusiv salvatorii Secției Situații Excepționale Ceadâr-Lunga. Investigațiile efectuate au demonstrat că o femeie în vârstă de 42 de ani și un minor de 12 ani au suferit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la o sobă în care focul a rămas aprins pe toată noaptea. Persoanele au fost transportate la spitalul raional pentru îngrijiri medicale. Circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de autoritățile competente.

În acest sens, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit în perioada rece a anului.

Specialiștii IGSU avertizează că sobele trebuie verificate minuțios înainte de a fi utilizate. Acestea trebuie să fie funcționale și curățate de funingine și depuneri.

Fisurile și defectele trebuie eliminate la timp. De asemenea, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite periodic, iar canalele de ventilare trebuie să rămână deschise și neobturate. Totodată, pe timp de noapte, oamenii sunt rugați să stingă focul din sobă.

În perioada rece a anului, oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze naturale. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.

Pentru a evita intoxicațiile din cauza scurgerii gazelor naturale provocate de defecțiuni, este necesar ajutorul specialiștilor autorizați.

Conectarea și utilizarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale se va efectua doar după eliminarea cauzelor care ar putea determina scurgeri de gaze.

Persoanele care optează pentru utilizareaze buteliile de gaz, IGSU atenționează că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă. Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice afară, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.

Conform datelor IGSU, pe parcursul anului au fost înregistrate 44 cazuri de intoxicație cu produsele de ardere în urma cărora au avut de suferit 77- persoane dintre care 30 copii, iar 13 persoane au decedat, inclusiv 2 minori.

În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Moldelectrica, anunț în contextul atacului asupra sistemului energetic din Ucraina

Moldelectrica a venit cu precizări privind starea sistemului electroenergetic moldovenesc după atacul masiv al Rusiei asupra obiectivelor energetice din Ucraina, informează unica.md.

”Moldelectrrica informează opinia publică despre starea stabilă a sistemului electroenergetic moldovenesc, în contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina.

Nu există consumatori de energie electrică afectați urmare a atacurilor din Ucraina.

În cazul oricăror schimbări, vom reveni cu informații de interes public.”, se arată în mesajul instituției.

Cetățeni ucraineni, rătăciți în munții din România încercând să traverseze ilegal granița. O persoană a decedat
Articolul anterior
Vladimir Zelenski acuză Rusia de ecocid: ”Zeci de mii de delfini din Marea Neagră au murit”
Articolul următor